Gyvenimo būdas

Wi-Fi skaičiuoja paskutiniąsias? Tegyvuoja Li-Fi!

2015-11-26

Dar negirdėjot apie Li-Fi ir neįsivaizduojat, kas tai yra? Vis besikeičiančiame pasaulyje, kuriame pristatomos nuolat atnaujinamos technologijos, neseniai išgirdome apie VOLTE, kuris ateityje turėtų pakeisti įprastas balso perdavimo technologijas, o „Tele2“ šią technologiją jau netgi spėjo pilnai pritaikyti Nyderlanduose. Tačiau dar neataušus šiai naujienai mokslininkai paskelbė apie naujos kartos interneto technologiją!

Technologiją sukūrusi kompanija „Velmenni“ jau pradėjo bandymus ir realioje aplinkoje, ne tik laboratorijose. Kūrėjai nusprendė, kad geriausiai bandymams tiks Estija, tad mūsų kaimynai jau gali išbandyti Li-Fi tinklą, kuris yra net 100 kartų spartesnis už kokybiškiausią Wi-Fi. Reali Li-Fi sparta siekia iki 1 Gb per sekundę.

Kas tas Li-Fi?

Li-Fi tinkle duomenų perdavimui naudojamos LED lemputės, kurios žmogaus akiai nepastebimai mirkčioja kas kelias nanosekundes. Aišku, Li-Fi signalai dėl to negali pereiti sienų kaip Wi-Fi bangos, ir dėl to sumažėja duomenų perdavimo teritorija, tačiau taip Li-Fi yra kur kas labiau apsaugotas nuo išorinių įsilaužimų.

Išradėjai planuoja, kad Li-Fi technologija pakeis ir pačių LED lempučių, vis dažniau naudojamų namuose, sampratą. Jos tikriausiai atliks dvi funkcijas vienu metu – ne tik apšvies patalpas, bet ir sukurs namuose ryšio tinklą.

Li-Fi bus, bet kol kas turim 4G LTE

Visgi, kol ši technologija dar tik bandoma ir nežinia, kada pasieks plačiąją rinką, kol kas optimaliausias variantas mobiliesiems įrenginiams išlieka 4G ryšys. Jis užtikrina interneto spartą net iki 100 Mb per sekundę ir yra iki 10 kartų spartesnis už Wi-Fi ar 3G tinklų ryšį.

4G (LTE) ryšiui taip pat nereikia jokios papildomos įrangos, užtenka, kad naudojamas įrenginys palaikytų 4G ryšį ir reikiamus dažnius (beveik absoliučiai visi kelių pastarųjų metų išmanieji telefonai tai gali). Jei reikia interneto namuose, tačiau netenkina 1 Mb per sekundę sparta, tuomet tereikės modemo, pavyzdžiui, gaminamų „Huawei“.

Kiek kačiukų telpa į 50 GB?

Vienas iš dažniausių klausimų, užsisakant bet kokius interneto planus su tam tikrais duomenų apribojimais, yra „ką galėsiu nuveikti su tokiu kiekiu duomenų?“ Ėmėm ir paskaičiavom, ką galima nuveikti su 50 GB duomenų: 

  • 3500 val. naršymo internete. Ir tai gaunasi vos šiek tiek mažiau nei pusė metų
  • 12 800 parsisiųstų aplikacijų ar žaidimų
  • 2,6 mln. el. laiškų. Klausimas ar būtų noro tiek perskaityt… Paskaičiuokim toliau – jei vienam laiškus reikia maždaug minutės, tuomet tiek el. laiškų atimtų iš gyvenimo beveik 5 ištisus metus. Be jokių pertraukų…
  • 150 000 įkeltų nuotraukų į „Facebook“. Arba 150 tūkst. nuostabių pūkuotų kačiukųnuotraukų!
  • 1750 val. muzikos klausymo arba 12800 parsisiųstų dainų, tačiau kam užimti vietą kompiutery, jei yra muzikos klausymo paslaugos.
  • 215 val. vaizdo įrašų žiūrėjimo, kitaip vadinamų „YouTube“ juokingais vaizdeliais.

Nors Li-Fi dar tik testavimo stadijoje, o Wi-Fi turi ribotas duomenų perdavimo greičio galimybes, norintys spartaus mobiliojo interneto ryšio turi išeitį – 4G (LTE), kurio tinklą Lietuvoje nuolatos plečia „Tele2“. Galbūt ateityje netgi bus nuspręsta pereiti vien prie tokio ryšio, kaip kad buvo padaryta Nyderlanduose. Ateitis – ne už kalnų!