Patarimai

S.O.S. – telefone nebėra vietos. Ką trinti pirmiausia?

2016-02-17

s-o-s-telefone-nebera-vietos-ka-trinti-pirmiausia-long.jpg

Kiekvieno mūsų gyvenime ateina tas metas, kai paspaudus „įdiegti programėlę“ mygtuką, iššoka nelemta lentelė, grėsmingai sakanti, jog nebėra laisvos vietos. O ką daryti tuomet? Nejau pirkti naują telefoną? Vienareikšmiškai ne, užteks žinoti, ką ištrinti, ką perkelti į debesiją, ir išmaniajame prietaise atsiras daugiau laisvos vietos dar išmanesnėms programėlėms.

Kiek vietos tavo telefone?

Dažniausiai rinkoje pasitaikantis išmaniųjų telefonų vidinės atminties dydis šiuo metu yra 16 GB. Ir nors tai atrodo visai daug, jei telefono kamera geba daryti didelės raiškos ir kokybės nuotraukas, o dar mėgstat ir turėti programėlių visiems numanomiems gyvenimo atvejams, 16 GB greitai užsipildys.

Kai kurių telefonų vidinę atmintį galima praplėsti naudojant papildomą atminties kortelę. Ne visi telefonų modeliai palaiko visus jų dydžius, reikėtų prieš tai pasitikrinti telefonų specifikacijas, tačiau didžiausia rinkoje esanti atminties kortelė gali papildomai suteikti 128 GB (tokią „Tele2“ salonuose galima įsigyti už 89 eurus). Taip pat galima rinktis 32 GB (26,06 eur) ir 64 GB (45 eurai) arba mažesnes atminties korteles.

Kiek tiksliai vietos užima nuotraukos, muzika ar tam tikros programėlės galima itin lengvai patikrinti. Turintiems „iPhone“ reikia eiti šiuo keliu (Settings > General > Usage), o „Android“ vartotojams – įprastai tiesiog skiltyje „Settings“ arba „My Device“.

Nuotraukas ir vaizdo įrašus – į debesiją

Taigi ką reikėtų šalinti pirmiausia? Žinoma, kad nuotraukas ir vaizdo įrašus. Juk vos ne kasdien pridarome begales jų, nesivarginame trinti, nes kartais, kai „Facebook“ ar „9gag“ jau neberandame nieko įdomaus, panyrame į savų nuotraukų atsiminimų pasaulį, kartais saugome gėdingas nuotraukas, laukdami draugų gimtadienio, ir t.t.

Vaizdo įrašai, ypač HD kokybės tiesiog „valgo“ vietą (maždaug 78 MB arba daugiau kiekvienai vaizdo minutei), tad, jei įrašą įkeliate į „Instagram“, siūlome iškart jį pašalinti iš telefono arba perkelti į kompiuterį.

Visas nuotraukas daug paprasčiau perkelti į debesiją – „Dropbox“ (Android arba iOS), „Google Drive“ (Android arba iOS), jei turite „Apple“ gaminį – „iCloud“ arba nuostabią tik neseniai „Google“ sukurtą programėlę „Google Photos“ (Android arba iOS).

Jeigu neprieštaraujate, kad jūsų nuotraukos praras maksimalią kokybę (tačiau vis vien išliks kokybiškos), „Google Photos“ suteikia neribotą ir visiškai nemokamą nuotraukų ir vaizdo įrašų patalpinimo debesyje paslaugą. Taigi vėliau visas nuotraukas galėsite laisvai pasiekti iš bet kurio kito įrenginio, o nuotraukos nebeužims pusės visos išmaniojo telefono vidinės atminties.

Muzika puiku, bet galima ir daug paprasčiau

Vis dar siunčiatės dainas (ir spėjame, kad nelegaliai) iš interneto, keičiate jų formatą ir tuomet perkeliate į telefoną? Dar neįgriso? Viena mp3 formato daina dažnai užima iki 3 mb, o juk ir galima viską padaryti tiesiog paprasčiau.

Vos viena muzikos klausymo paslauga / programėlė leis legaliai klausytis dainų iš milijoninės įrašų kartotekos ir nebereikės ieškoti, iš kur parsisiųsti dainas, o telefonas padėkos už taupomą vietą. Pavyzdžiui, „Deezer“ šiuo metu siūlo daugiausiai dainų už labai priimtiną mėnesinį mokestį. 40 mln. įrašų už 5,79 eur/mėn. Taigi už eurą gaunate beveik 7 mln. dainų, o tai yra maždaug 40 metų muzikos klausymo.

Šimtai programėlių, bet nei vienos nenaudoji?

Dažnai parsisiunčiame begalę ne itin naudingų programėlių, kurios atrodo įdomios, tačiau jau kitą rytą pamirštame, kad tokią turime. Jei išmaniajame kritiškai trūksta vietos, gal vertėtų peržiūrėti turimas programėles ir kai kurias iš jų tiesiog ištrinti.

„iPhone“ tai padaryti itin paprasta, tiesiog reikia paspausti ir palaikyti ant programėlės, kol dešiniajame kampe atsiras raudonas rutuliukas su „X“ ženkliuku. Jį paspaudus galima ištrinti nereikalingas programėles. „Android“ vartotojams reikėtų eiti į telefono nustatymus (Settings > Applications > Manage My Applications) ir paspausti programėlės, kurias norite ištrinti. Naujesni „Android“ modeliai leidžia programėles ištrinti kaip „iPhone“ – paspaudus ir palaikius ant norimos ištrinti programėlės.