Gyvenimo būdas

Telefonas gali viską – mobilusis parašas

2016-03-23

telefonas-gali-viska-mobilusis-parasas-long.jpg

Tokia ir paslaptis, kad didžiąją dalį savo gyvenimo laikome išmaniajame telefone.

Čia atgula slaptažodžiai, jungiamės prie banko, tikriname paštą ir darome dar daugybę kitų kasdienių veiksmų.

Išmanieji telefonai jau spėjo tapti patogiu įrankiu atlikti daugybei darbų, tačiau dabar jie gali dar daugiau.

Ir taip, šįkart „Tele2“ bloge kalbėsime apie mobilųjį parašą ir jo galimybes dar labiau palengvinti kasdienį mūsų gyvenimą.

Kas tas mobilusis parašas?

Paprastai tariant, mobilusis parašas yra tiesiog elektroninis asmens parašo ar paso / ID kortelės atitikmuo. Naudojantis juo daug paprasčiau prisijungti prie įvairių valstybinių informacinių sistemų, internetinės bankininkystės.

Kam reikia mobiliojo parašo?

Naudotis mobiliuoju parašu, pirmiausia, yra tiesiog patogu. Nebereikia slaptažodžių kortelių ar generatorių, jungiantis prie el. bankininkystės, taip pat galima be vargo oficialiai pasirašyti įvairius dokumentus. Ir visa tai vos kelių mygtukų paspaudimu, nereikia jokių papildomų prietaisų ar skaitytuvų.

Pagal galiojančius valstybės įstatymus, norint užsisakyti finansines paslaugas, savo tapatybę galima patvirtinti įprastu arba mobiliuoju parašu, tad nebereikės keliauti į banko skyrių ir laukti eilėje. Mobilusis parašas taip pat leidžia pasirašyti dokumentus, kuriais sudaromi finansiniai sandoriai iki 28 962 eurų.

Mobilusis parašas taip pat yra saugus – pasirašant reikia įvesti specialų jūsų sugalvotą SPIN kodą. O pametus telefoną, tereikia užblokuoti SIM kortelę ir niekas negalės pasinaudoti jūsų asmens duomenimis.

Kuo pranašesnis mobilusis parašas?

M.PARAŠU galima pasinaudoti, jungiantis prie elektroninės bankininkystės visuose komerciniuose Lietuvos bankuose. Taip pat ir internetiniame „Sodros“ Gyventojų portale galima pildyti ir pateikti el. prašymus, gauti informaciją, sužinoti prognozuojamą senatvės pensijos dydį ir kita.

Registrų centro klientų savitarnoje galima kontroliuoti informaciją apie asmeniškai ar atstovaujamos įmonės valdomą nekilnojamąjį turtą, operatyviai gauti Nekilnojamojo turto registro išrašą. Taip pat galima el. būdu įsteigti įmonę ar organizaciją, tvarkyti, keisti atstovaujamos įmonės duomenis neišeinant iš namų.

Naudojantis mobiliuoju parašu, galima prisijungti prie:

– Bankų elektroninės bankininkystės sistemų;

– Elektroninių valdžios vartų;

– Valstybinės mokesčių inspekcijos sistemos „Mano VMI“;

– Sodros Elektroninės gyventojų aptarnavimo sistemos (EGAS);

– Registrų centro klientų savitarnos;

– Kitų elektroninių paslaugų sistemų.

Kaip pradėti naudotis M.PARAŠU?

M.PARAŠO sutartį galima pasirašyti artimiausiame „Tele2“ salone, „. Tam reikia tūrėti pasą arba ID kortelę.

Norint aktyvinti mobiliojo parašo paslaugą, SIM kortelė keičiama į specialią M.PARAŠO SIM kortelę, kuri pradeda veikti maždaug po 15–20 min. nuo kortelės išdavimo.

M.PARAŠO kaina yra 0,40 Eur/mėn. ir šis mokestis įtraukiamas į abonento sąskaitą. O „Pildyk“ išankstinio apmokėjimo paslaugų vartotojai pirmieji Lietuvoje turi galimybę naudotis mobiliuoju parašu nesudarydami abonentinės sutarties. Sumokėjus 10 eurų vienkartinį mokestį M.PARAŠAS paslauga aktyvuojama 24 mėnesiams.

Kaip naudotis mobiliuoju parašu „Tele2“ ir „Pildyk“ paslaugų vartotojams:

1. Pasirašyti mobiliojo parašo sutartį bet kuriame „Tele2“ salone;

2. Telefone pakeisti seną SIM kortelę salone išduota SIM kortele su mobiliuoju parašu;

3. Nusiųsti žodį SERT numeriu 1521;

4. Vadovaujantis instrukcijomis telefono ekrane įvesti laikiną keturių skaitmenų sPIN kodą, kuris yra atspausdintas ant SIM kortelės;

5. Vadovaujantis instrukcijomis telefono ekrane pasikeisti sPIN kodą – jį žinos tiktai vartotojas;

6. Saugiai ir patogiai naudotis elektroninių paslaugų sistemomis. Tai daryti galima ir telefone, ir kompiuteryje – mobilusis telefonas būtinas tiktai pasirašymui mobiliuoju parašu;

7. Niekam neatskleisti savo sukurto sPIN kodo, o jei prarandamas telefonas, iškart pranešti operatoriui, kad būtų blokuota SIM kortelė.