Gyvenimo būdas

Programėlės tavo automobiliui – kaip telefonas padeda vairuoti?

2017-07-28

Vairavimas 1090x232.jpgVisi žinome, kad prie ausies prispaustas telefonas vairuoti tikrai nepadeda. Tačiau automobilyje jis mums vis tiek gali pasitarnauti. Kaip?

1. Navigacija

Vargu ar kas ginčytųsi, kad tai – viena iš naudingiausių telefono funkcijų kiekvienam vairuotojui. Už bet kurią navigacijos sistemą, kuri neatnaujinama realiu laiku, jis pranašesnis visa galva. Pvz., „Google Maps“ atnaujinami dažnai ir nemokamai – tad rodo ne tik naujausius kelius, bet ir spūstis ar kelių remonto darbus.

Atsisiųsti Google Play. Atsisiųsti App Store.

2. Vaizdo registratorius

Prie automobilio stiklo montuojama vaizdo kamera tampa vis svarbesne vairuotojo saugumo priemone. Ji fiksuoja laiką, vietą, greitį ir padeda išsiaiškinti, kas išties kaltas dėl incidento kelyje. Tačiau vaizdo registratoriui pinigų leisti nebūtina – didžiąją dalį jo funkcijų gali atlikti bet kuris modernus išmanusis telefonas. Štai kelios naudingos programėlės, kurias verta išbandyti.

Android OS:

„DashCam Travel“. Atsisiųsti Google Play

„CaroO Free“. Atsisiųsti Google Play. 

„AutoGuard Dash Cam“. Atsisiųsti Google Play

„Drive Recorder“. Atsisiųsti Google Play

„DailyRoads Voyager“. Atsisiųsti Google Play

iOS:

„Carcorder“. Atsisiųsti App Store.

„Meteor Car Camera“. Atsisiųsti App Store.

„EyesOnYou“. Atsisiųsti App Store.

„Smart Dash Cam“. Atsisiųsti App Store.

3. Parkavimo pagalbininkas

Panašu, kad netrukus galėsime pamiršti tuos laikus, kai norėdami susimokėti už automobilio statymą pėdindavome iki bilietų automato, o pavėlavę kelias minutes išvažiuoti baimindavomės gauti baudą. Su programėlėmis „m.Parking“ (Vilniuje) ir „UniPark“ (Kaune, Šiauliuose, Palangoje) mokėsite tik už laiką, kurį realiai prastovėjote.

Atsisiųsti „m.Parking“ iš Google Play. Atsisiųsti „m.Parking“ iš App Store.

Atsisiųsti „UniPark“ iš Google Play. Atsisiųsti „UniPark“ iš App Store.

Įdomus faktas: net 30 proc. automobilių srauto didmiesčių centre sukuria ieškantieji parkavimo vietos – jūs galite nebūti vienas iš jų. Programėlė padės jums rasti vietą, kur pastatyti automobilį.

TELE2 parkavimo paslaugą pradėjo teikti jau senokai – šiuo metu SMS žinute arba su išmaniąja programėle už automobilio statymą galima susimokėti šiuose miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Trakuose ir Palangoje.

Daugiau apie automobilio statymą ir atsiskaitymą telefonu skaitykite mūsų straipsnyje „Mokėti už automobilio statymą telefonu – paprasčiau, nei atrodo“.

4. Automobilio meistras

Pataisyti automobilio išmanusis telefonas nesugebės, bet sekti būklę, analizuoti ir diagnozuoti galimus trūkumus – gali. Kaip?

Visi šiuolaikiniai automobiliai turi prisijungimo prie automobilio diagnostinės įrangos – OBD arba OBD 2. Įsigiję specialų adapterį, kuris jungiasi į tą lizdą ir „Bluetooth“ arba Wi-Fi ryšiu susijungia su išmaniuoju telefonu, galite išmanųjį telefoną paversti analitiniu kompiuteriu, kuris realiu laiku rodo visus duomenis apie jūsų automobilį.

Keletas programėlių, kurios rodys visus variklio veikimo duomenis, leis atlikti diagnostiką ir sekti savo vairavimo įpročius:

„Torque Pro“. Atsisiųsti Google Play

„Dash“. Atsisiųsti Google Play. Atsisiųsti App Store.

„Mojio“ – (norintiems pilno funkcionalumo, reikės specialaus adapterio).

Atsisiųsti Google Play. Atsisiųsti App Store.

5. Saugus naudojimasis

Visi žinome: kartais vairuojant norisi paskambinti šeimai, paieškoti ko nors žemėlapyje, paleisti muziką, įjungti kokią programėlę ar perskaityti gautą pranešimą. Kaip tą daryti, nerizikuojant savo ir kitų eismo dalyvių saugumu? Tam pravers specialiai vairuotojams skirtos programėlės.

Android OS:

„AutoMate“. Atsisiųsti Google Play.

„Drivemode“. Atsisiųsti Google Play.

„Car Home Ultra“. Atsisiųsti Google Play.

„Dashdroid“. Atsisiųsti Google Play.

iOS:

„iCarMode“. Atsisiųsti App Store.

Šios aplikacijos taip pakeis vartotojo sąsają, kad ekrano komandomis galėsite saugiai naudotis net vairuodami. Ekrane vietoj daugybės ikonėlių matysite kelias svarbiausias – žemėlapį, navigaciją, telefoną, muzikos grotuvą, valdymą balso komandomis – kurių paleidimo mygtukai dideli ir patogūs. Galėsite patys susidėti, kokias programėles naudosite vairuodami.

Daugiau naudingų aplikacijų, padėsiančių įvairiose situacijose, rasite mūsų tinklaraščio skiltyje „Programėlės“.