Gyvenimo būdas

Telefone pritrūko atminties? Renkamės SD kortelę

2012-04-19

SD kortele-1090x232.jpgVaizdo įrašai iš kelionės su draugais. Krūva nuotraukų iš šeimos švenčių. Svarbūs dokumentai, visa puokštė įvairių programėlių, mėgstamos dainos ir elektroninės knygos, kurias vis žadame perskaityti… Taip, ne veltui sakoma, kad mūsų išmaniuosiuose telefonuose telpa pusė mūsų gyvenimo.

Šiuolaikiniai išmanieji turi vis didesnę vidinę atmintį, tačiau neretai netgi 64 GB mums nepakanka. Filmavimas Full HD 1920 x 1080 pikselių raiška jau yra įprastas, o nauji išmanieji telefonai gali filmuoti net 4K Ultra HD (3840 x 2160 pikselių) raiška. Aukštos kokybės nuotraukos irgi reikalauja tiek talpos, kad turimą atmintį galima gana greitai užpildyti. Todėl buvo sukurtos SD (angl. „Secure Digital“) atminties kortelės.

Ką reikėtų žinoti apie SD atminties korteles?

  • Dydis. SD atminties kortelės būna trijų dydžių: standartinės, „miniSD“ ir „microSD“. Standartinės kortelės paprastai naudojamos didesniuose prietaisuose, pvz., kompiuteriuose ar vaizdo kamerose. Telefonuose dažnai rasime „microSD“ korteles. Būtinai pasidomėkite, kokio dydžio kortelė tinka jūsų prietaisui.
  • Greitis. Atminties kortelės skirstomos į keturias pagrindines klases: 2, 4, 6 ir 10. Jos apibūdina mažiausią konkretaus modelio duomenų įrašymo spartą. 2 klasės atminties kortelės turi įrašinėti duomenis su mažiausiai 2 MB/s sparta, 4 klasės – su 4 MB/s, 6 klasės – 6 MB/s, o 10 klasės atstovai su 10 MB/s sparta. Naujausiems telefonams geriausia naudoti tik 10 klasės korteles, kadangi su lėtesnėmis kortelėmis išmanusis tiesiog gali pradėti strigti.
  • Talpa. SD kortelės rūšiuojamos ir pagal talpą. Į įprastas SD korteles galima įrašyti iki 4 GB duomenų, tačiau yra ir SDHC („High Capacity“ – „didelės talpos“) kortelės, į kurias telpa iki 32 GB. Tai taip pat ne riba – SDXC („Extended Capacity“ – „išplėstos talpos“) kortelės pasižymi nuo 32 GB iki 2 TB talpa. Būtinai atkreipkite dėmesį į tai, kokios didžiausios talpos atminties kortelę galima naudoti telefone.

Duomenų saugojimas „debesyje“ – ar verta?

Šiuo metu vis populiariau tampa reikalingus duomenis saugoti internetinėje failų saugykloje „debesyje“ – tuomet nekyla tiek daug rūpesčių, jei įrenginys sugenda ar jį prarandate. Naujuose išmaniuosiuose telefonuose nuotraukos, vaizdo įrašai, dokumentai, muzika, programos ir kita informacija „debesyje“ yra saugoma automatiškai. Duomenys nuolat atnaujinami, todėl galite jaustis ramūs, kad bet kuriuo metu nuotrauka ar dokumentas bus pasiekiamas vos keliais mygtukų paspaudimais.

Jei saugomos informacijos kiekiai labai dideli ir nemokamos saugyklos neužtenka, visada galima atnaujinti planą ir už papildomą mokestį nusipirkti daugiau vietos.

Dar vienas variantas – patiems susikurti paskyrą „Google Drive“, „Dropbox“ ar kitoje internetinėje saugykloje, į kurią galėsite kelti jums svarbią medžiagą. Tiesa, talpa ir šiuo atveju ribota (pvz., „Dropbox“ siūlo 2 nemokamus GB,  „Google Drive“ – kur kas daugiau, 15 GB), todėl turintiems daug nuotraukų, dokumentų ar vaizdo įrašų vis tiek gali tekti rinktis, ką labiausiai verta išsaugoti.  

Apskritai teisingai ir patikimai saugoti svarbiausius duomenis nėra nei labai sudėtinga, nei itin brangu. O būti tikriems, kad svarbiausia informacija ir  reikšmingiausios įamžintos gyvenimo akimirkos išliks ne vien prisiminimuose, yra prabanga, kurią kiekvienas nusipelnome sau leisti.