Uncategorized

Žaidimų pultelis išmaniajam: kaip sužinoti, ar jums jo reikia?

2017-05-29

pultas_mobilieji zaidimai_inovacijubiuras2.jpgIšmaniųjų įrenginių atsiradimas dramatiškai pakeitė žaidimų industriją ir užaugino žaidėjų auditoriją iki astronominių skaičių. Teigiama, kad šiandien bene kas trečias vakarų civilizacijos pilietis yra žaidėjas, nors to gal ir nepasakytum apie eilėje stovyniuojantį senolį. 

Žaidimai išmaniesiems vis dar labiausiai asocijuojasi su „Angry Birds“ ar „Candy Crush Saga“, tačiau šimtai milijonų žmonių ima atrasti ir rimtesnius, ne tik laisvų minučių žudymui skirtus žaidimus.

Noras patirti daugiau, nostalgija paauglystėje mėgtiems žaidimams ar siekis išsiaiškinti, ką gali naujai įsigytas telefonas, – anksčiau ar vėliau kiekvienas išmaniuoju telefonu žaidžiantis žmogus atranda rimtesnius nuotykių, veiksmo ar lenktynių žaidimus. Štai čia ir paaiškėja, kad didžioji dalis nuotykių ar veiksmo žaidimų negali būti žaidžiami tiesiog tapšnojant ekraną vienu pirštu.
Nors žaidimų kūrėjai jau kuris laikas eksperimentuoja su naujomis valdymo formomis, visgi sprendimai čia galimi tik du: supaprastinti valdymą, tokiu būdu atimant iš žaidėjo galimybę visiškai kontroliuoti padėtį, arba emuliuoti žaidimų pultelį ekrane. Abu variantai nėra tobuli, todėl sukurta išeitis – žaidimų pulteliai, kurie skirti išmaniesiems įrenginiams arba suderinami su jais.

Ar man reikia žaidimų pultelio?

Kaip sužinoti, ar jums reikia žaidimų pultelio? Ogi paprastai! Jei žaidžiate pirmo asmens šaudykles, kapokles, muštynių, sporto ar lenktynių (ne drag‘o) žaidimus, pultelio jums reikia. Mėgstate virtualios realybės potyrius? Tuomet pultelis tiesiog būtinas! Galiausiai pultą rekomenduotume ir visiems tiems, kurie daugiau keliauja, mėgsta ilgesnes žaidimo sesijas ar renkasi grafiškai labai įspūdingus žaidimus.

Kiekvienu atveju poreikis pulteliui skirtingas. Šaudyklėse ar veiksmo žaidimuose pultelis žaismui suteiks tikslumo ir taktinio gylio. Tačiau pultas puikiai pasitarnaus ne tik siekiantiems rezultato, bet ir mėgstantiems komfortą. Ilgesnių sesijų metu ar žaidžiant grafiškai reiklesnius žaidimus įrenginiai kaista, o tai ypač aktualu vasarą, kai ekranas netiksliai suvokia sukaitusiais pirštais pateiktas komandas arba išvis nustoja į jas reaguoti.

Į ką atkreipti dėmesį?

Jei žaidžiate labai paprastai valdomus žaidimus ir pultelį perkate tik tam, kad žaidžiant nelaikytumėte išmaniojo rankose, nėra didžiulio skirtumo, ką pasirinksite. Svarbiausia rinktis pultelį, kuris turi išmaniojo įrenginio laikiklį. Tokiu būdu savo įrenginį transformuosite į nešiojamą žaidimų kompiuterį, o mėgstamus žaidimus galėsite valdyti tiek spusčiodami mygtukus, tiek naudodami lietimui jautrų ekraną.

Tie, kas žaidžia kiek sudėtingesnių įvesčių reikalaujančius žaidimus, pirmiausia turėtų atkreipti dėmesį į analogines rankenėles ir mygtukų kiekį. Jei žaidžiate tokius žaidimus, kaip „Grand Theft Auto“, „NBA Jam“ ar „Sonic“, norėsite, kad pultelis būtų ypač tikslus, mygtukai standūs, o analoginės rankenėlės patogios. Ir ne be reikalo, juk dauguma rimtų žaidimų į išmaniuosius įrenginius yra perkelti iš žaidimų konsolių, tokių kaip „PlayStation“ ar „Xbox“, o kuriant žaidimus šiems įrenginiams, yra numanoma, kad visi žaidėjai turės ypač kokybiškus pultelius.

Prieš pirkdami pultelį pasidomėkite jo gamintoju. Jei tik galite, rinkitės žinomų vardų produkciją ir venkite pigių prekių. Tai rekomenduojame ne tik dėl surinkimo kokybės ir įrenginio patvarumo, bet ir dėl jūsų pultelio suderinamumo tiek su išmaniuoju įrenginiu, tiek su žaidimais, kuriuos žaidžiate.

Taip pat įsitikinkite, kad tokio pultelio neturite namuose. „PlayStation“ ir „Xbox“ konsolėms skirti pultai gali būti nesunkiai prijungti prie „Android“ išmaniųjų, tereikia skirti kelias minutes ir pasiskaityti instrukcijas internete. Kai kuriais atvejais gali tekti nusipirkti papildomą laidą ar perėjimą, tačiau šios išlaidos yra niekis palyginus su kokybiškų pultelių kainomis.

Toliau pateiksime du žaidimų pultelių išmaniesiems pavyzdžius.

„Modecom Volcano Flame“

MODECOM-Volcano-TABLET-Gamepad.pngŠis pultas sukurtas taip, kad transformuotų įrenginį į nešiojamą konsolę. Spėjame, kad pirmiausia jį įvertins tie, kurie mėgsta žaisti eidami ar keliaudami, taip pat ir tie, kas vienu prisėdimu žaisdami praleidžia daugiau nei pusvalandį. Į pultą įmontuotas išmanusis įrenginys puikiai aušinsis, o jam sukaitus žaidėjas nejus jokio diskomforto. 

Nepaisant kiek nemalonaus dizaino, šis pultelis turi viską, ko reikia: guma padengtas rankenėles, standžius, malonius liesti mygtukus, dvi analogines rankenėles ir įmontuotą bateriją. „Modecom Volcano Flame“ su jūsų įrenginiu bendraus naudodamas „Bluetooth 3.0“ ryšį ir bus suderinamas ne tik su telefonais, bet ir su 7–10“ planšetėmis.

„Steelseries Stratus XL“

Šis visavertis žaidimų pultas skirtas užkietėjusiems ir reikliems žaidėjams. Pats gamintojas yra ypač gerbiamas kompiuterinių žaidimų mėgėjų, tad abejoti medžiagomis, surinkimo kokybe ar ergonomika čia neteks. Puikus dizainas, dvi analoginės svirtelės ir milžiniškas, ypač patogiai išdėstytų mygtukų kiekis patenkins net ir paties reikliausio žaidėjo poreikius. 

Tiesa, šis pultelis neturi jokio laikiklio, tad jis ne itin patogus kelionėse, nebent žaidimams naudojate planšetę ir turite jai stovą. „Stratus XL“ – tobulas pasirinkimas, jei savo žaidimus transliuojate į televizoriaus ekraną. Vis tik šį pultelį labiausiai vertins tie, kas kartais pažaidžia ir kompiuteriu.

Gamyboje yra dvi „Steelseries Stratus XL“ versijos, kurių viena skirta „Android“ įrenginiams ir asmeniniam kompiuteriui (turi puikų suderinamumą su „Steam“), kita – iOS įrenginiams ir „Mac“ kompiuteriams.