Išmanieji įrenginiai

Vandeniui atsparūs įrenginiai: ką turite žinoti

2018-06-06

„Skendimas“ yra viena iš dažniausiai pasitaikančių telefono gedimo priežasčių. Todėl renkantis naują išmanųjį telefoną įvertinkite, kokiomis sąlygomis jį ketinate naudoti. Jei dažnai būnate prie vandens, aktyviai leidžiate laisvalaikį gamtoje, verta pagalvoti apie vandeniui atsparaus telefono įsigijimą. Inovacijų biuro komanda rekomenduoja, į ką reikia atkreipti dėmesį.

Kaip įvertinamas įrenginių atsparumas vandeniui?

Kad visų gamintojų pareiškimai dėl telefonų atsparumo vandeniui būtų ne iš piršto laužti, naudojamas visuotinai priimtinas IP (angl. „Ingress protection“) standartas. Jis apibrėžia elektros ar elektronikos įrenginio korpuso nepralaidumą vandeniui, dulkėms ir pašaliniams objektams. Kiek įrenginys yra atsparus šiems veiksniams, nurodo po „IP“ einantys du skaičiai. Atsparumą vandeniui žymi antrasis. Jis svyruoja nuo 0 (jokios apsaugos) iki 8 (maksimali apsauga, tikslius duomenis nurodo gamintojas). Jei jums svarbu apsaugoti įrenginį ir nuo dulkių, atkreipkite dėmesį į pirmąjį skaičių. Jis svyruoja nuo 0 (jokios apsaugos) iki 6 (visiškai atsparus dulkėms). Vandens nebijantis telefonas bet kokiu atveju bus apsaugotas ir nuo dulkių patekimo į korpuso vidų. Ekstremalius išbandymus galintis atlaikyti telefonas atitiks IP67 ar IP68 standarto reikalavimus. Pasitaiko ir kitokių skaičių kombinacijų, tad šis trumpas gidas padės susigaudyti.

Atsparumas vandeniui:

0 – jokios apsaugos nuo vandens;
1, 2, 3 – įrenginys atsparus įvairaus dydžio vandens lašams;
4 – įrenginys atsparus vandens purslams;
5 – įrenginys atsparus tekančiam vandeniui;
6 – įrenginys atsparus stipria čiurkšle tekančiam vandeniui;
7 – įrenginys atsparus panardinimui po vandeniu iki 1 metro gylio, iki 30 minučių;
8 – įrenginys atsparus panardinimui po vandeniu į 1 metro ar didesnį gylį (tikslius duomenis gamintojai nurodo individualiai).

Įrenginio korpuso atsparumas dulkėms ir pašaliniams objektams:

0 – jokios apsaugos nuo dulkių ar pašalinių objektų;
2, 3, 4 – apsauga nuo įvairaus dydžio pašalinių objektų (smulkūs įrankiai, pirštai, vabzdžiai ir pan.);
5 – korpusas iš dalies nepraleidžia dulkių;
6 – korpusas visiškai nepraleidžia dulkių.

Nesutrikite, jei pamatysite žymėjimą su „X“ raide. Pavyzdžiui, IPX6 dar nereiškia, kad įrenginys atsparus tik vandeniui, o dulkėms ne. Tiesiog apsauga nuo jų nebuvo įvertinta oficialiais testais. Jei įrenginys gali būti panardintas į vandenį, jis bus atsparus ir dulkėms. 

Labiausiai vandeniui atsparūs telefonai

Nemaža dalis vidutinės klasės telefonų ir visi prabangūs telefonai atitinka IP standartų reikalavimus. Gamintojai patys renkasi, ar suteikti savo telefonams papildomos vertės padarant jų korpusus sandarius, ar ne. Štai keletas mūsų rekomenduojamų telefonų, kurių atsparumas vandeniui atitinka IP67 ar IP68  standartų keliamus reikalavimus.

Samsung Galaxy S9 ir S9+

Turi aukščiausią atsparumo įvertinimą – IP68. Vadovaudamiesi aukščiau pateiktomis atsparumo skalėmis matome, kad šių modelių korpusai visiškai nepraleidžia dulkių ir gali išbūti po vandeniu iki 30 minučių. Samsung teigimu, juos galite panardinti į 1,5 metro gylį. Kaip šiuos telefonus įvertino Inovacijų biuras, galite pamatyti video apžvalgoje. 

 

Užsisakykite šiuos telefonus Tele2 svetainėje.

Užsisakykite

Huawei P20 Pro

Gali „panerti“ į kiek seklesnius vandenis nei Samsung flagmanai. Gamintojas teigia, kad telefonas be jokių problemų gali išbūti iki pusvalandžio 1 metro gylyje. Todėl jis atitinka IP67 atsparumo standartą. Jo brolis Huawei P20 čia gerokai atsilieka – turi IP53 kodą, todėl bus atsparus tik vandens purslams. Apie kitas jų savybes sužinosite pažiūrėję išsamią video apžvalgą.

 

 Įsigykite internetu.

Įsigykite 

 

Apple iPhone X, iPhone 8 ir iPhone 8 Plus

Galbūt ir atrodo trapūs, bet jie lengvai atlaikys ekstremalius išbandymus. Visi šie naujausi Apple kūriniai turi IP67 atsparumo kodą ir, gamintojo teigimu, 1,5 metro gylyje po vandeniu gali išbūti iki 30 minučių.

Šių telefonų apžvalgas rasite čia:

iPhone 8 Plus

 

iPhone X

 

Šiuos telefonus galite rezervuoti Tele2 salonuose.

Rezervuokite

 

CAT S30

yra vienas iš pigiausių atspariųjų telefonų. Jis gali ne tik išbūti metro gylyje po vandeniu iki vienos valandos, bet ir atlaikyti kritimą ant betono pagrindo iš 1,8 metro aukščio.

Rezervuoti šį modelį galite Tele2 salonuose.

Rezervuokite

Samsung Galaxy A8

vidutinės klasės telefonas savo parametrais nedaug kuo nusileidžia geriausiems flagmanams. Visiškai atsparus dulkėms ir vandeniui korpusas garantuoja, kad su dviguba priekine kamera galėsite daryti asmenukes po vandeniu.

Daugiau apie jo privalumus sužinosite mūsų apžvalgoje.

 

Įsigykite internetu.

Įsigykite

 

Getnord Onyx

turi daug daugiau nei tik IP68 standartą. Tai sunkiai sunaikinimas telefonas, kurio korpusas sutvirtintas metalu, guma ir varžtais.

Kaip jis atlaikė Inovacijų biuro bandymus, galite pamatyti video apžvalgoje. 

 

Įsigykite Getnord Onyx internetu.

Įsigykite


IP standarto taikymas kitiems įrenginiams

Išmaniesiems laikrodžiams, apyrankėms, belaidėms kolonėlėms ir ausinėms taip pat gali būti taikomi IP standarto reikalavimai. Čia galioja tos pačios atsparumo skalės, kaip ir išmaniesiems telefonams. Kuo skaičiai didesni, tuo geriau. Jei kaip tik ieškote išmaniosios apyrankės sportui, turime Jums keletą patarimų straipsnyje „Kaip išsirinkti išmaniąją apyrankę sportui?“.

Skaitykite

Technologijų naujienos, naudingi patarimai ir apžvalgos – Jūsų pašto dėžutėje!