Inovacijos

3 podcast'ai, kurių dėka iš naujo pamilsite mokslą

2018-11-07

Internetas prikėlė radiją naujam gyvenimui. Skaitmeniniame amžiuje podcastų žanras tiesiog nesustabdomas. Vien besikoncentruojančių į mokslą yra tiek daug ir tokių gerų, kad net norėdamas visų neišklausytum. Šiek tiek susigaudyti šioje gausoje padės „Inovacijų biuro“ mokslo redaktorė Goda Raibytė, išskyrusi tris podcastus, kurie paskatins dar labiau pamilti mokslą. tele2-inovaciju-biuro-TAGAI-su-IMG1-mokslas

Jeigu mokslas dar tik tampa jūsų susidomėjimo objektu, rinkitės Radiolab. Jis kaip gera knyga. Pajutus, kad serija artėja prie pabaigos, netgi pasidarys liūdna. Autoriai Jadas Abumradas ir Robertas Krulwichas nebijo jokių temų. Vieną dieną jie kalba apie kosmoso keliones, kitą apie biologinės lyties paieškas, o trečią apie Facebooko turinio filtravimo fermas.

Radiolab istorijos ne išgalvotos, o paremtos moksliniais tyrimais ir faktais. Kartais jos skaudina iki širdies gelmių, o kartais įkvepia neįtikėtinais posūkiais. Šis podcastas labai greitai sunaikins jūsų dvejones, neva mokslo tema yra per sunki ar sausa. 

tele2-inovaciju-biuro-TAGAI-su-IMG2-mokslasSam Harris neabejotinai yra viena ryškiausių asmenybių šiuolaikiniame moksle. Jį net sunku kategorizuoti. Filosofas, neurologas, mokslintojas, knygų autorius, meditacijos instruktorius… Baisiausias radikalų priešas, nutildantis juos savo ramiu tonu ir neatremiamais argumentais.

Šio žmogaus populiarumą idealiai iliustruoja ir tai, kokiu tempu dingsta bilietai į diskusijas, kuriose jis dalyvauja. Jų nebelieka iki renginių likus dar keliems mėnesiams. Jeigu jūs nieko prieš pasvarstyti apie žmonijos ateitį, filosofiją ar religijos vaidmenį visuomenėje, Waking up with Sam Harris labai greitai taps jūsų favoritu.

Patiks, jeigu domitės žmonijos ateitimi, religijomis, filosofija. Ypatingai tiks tiems, kuriuos neramina dirbtinis intelektas, Donaldas Trumpas ar Vladimiras Putinas, ar religiniai fanatikai.

tele2-inovaciju-biuro-TAGAI-su-IMG3-mokslasJeigu jaučiate, kad kartais per sunku susigaudyti, kur baigiasi tikri faktai ir prasideda legendos, SGU yra kaip tik jums. Šio podcasto įkūrėjo, neurologo Steve Novella tikslas kaip tik ir buvo padėti ugdyti kritinį mąstymą, atsirinkti infomacijos šaltinius. Na, ir dar šiek tiek pasijuokti iš pseudomokslinių teorijų.

Visokiems moksliukams SGU patiks dar ir tuo, kad čia pilna įvairių užuominų į mokslinės fantastikos knygas ir filmus, žaidimus. Klausydami jausitės lyg dalyvautumėte linksmame gerų draugų pokalbyje.

Goda taip pat ragina atkreipti dėmesį ir į kitus puikius podcast’us: „The Naked Scientists“, „Nature Podcast“ ir „Science Vs“, „60-second science“, „Startalk“