Patarimai

Susekti dingusį Android arba iOS telefoną padės programėlės.

2017-04-13

susekti-pradingusi-telefona-pades-programeles-long.jpg

 Sutiksite, jog telefone telpa pusė gyvenimo. Draugų ir kolegų kontaktai, prisijungimai prie „Facebook“ ir pašto, nuotraukos, geriausių dainų albumas – visokio gėrio galima atrasti. Išmanieji įrenginiai dabar tokie pat svarbūs, kaip ir piniginės ar namų raktai. Telefonas gali būti vertingas, ne tik todėl, kad brangiai mokėta, bet ir dėl jame sukauptos informacijos. Net jei telefoną pirkote „Tele2“ ir nepermokėjote, antras aspektas lieka aktualus, todėl apie jį pakalbėkime plačiau.

Įsivaizduokite, kad vieną dieną netenkate tokios galybės informacijos. Pametate, pamirštate arba tiesiog pavagia. Net jei telefone nebuvo apčiuopiamai vertingų duomenų, dingimas tampa didele problema. Ir ne visada aparatą galima atgauti paskambinus ar pagal garsą atsekus, kur gi šis nelaimėlis yra. Čia, kaip ir daugeliu atveju, mums gyvenimą labai palengvina įvairios programėlės.

Visas jas galima suskirstyti į dvi grupes. Pirmoji grupė yra programėlės, skirtos susekti pavogtą ar kitaip dingusį telefoną. Į antrąją grupę patenka programėlės, kurios, be minėtų savybių, papildomai dar skirtos apsaugoti nuo virusų ir netgi nepageidaujamo telefono naudojimo. O tokią grėsmę galėtų kelti ne tik vagys, bet ir visi maži vaikai, broliai, pusbroliai ar dukterėčios, kurie mėgsta pamaigyti telefoną ieškodami kačiuko Tomuko ar papiktintų paukščių.

Nelendant į sudėtingas technologijas, sekimo ir apsaugos programėlės veikia ryšio – GPS ar belaidžio interneto stotelių – pagalba. Taip programos gali nustatyti, kurioje vietoje yra telefonas bei sekti jo kelią, jei jis yra judančiame objekte.

Sekimo programos

Pirmoji telefono sekimo programų sąraše atsiduria „Prey Project“. Tai paprasta programėlė, kuri „gaudo“ telefono signalus ir taip nustato jo buvimo vietą. Programa pradės veikti (jos ikona atsiras telefono ekrane) tik, kai ją aktyvuosite. Galite rinktis mokamą arba nemokamą versiją. Su mokama programėle įrašus apie telefono buvimo vietą gausite nuolat, o nemokama žinutes siųs tik tam tikrais laikotarpiai. Programa pritaikyta sekti ir kitus įrenginius, pvz. nešiojamąjį kompiuterį.

Programėlė „Gadget Track“ leidžia sekti bei nuotoliniu būdu užrakinti telefoną ir ištrinti visą jo informaciją. Klausite „o kas man iš to, jei vis tiek neatgausiu telefono?“. O tas, kad netekus telefono gaila ne tiek paties daikto (nors gaila ir jo), kiek jame esančios informacijos. „Gadget Track“ pritaikyta telefonams su „iOs“ ir „Android“ operacinėmis sistemomis. Beje, „iPhone“ telefonuose veikia papildoma įkalčių rinkimo funkcija – telefonas periodiškai fotografuoja aplinką.

Programėlių, skirtų susekti telefoną, sąraše paminėsime ir „Snuko“. Ji pritaikyta visoms operacinėms sistemoms, tačiau puikiausiai veikia „androidiniuose“ telefonuose. Jei telefonas dingo, į jį nusiųsta SMS ar „online“ komanda aktyvuoja „Snuko“ – telefonas užrakinamas, jame esanti informacija išsaugojama „debesyje“, o iš įrenginio ištrinama, o vėliau sekamas telefono kelias. Programa gali pranešti atitinkamoms instancijoms apie telefono vagystę, todėl geriau jos neaktyvuokite tuomet, jei telefoną tiesiog palikote namuose ir norite įsitikinti, kaip jam sekasi.

 Apsaugos programos

Šio tipo programos siūlo dar daugiau apsaugą – galima apsidrausti nuo visų įmanomų grėsmių, tiek nuo žmonių, tiek nuo virusų. Viena tokių programų yra „Kaspersky Mobile Security 9“. Ji leidžia šifruoti duomenis, suteikia privatumo ir ugniasienės apsaugą bei galimybę įdiegti „tėvų kontrolės“ funkciją. Telefono buvimo vietą galima sekti „Google“ žemėlapiuose ir gauti tikslias jo buvimo vietos koordinates. Vienas iš programėlės išskirtinumų – informaciją esančią telefone galima ištrinti net jei SIM kortelė yra pašalinta. Programėlė yra mokama.

Verta paminėt ir antivirusinę mobiliojo programėlę „Avast“. Kaip ir „Kaspersky Mobile Security“, ši programėlė tinka telefono apsaugai tiek nuo vagysčių, tiek nuo kibernetinių grėsmių. „Avast“, deja, negali sukurti dokumentų kopijų „debesyje“, tačiau būtinai atsiųs jums įspėjimą, jei SIM kortelė bus pašalinta iš įrenginio.

Telefono apsaugai skirtų išmaniųjų programų yra ir daugiau – tiek mokamų, tiek nemokamų. Linkime, kad telefono niekuomet ir nepamestumėte, bet atsarga nepakenks, o minimalia apsauga pasirūpinti visai nesunku.

Žinoma, visų puikiausia būtų, jei kas iš skaitytojų pasidalintų asmenine IT trilerio verta patirtimi, kaip programėlės padėjo nuo niekšų, vagių ir įsilaužėlių apsigint. Tada tikrai mikliai visi apsaugas telefonuose įdiegtume.