Išmanieji įrenginiai

Ką jūsų išmaniajam telefonui gali padaryti virusai?

2018-07-13

Išmaniųjų telefonų virusai arba, tiksliau tariant, kenkėjiška programinė įranga, pasitaiko gana retai. Tačiau vis tik jie egzistuoja ir į šią riziką negalima numoti ranka. Esminis veiksnys, lemiantis tai, ar jūsų telefonas gali būti paveiktas kenkėjiškų programėlių, yra jūsų elgesio internetinėje erdvėje įpročiai. Inovacijų biuras trumpai apžvelgia, kur slypi didžiausi pavojai, ir pataria, kaip jų išvengti.

Ką virusai gali padaryti jūsų telefonui?

virus2Kenkėjiškos programėlės jums nežinant gali įrašinėti jūsų pokalbius, susirašinėjimus, sekti jūsų buvimo vietą ar nuskenuoti prisijungimus prie interneto banko. Taip pat pastaruoju metu padaugėjo atvejų, kai telefonų procesorių pajėgumai slapta išnaudojami kriptovaliutoms kasti, telefono savininkams apie tai nė nenutuokiant. Virusai gali paslapčia naudotis jūsų interneto duomenų srautu ar slapta siuntinėti padidinto tarifo žinutes. Ekstremalus atvejis – kai virusas užkoduoja telefone esančius duomenis. Norint jais vėl naudotis, teks sumokėti išpirką viruso kūrėjams.

Kaip sužinoti, ar jūsų telefonas užkrėstas?

Keli simptomai ar jų kombinacija gali išduoti, jog jūsų telefone paslapčia veikia kenkėjiška programinė įranga. Atkreipkite dėmesį šiuos dalykus:

1. Ar jūsų telefonas ir programėlės veikia neįprastai lėtai? Ar programėlės staiga nustoja veikti? Virusai sparčiai eikvoja vidinius telefono išteklius, atlikdami savo purviną darbą. Bet prieš konstatuodami infekciją, įsitikinkite, ar neprikaupėte nereikalingų duomenų, kurie irgi lėtina telefono darbą. Tokiu atveju pakaktų juos ištrinti. Kaip tai padaryti, skaitykite straipsnyje „Kaip išvalyti telefoną nuo elektroninių šiukšlių?“.                         

 Skaitykite
 

2. Ar telefono baterija išsikrauna ypač greitai? Atmetus natūraliai vykstantį baterijos nusidėvėjimą, gali būti, jog baterija išsikrauna greičiau dėl viruso kaltės. Telefonui tenka dirbti dvigubai sunkiau: vykdydamas įprastas užduotis, jis turi atlikti ir viruso primestus pašalinius darbus.

3. Ar telefone atsirado programėlė, kurios niekada neįdiegėte? Ją galėjo atsiųsti telefone esantis virusas. Taip pat galite gauti pranešimus iš programėlių, kurių niekada neparsisiuntėte ar niekada nenaudojote.

4. Ar jūsų telefono sąskaita smarkiai išaugo ir tam nėra jokio logiško paaiškinimo? Kai kurie virusai gali automatiškai savo kūrėjams užsakinėti įvairias paslaugas naudodamiesi jūsų sąskaita.

5. Ar jūsų interneto duomenų sąnaudos nepaaiškinamai išaugo? Kenkėjiška programinė įranga gali piktybiškai naudotis jūsų interneto ryšiu įvairiems tikslams: siųsti jūsų surinktus duomenis, nuolatos įrašinėti jūsų buvimo vietą ir pan.

Kaip virusai gali patekti į jūsų telefoną ir kaip nuo jų apsisaugoti?

Kaip ir minėjome, jūsų telefono ir jame esančių duomenų saugumą lemia jūsų įpročiai. Virusai į jūsų telefoną gali patekti, kai telefone atidarote įtartiną nuorodą ar peržiūrite užkrėstą PDF failą, nors jį gavote iš adresato, kurio niekada nepažinojote. Užkratą galite gauti ir SMS žinute, tad prieš atverdami bet kokią nuorodą, įvertinkite, ar tikrai turėjote ją gauti. Telefoną galite užkrėsti ir parsisiuntę programėlę iš atsitiktinio interneto puslapio. Šie keli patarimai padės apsaugoti savo įrenginį ir jame esančius duomenis:

virus11. Programėles siųskite tik iš Goggle Play (telefonams su Android OS) ar iTunes App Store (telefonams su iOS). Šių programėlių parduotuvių savininkai nuolatos rūpinasi jų saugumu ir įtartinas programėles periodiškai sunaikina.

2. Prieš įdiegdami bet kokią programėlę, būtinai ja pasidomėkite. Ar tai nėra kenkėjiška originalo kopija? Kokie kitų vartotojų atsiliepimai, programėlės reitingai? Kiek žmonių ją atsisiuntė ir kokios informacijos apie ją yra internete?

3. Patikrinkite, kokių leidimų reikalauja diegiama programėlė. Ar reikalaujamos prieigos yra būtinos normaliam programėlės darbui užtikrinti? Jei įdiegiant žaidimą prašoma prieigos prie skambinimo funkcijos, tai turėtų sukelti pagrįstą įtarimą.

4. Periodiškai atnaujinkite telefono programinę įrangą. Android OS ir iOS kūrėjai nuolatos tikrina savo operacinių sistemų saugumą ir sutaiso atsiradusias saugumo spragas.

5. Įsidiekite antivirusinę programėlę. Ji ne tik padės apsisaugoti nuo potencialių kenkėjiškų programėlių, bet ir padės jas ištrinti, jei jūsų telefonas jau užkrėstas. Išbandykite šias programėles:

Avira – turbūt geriausia nemokama antivirusinė programėlė. Ji leidžia matyti, kokią informaciją renka kiekviena telefone esanti programėlė. Minimalistiškas dizainas neapkrauna telefono ir be reikalo neeikvoja baterijos.

Atsisiųsti

Atsisiųsti

McAfee – dar viena alternatyva, apsaugosianti nuo kenkėjiškos programinės įrangos. Ji leidžia nuotoliniu būdu sunaikinti telefone esančią informaciją, jei šis būtų pavogtas.

Atsisiųsti

Atsisiųsti

Avast – viena iš populiariausių antivirusinių programėlių. Kaip ir daugelis kitų, ji siūlo tokias papildomas funkcijas, kaip nereikalingų failų ištrynimas, Wi-Fi ryšio skenavimas ar apsauga nuo vagišių, kiekvienai programėlei sukuriant po atskirą slaptažodį.

Atsisiųsti

Pasirūpinkite telefonu jau šiandien – apsisaugoti visada lengviau, nei bandyti atitaisyti jau padarytą žalą.

Už Google Play ir App Store parduotuvėse įsigytas programėles galima patogiai atsiskaityti kartu su Tele2 sąskaita.  

Sužinokite

 

 

Prenumeruokite technologijų naujienas: