Patarimai

Renkamės mobilųjį telefoną: ką verta žinoti apie bateriją?

2017-08-23

renkantis_smartphone_ilgas.jpgSakoma, jei mobilųjį telefoną prilygintume žmogui, jo procesorius būtų smegenys, programinė įranga – intelektas, o baterija… Baterija, žinoma, būtų širdis. Ji – gyvybiškai svarbus telefono „organas“, lemiantis, kaip ilgai veiks jūsų įrenginys. Tik ar rinkdamiesi telefoną visuomet pasidomime, kokia baterija jis aprūpintas?

Keletas veiksnių, į kuriuos paprastai raginama atkreipti dėmesį.

Gamintojas. Nors dažnai rekomenduojama patikrinti gamintoją, iš tiesų dėl jo galite pernelyg nesirūpinti – naujų telefonų modeliuose visada rasite originalias gamintojų baterijas. Tačiau jei bateriją nuspręsite keisti, turėkite omenyje: originalios baterijos paprastai pasižymi aukštesne kokybe, todėl rinkdamiesi originalą galėsite būti tikri, kad ji tikrai tiks jūsų telefonui ir tinkamai veiks. Kitų gamintojų (antrinės rinkos) baterijos paprastai būna pigesnės, tačiau nebūtinai tokios pat aukštos kokybės.

Baterijos tipas. Anksčiau mobiliuosiuose prietaisuose būdavo populiaru naudoti nikelio baterijas, kurių vienas didžiausių trūkumų buvo „atminties efektas“: kai iki galo neišsikrovusi baterija būdavo vėl pakraunama, jos talpa palaipsniui mažėdavo (baterija tarsi „atsimindavo“, kad turėtų veikti trumpiau). Tačiau tai – jau užverstas istorijos lapas. Šiandien mobiliuosiuose telefonuose naudojamos pažangios ličio jonų baterijos, kurios mažesnės, lengvesnės talpesnės ir neturi „atminties efekto“. Tiesa, medžiagotyros specialistai teigia, kad šiuo metu teoriškai įmanoma maksimali ličio jonų akumuliatoriaus veikimo trukmė jau išnaudojama kone 90 %, todėl telefonų gamintojai susiduria su rimtu iššūkiu: ką dar įmanoma padaryti, kad būtų išgauta bent šiek tiek papildomos energijos?

Baterijos talpa. Kadangi nei gamintojas, nei baterijos tipas renkantis telefoną šiandien nevaidina lemiamo vaidmens, aptarkime trečiąjį parametrą, kuris yra reikšmingiausias: tai baterijos talpa. Trumpai kalbant, talpa reiškia, kaip ilgai galėsite naudotis savo telefonu. Ji matuojama miliampervalandėmis (mAh) – kuo jų daugiau, tuo daugiau elektros energijos telpa baterijoje. Pvz., 1000 mAh reiškia, kad energijos šaltinis gali tiekti vieno ampero stiprio elektros srovę vieną valandą. Arba pusės ampero – dvi valandas ir t.t. Dabartiniams išmaniesiems jau tapo gan įprasta turėti talpią 3000 mAh bateriją.

Ką galite nuveikti turėdami 3000 mAh bateriją?

Tai, ką galėsite nuveikti pilnai įkrovus 3000 mAh bateriją, priklauso nuo daugelio veiksnių: ekrano dydžio, tipo, rezoliucijos, telefono procesoriaus, operacinės sistemos atnaujinimo ir pan., todėl bendrų visiems įrenginiams, turintiems 3000 mAh bateriją, duomenų pateikti negalima. Galima tik apytiksliai tikėtis apie 20 valandų pokalbių trukmės, 6 valandų nepertraukiamos videomedžiagos peržiūros, nuo 60 valandų budėjimo trukmės. Kiekvienu konkrečiu atveju gamintojas pateikia testinius duomenis bei tikslesnes specifikacijas.

Baterijos ištvermė iš principo priklauso nuo dviejų dalykų – kaip intensyviai naudojame telefoną dabar bei kaip jį naudojome praeityje. Keletas patarimų, kaip užkirsti kelią silpstančioms baterijoms, – mūsų straipsnyje „Kad baterija tarnautų ilgiau“. Jeigu baterijos talpa Jūsų nelepina, visuomet pagelbės išorinės baterijos, kurių įsigyti galite Tele2 salonuose. O kaip išsirinkti sau tinkamą – kaip tik esame paruošę kelis patarimus: „5 taisyklės, kaip išsirinkti geriausią išorinę bateriją savo telefonui“.