Išmanieji įrenginiai

Telefonu valdomi namai? Kiekvienam pasiekiama realybė

2018-08-02

Įvairūs išmanieji įrenginiai namams palengvina arba automatizuoja kasdien namuose atliekamus darbus, padidina namų saugumą ar padeda sumažinti sąskaitas už tiekiamą šilumos energiją. Inovacijų biuras pateikia penkis tokių įrenginių pavyzdžius.

Apšvieskite savo namus nepalietę jungiklio

Paprasčiausias būdas pradėti savo namų išmaniąją revoliuciją – įsigyti išmaniąsias lemputes apšvietimui. Ko gero, šioje rinkoje dominuoja Philips Hue išmaniojo apšvietimo sprendimai, bet panašias lemputes gamina GE (General Electrics) ir net IKEA. Jos atrodo lygiai taip pat kaip ir įprastos elektros lemputės. Tačiau jose integruota bevielio ryšio technologija leidžia jas kontroliuoti iš bet kurios pasaulio vietos, naudojantis tiesiog savo išmaniuoju telefonu ir interneto ryšiu. Be to, galite reguliuoti skleidžiamos šviesos temperatūrą (nuo šaltos iki šiltos šviesos) ir net šviesos spalvą. Taip galite sukurti jaukią atmosferą savo namuose. Papildomos funkcijos ne ką mažiau įspūdingos: galite nustatyti laikmatį, kada įjungti ar išjungti šviesas, ir nurodyti konkretų kambarį, kuriame tai norite padaryti. Papildomo funkcionalumo suteikia galimybė valdyti apšvietimą balsu, naudojantis balso asistentu, tokiu kaip Google Home, Amazon Alexa ar Apple Homepod.

Tegul namų švara rūpinasi išmanusis valytojas

siurblys

Kam valyti grindis ir kilimus patiems, kai tai už jus gali padaryti kiti? Ypač kai tai gali atlikti jokio atlygio neprašantis ir visą parą galintis dirbti robotizuotas dulkių siurblys. Savo išvaizda primenantis didelį plokščią tortą, jis nedideliu greičiu keliauja po kambarius, palenda po stalais ir kitais baldais (kai tai leidžia jo išmatavimai) ir taip padeda palaikyti švarias grindis bei kilimus. Kai kurie iš siurblių gali būti prijungti prie jūsų namų interneto ir taip galite juos kontroliuoti telefonu net nebūdami namie. Tokius siurblius gamina daugelis didžiųjų buitinės technikos gamintojų – Samsung, LG, Electrolux ir kiti. Kitų gamintojų modeliai ne tokie išmanūs ir keliauja po kambarius atsitiktine tvarka, tačiau sugeba grįžti į savo „stovėjimo aikštelę“, kai metas pasikrauti bateriją. Nors savo galia jie nebūtinai prilygsta įprastam dulkių siurbliui, tai puikus būdas automatizuoti vieną iš namų ruošos darbų. 

Atsikratykite įkyrių pardavėjų su išmaniuoju durų skambučiu

skambutis

Išmanieji durų skambučiai – tai dar vienas sumanus sprendimas jūsų namams. Kaip ir visi išmanieji daiktai, jie gali prisijungti prie jūsų namų interneto ryšio. Tokie durų skambučiai turi integruotas kameras, kurios nuotoliniu būdu leidžia telefono, planšetės ar kompiuterio ekrane matyti, kas atėjo prie jūsų durų. Jei tai įkyrus pardavėjas, mandagiai atsisakyti jo paslaugų per skambutyje integruotą garsiakalbį galėsite net nepakilę nuo sofos. Integruoti judesio davikliai aktyvuoja vaizdo įrašymą, kai jūsų nėra namie. Jei vagys bando skambindami į duris patikrinti, ar kas yra namuose, galite šnektelėti su jais net ir atostogaudami (arba pasidalinti ilgapirščio nuotrauka su policijos pareigūnais). Norint įsigyti tokį išmanųjį durų skambutį, verta pasidomėti tokių gamintojų kaip Ring, SkyBell ar Vivint siūlomais namų saugumo sprendimais.

Sumažinkite savo šildymo sąskaitas

Jei jūsų namuose yra temperatūrą reguliuojantis termostatas, verta pagalvoti apie išmanųjį šildymo sistemos atnaujinimą. Tai išmanusis namų termostatas, kurį prijungti prie senosios šildymo sistemos valdymo labai paprasta – tereikia vadovautis gamintojo pateikiamomis instrukcijomis. Pagal jūsų telefono buvimo vietą jis žino, kada esate ne namie, ir automatiškai sumažina temperatūrą, kartu sumažindamas ir energijos sąnaudas. Telefonu per dedikuotą programėlę galite nusiųsti termostatui žinutę, kad grįžtate namo, ir šis atitinkamai pamažu pradės šildyti namus iki jūsų nurodytos temperatūros. Tokio termostato pagalba namus šildote tik tada, kai reikia, ir tiksliai tiek, kiek reikia. Užsienyje populiariausi tokių termostatų prekiniai ženklai – Google Nest, Ecobee, iDevices ar Danfoss.

Neišmanius daiktus paverskite išmaniais

lempos

Paprastus elektros įrenginius, kurie veikia tiesiog įjungti į elektros lizdą, pavyzdžiui, ventiliatorius, vandens siurblį sodybos šulinyje ar lempą šalia lovos, taip pat galite valdyti nuotoliniu būdu. Tereikia įsigyti išmanųjį elektros lizdo kištuką. Įrenginius jis valdys per jūsų namų Wi-Fi interneto ryšį. Telefono programėlėje galite nurodyti, kada įjungti ir išjungti elektrinį radiatorių, nebūdami namie įjungti lauke esančias lempas ir taip sudaryti įspūdį, kad esate namie (prevencinė priemonė nuo vagystės), ar tiesiog net nepasijudinę iš vietos paleisti ventiliatorių. Tokius išmaniuosius elektros lizdo kištukus siūlo Samsung (beje, šis gamintojas siūlo ištisą produktų liniją išmaniesiems namams – Samsung Smart Things), Koogeek, iDevices, iHome ar TP-LINK.

Daiktų internetas (angl. IoT – Internet of Things) suteikia visiškai naujas galimybes mūsų namams. Internetu sujungtais prietaisais daugybę įprastų dalykų galima tiesiog automatizuoti ar įprastus daiktus paversti jums paklūstančiomis mašinomis. Ir visa tai galite daryti vos keletu spustelėjimų telefono ekrane.

 

 

 

Prenumeruokite technologijų naujienas: