Inovacijos

Wi-Fi 6. Ką tai reiškia ir kodėl tai svarbu?

2019-10-18

Regis, visas pasaulis pakvaišo dėl 5G. Vieni jo laukia su didžiausiu nekantrumu, kiti pergyvena dėl to, kaip atrodys naujajam ryšio formatui skirta infrastruktūra, treti kuria sąmokslo teorijas apie jų menamą žalą. Per visą šį triukšmą mes pamirštame pasidomėti kita svarbia technologine inovacija. Nuolat tobulėja ne tik mobiliojo interneto, bet ir labiau įprasto Wi–Fi galimybės. Šis ryšio formatas irgi vystosi savotiškomis kartomis, o pasaulis pagaliau yra pasiruošęs pereiti prie šeštosios. Jeigu 5G yra kelių metų projektas, tai Wi–Fi 6 jau pasiruošęs startui. Kodėl naujasis formatas yra reikšminga inovacija? Kokias galimybes jis mums visiems atvers? Ruošiantis perėjimui prie jo, kaip tik ir ieškome atsakymų į šiuos klausimus.

_-46

Taip, Wi–Fi irgi turi savo kartas. Techniškai šie belaidžio interneto ryšio formatai yra vadinami serijiniais numeriais, prasidedančiais skaičiais 802.11 ir pasibaigiančiais unikaliomis raidėmis, bet patogumo vardan dažniausiai jie vadinami tiesiog Wi–Fi 1, 2, 3 ir t.t. Kiekviena nauja Wi–Fi karta pasiūlo geresnius ryšio greičius, o taip pat įgalina išnaudoti daugiau naujausių technologijų galimybių. Pavyzdžiui, pirmosios jo kartos iš esmės tiko tik pakankamai bazinėms interneto funkcijoms – elektroninių laiškų siuntimui ar naršymui internete. Išmaniųjų prietaisų kiekiui vis labiau besiplečiant, pamažu augo ir reikalavimai Wi–Fi. Pavyzdžiui, dabartinis Wi–Fi 5 formatas, pirmą kartą įdiegtas prieš šešerius metus, skirtas vienu metu naudoti ir per kompiuterius, ir per išmaniuosius telefonus, ir per televizorius. Visgi šiuolaikiniame pasaulyje ir šito nebepakanka. Mums jau reikia ryšio formato, kuris vienu metu sugebėtų aptarnauti dar daugiau ir įvairesnių prietaisų.

_2-66

Taigi šeštoji Wi–Fi karta. Kuo ji ypatinga? Na, visų pirma, perėję prie Wi-Fi 6, jūs pajusite, kad internetas greitesnis. Naujasis formatas jį paspartins apie 40 proc. Sutikite, pakankamai ženklus pokytis. Tai įgyvendinama dėka efektyvesnių duomenų kodavimo sprendimų, gerokai padidinančių ryšio pralaidumą. Kitaip tariant, tose pačiose radijo bangose, kuriomis perduotas ir Wi–Fi 5, paprasčiausiai sutalpinama daugiau informacijos. Lustai ir mikroschemos, kurie mūsų kompiuteriuose ir kituose išmaniuose prietaisuose ją koduoja ir iškoduoja, jau yra pakankamai pažengę, kad su tokiomis užduotimis susitvarkytų be didesnių problemų. Tiesa, naujasis ryšio formatas prieinamas bus tik tiems vartotojams, kurių prietaisai jį palaiko. Rinkdamiesi naują nešiojamą kompiuterį ar telefoną, ieškokite jų aprašymuose „Wi-Fi 6 Certified“ logotipo

_3-67

Vis dėlto, interneto greitis iš tikrųjų yra pats nereikšmingiausias Wi–Fi 6 patobulėjimas. Tikrasis džiaugsmas, kurį patirsite jo dėka – tai jo aprėptis. Iki šiol, jeigu prie vieno bevielio interneto šaltinio bandydavote prijungti daugybę prietaisų, jūs neišvengiamai kentėdavote nuo jo sulėtėjimo. Jeigu kada nors bandėte prisijungti prie viešbučio ar oro uosto tinklo, tikrai suprantate, apie ką mes. Wi–Fi 6 tobulintas daugiausiai dėmesio skiriant būtent šiai problemai. Žadama, kad masinio naudojimo vietose naujasis ryšio formatas interneto greitį turėtų padidinti net iki keturių kartų. Dar vienas svarbus aspektas – nauda prietaisų baterijoms. Kompiuteriai ar telefonai nuolat bendrauja su Wi–Fi stotelėmis, o tai eikvoja energiją. Naujasis formatas sugebės tai daryti daug racionaliau, t.y., tiksliau pasiųsti žinutę, kada galima būti budėjimo rėžime, o kada reikia priimdinėti signalą. Šis pokytis turėtų pastebimai prailginti baterijų gyvavimo trukmę.

_4-62

Wi–Fi 6 atkeliauja ir su naujos kartos saugumo protokolu – WPA3. Taip, apie duomenų apsaugą galvoti labai nuobodu, bet, ko gero, visiems naudinga žinoti, kad hakeriams juos pasiekti nuo šiol bus šiek tiek sunkiau. Dėl naujo tipo informacijos kodavimo pasidarys daug sunkiau atspėti slaptažodžius, o net ir nelegaliai gavus duomenis, bus daug sunkiau juos iššifruoti. Duomenų saugumas toks svarbus ir todėl, kad Wi–Fi 6 (visai kaip ir 5G) turėtų tapti ypatingai reikšmingu žingsniu, siekiant įgyvendinti Daiktų interneto viziją. Pasaulio, kuriame visi prietaisai nuolat bendrauja tarpusavyje, keičiasi informacija ir racionaliai dalinasi resursais, idėja skamba labai gražiai, bet realybe ji lėtai virsta būtent dėl to, kad mūsų naudojami ryšio formatai iki šiol ne visiškai galėjo užtikrinti pakankamai mažą delsą ir didelę aprėptį. Vis dėlto, Wi–Fi 6 (o vėliau ir šalia veiksiantis 5G) pagaliau turėtų išspręsti šias problemas.

_5-59

Taigi, ar jau pradėti ruoštis visoms šioms permainoms? Ir taip, ir ne. Wi–Fi 6 prieinamu tapti turėtų jau šį rudenį. Visgi jo efektą pajusime pamažu. Ko gero, masiškai naudojamas jis bus tik kitąmet. Be to, svarbu atsiminti ir tai, kad, norėdami naudotis naujuoju formatu, turėsime atsinaujinti tiek pačius savo prietaisus, tiek Wi–Fi stoteles. Visgi, naujajam formatui galiausiai įsitvirtinus, mūsų laukia nemažai netiesioginių jo efektų. Visų pirma, mūsų namuose atsiras vis daugiau prietaisų, gebančių prisijungti prie interneto. Jeigu išmanieji šaldytuvai ar išmanieji šviestuvai šiuo metu dar yra pakankamai retas reiškinys, tai po 5-10 metų jie jau bus įprastais namų apyvokos daiktais. Net ir standartinio namų interneto plano turėtų visiškai pakakti tokiai apkrovai. Ką tai reiškia? Ogi protingesnius namus, kuriuose energija naudojama racionaliau, prietaisai veikia efektyviau, o iš pačių vartotojų pusės reikia vis mažiau pastangų.