Inovacijos

NAUJIENA LIETUVOJE: Gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemos žinutės Tele2 4G tinkle

2017-05-02

gyventoju-perspejimo-ir-nformavimo-sistemos-zinutes-tele2-4g-tinkle-long.jpg2017 gegužės 2 – diena, kai „Tele2“ tinkle vyksta vienas didžiausių civilinės saugos bandymų Lietuvoje. Daugiau nei 50 tūkst. klientų gaus įspėjamąsias Gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemos (GPIS) žinutes, kurios specialiai pritaikytos 4G tinklui.

4G tinklas dengia 99 % Lietuvos teritorijos ir dauguma vartotojų prisijungę būtent prie jo. Įspėjamieji GPIS pranešimai (Cell broadcast – CB),  informuojantys gyventojus apie ekstremalias oro sąlygas ar kitus pavojus, iki šiol nebuvo siunčiami 4G ryšiu. Kodėl? Priežastis paprasta: Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento įdiegta sistema iki šiol nebuvo suderinta su 4G technologija – tad buvo būtinas sistemos atnaujinimas ir modernizavimas.

„Tele2“ tinklas jau atliko visus parengiamuosius ir testavimo darbus – jie rodo, kad perspėjimo sistema 4G tinkle veikia sėkmingai. Šiandieninis sistemos bandymas yra pats masiškiausias ir skirtas įsitikinti, kad sistema pajėgi vienu metu išsiųsti didelį kiekį žinučių. „Tele2“ – pirmasis operatorius Lietuvoje, kurio 4G tinkle atliekamas toks bandymas.

Kaip gauti žinutes? Jei naudojatės iOS operacine sistema, įspėjimo žinutė jus pasieks be jokių papildomų nustatymų. Jei telefone įdiegta „Android“, gali reikėti aktyvinti papildomus nustatymus. Sėkmingai pasibaigus šios dienos bandymui, „Tele2“ 4G tinklas jau šį mėnesį bus pasiruošęs siųsti įspėjamąsias žinutes, leidžiančias padidinti gyventojų saugumą.

Pasitikrinti ar teisingai nustatėte telefoną perspėjimo pranešimams gauti, galima šios sistemos patikrinimo metu, kuris yra atliekamas kiekvieną mėn. 1-ąją darbo dieną 10.00 val. Pranešimas siunčiamas 10 kartų kas 1 minutę. Telefonas priima tik vieną pranešimą.

Daugiau informacijos apie skirtingų telefonų modelių nustatymus rasite adresu http://www.gpis.vpgt.lt