Gyvenimo būdas

Virtuali realybė su „Google“ pagalba dabar dar arčiau

2015-12-21

virtuali-realybe-su-google-pagalba-dabar-dar-arciau-long.jpg

Technologijų milžinė „Google“ pristato vis naujus produktus, tik patvirtindama savo inovacijų lyderės vardą pasaulyje. Dar visai šviežia interneto naujiena – 360o vaizdo klipai – per kelis šių metų mėnesius įgavo didžiulį pagreitį ir jau persikelia į vis naujas pritaikymo erdves.

„Google Cultural Institute“ pristato naują virtualios realybės, kuriai nebereikia jokių papildomų prietaisų, pritaikymą. Kiekvienas norintis savo išmanųjį telefoną ar planšetinį kompiuterį gali paversti langu į dar nematytas meno erdves. Net nereikia skristi į kitas valstybes ar pirkti bilietų į muziejus.

Naudotoją įtraukiantys vaizdai leidžia patekti į teatro spektaklius, operas, meno pasirodymus, muzikos ar šokio koncertus. Kiekvienas gali visiškai pasinerti į pasirodymą – atsidurti kambaryje, kuriame viskas atliekama vienam stebinčiam žmogui.

Pati „Google“ šiuos vaizdo įrašus vadina virtualiomis parodomis, o jos veikia tokiu pat principu kaip „Google Street View“ – tereikia išmaniojo telefono, planšetinio ar įprasto kompiuterio (tik jame vaizdą teks sukiotis pelė ar klavišais, tad dings dalis interaktyvumo).

Kiekvieną erdvę ar pasirodymą galima stebėti iš norimos patalpos vietos – pasirinkti patogiausią stebėjimo kampą. T. y. užlipti ant scenos, stebėti iš viršaus, o persigalvojus bet kuriuo metu pakeisti rakursą patogesniu. Jei nežinote, iš kurios patalpos vietos geriau stebėti pasirodymą, galima peržiūrėti specialų žemėlapį, kuriame rodomos visos filmuojančios kameros.

Manantiems, kad tai tik įvairių mėgėjų eksperimentai, teks nusivilti – „Google“ leidžia patekti į „Royal Shakespeare Company“, Paryžiaus Operos baleto trupės ar žymiausių menininkų pasirodymus. Vienas iš jau dabar pristatomų projektų – žymiojo gatvės menininko Banksy sukurta „Disneyland“ versija, kur viskas perkeliama į kiek apokaliptinę siurrealistinę erdvę, „Dismaland“.

Vargu ar teks ilgai laukti, kol šis projektas persikels į dar realesnę aplinką – virtualios realybės akinius. Tikėtina, kad per kelis artimiausius mėnesius „Google“ projektu galės mėgautis visi turintys „Oculus Rift“ ar kitokią panašią įrangą.

Tai įrodo kitas panašus kompanijos projektas, į visiškai naują lygį perkeliantis ir įprastą nuotraukų peržiūrą. „Google“ šį mėnesį išleido naują „Android“ programėlę „Cardboard Camera“, leidžiančią ne tik fotografuoti panoramines nuotraukas, kurias po to itin paprastai galima peržiūrėti su „Google Cardboard“ akiniais, bet ir įrašyti aplinkos garsus, kurie suteiks papildomą realybės įspūdį.

Kadangi išmaniųjų telefonų kameros neturi ir vargu ar greitu metu turės galimybę filmuoti tikrus 360 laipsnių vaizdo klipus, tokios panoraminės nuotraukos – puiki galimybė eksperimentuoti ir paversti paprastą nuotraukų peržiūrą itin paprasta, bet nuostabiai smagia pramoga draugams. Beje, „Google“ planuoja pristatyti ir „iOS“ skirtą programėlės versiją.

Panašu, kad 360 laipsnių vaizdai ir vis tobulėjančios išmaniosios technologijos greitai leis visą pasaulį laikyti tiesiog telefone ir bet kurį muziejų, pasirodymą, koncertą ar parodą pasiekti paprasčiausiai išmaniojo pagalba. Klausimas – kas bus toliau? Gal iš tiesų greitai atsiras kontaktiniai lęšiai, kaip mokslinės fantastikos filmuose leidžiantys stebėti vaizdo įrašus rodomus tiesiai akyse.