Gyvenimo būdas

Programėlės, kurios telefoną paverčia mobiliąja pinigine

2017-04-21

Mob atsiskaitymas long.png

Kai kam vis dar atrodo, kad pinigai mobiliajame telefone yra egzotika, tai skirta kažkam kitam, o jei ir veikia, tai kur nors toli. Tačiau ar tikrai įsitikinimas, kad mokėjimo priemones laikome piniginėje ir mokame kasoje, o ne mobiliuoju internetu, vis dar teisingas? Pažiūrėkime, kokios programėlės išmaniajame telefone lietuviams jau ne tik padeda susimokėti bei taupo laiką, bet ir yra kur kas saugesnės už kupiūras kišenėje.

Tradicinių bankų programėlės

Ką daryti, kai staiga reikia apmokėti kokią nors sąskaitą, skubiai pervesti pinigų kitame mieste paišlaidavusiam vaikui ar tiesiog įsigeidei tuoj pat nusipirkti prekę, kurią aptikai, kai važiuodamas troleibusu naršei interneto parduotuvėje? Lietuvoje veikiantys bankai jau suprato, kad žmonės nori gauti paslaugą iš karto, dažnai tuo metu rankoje turėdami tik išmanųjį telefoną, o ne kompiuterį.

Įsidiegę „Swedbank“ programėlę banko klientai gali akimirksniu pažiūrėti sąskaitoje turimų pinigų likutį, susimokėti visose lietuviškose e.parduotuvėse, netgi kreiptis paskolos – žodžiu, atlikti visas pinigines operacijas, kurias atlieka kompiuteriu. Patogiausia čia yra galimybė iki 30 eurų sumą akimirksniu pervesti bet kuriam į sąrašą įtrauktam pažįstamajam.

„SEB“ ir „DNB“ bankų programėlės turi praktiškai analogiškas funkcijas, tiesiog čia jas aktyvuojant visada reikės įvesti 4 skaitmenų savo susikurtą PIN kodą. „SEB“ programėlė mažas sumas leidžia pervesti visiems telefone esantiems kontaktams (jei jie ne SEB banko klientai, reikės žinoti sąskaitos numerį), o „DNB“ paprastai pinigus pervesti leidžia tik artimųjų ratui.

„Nordea“, „Šiaulių bankas“ supaprastinto prisijungimo prie mobiliosios programėlės nesiūlo – gausite visas tas pačias paslaugas, kaip ir banke kompiuteryje, bet ir jungtis reikės naudojant tas pačias apsaugos priemones.

„Medicinos banko“ programėlė leidžia nuskenavus QR kodą paslaugų tiekimo vietoje sužinoti tikslią sąskaitą ir net ją iškart apmokėti, tad turi virtualios piniginės funkcijų. Be to, leidžia pažaisti – banko padalinį ar bankomatą rasti naudojantis išplėstąja realybe. Naudos iš to, matyt, nedaug, bet vis naujovė.

Ar visos tos programėlės saugios? Pirmiausia piktavaliui reikia pasigrobti jūsų telefoną. To nepakanka, tad jau saugiau už piniginę. Paskui jam reikia telefoną atrakinti – surinkti PIN kodą ar panaudoti pirštų atspaudą. Jau saugu, kaip banko kortelė. Tačiau norint atlikti bent kiek rimtesnę operaciją, sumokėti ar pervesti pinigus sau, teks prisijungti prie interneto banko. O tai jau saugiau negu seifas.

Anksčiau prisijungiant tiko kodų kortelės, kurias dažnai buvo galima nugvelbti su „tikrąja“ pinigine. Dabar saugiausias raktas yra mobilusis elektroninis parašas. Tai sudėtinga užrakto sistema, kai kodai siunčiami SMS, reikia suvesti tik jums žinomą PIN kodą, būtina naudotis būtent jūsų SIM kortele ir t. t. Žodžiu, be jūsų jo joks vagis neįveiks, todėl šis parašas tinka ne tik bankui, bet ir jungiantis prie valstybės institucijų ar net testamentui pasirašyti. Mobilųjį elektroninį parašą galima užsisakyti bet kuriame „Tele2“ salone – kad jis veiktų, reikės įsidėti specialią SIM kortelę.

Kitas saugus būdas jungtis prie savo banko mobiliajame – įsidiegti telefone programėlę „Smart-ID“, užsiregistruoti joje susikuriant savo paskyrą. Galiausiai ji veikia labai panašiai, kaip elektroninis parašas, tik reikės atsiminti ne vieną, o du skirtingus PIN kodus.

Kitokie bankai ir piniginės telefone

Čia galėtume pakalbėti apie „Samsung Pay“ ir „Apple Pay“ – populiariausias pasaulyje pinigines, kurios leidžia tiesiog parduotuvėse susimokėti savo išmanųjį telefoną naudojant kaip kokią banko kortelę. Tačiau Lietuvoje šios paslaugos kol kas neaktyvuotos, tad pakalbėkime apie tai, kas realiai veikia ir pas mus.

„Paysera“

Tai paslauga, kuri užima lyg ir tarpinę padėtį tarp banko ir mobiliosios piniginės. Labiausiai išpopuliarėjusi dėl to, kad dauguma bankinių operacijų leidžia atlikti pigiau negu komerciniai bankai, mums ji įdomi, nes siūlo labai universalią programėlę išmaniesiems telefonams. Prisijungę su šešių skaitmenų PIN kodu programėle galite atlikti bet kokius pervedimus, tačiau, svarbiausia, ji paverčia telefoną išmaniąja pinigine.

Programėlėje galima rasti nuorodas, kur galima atsiskaityti be jokių pinigų ar banko kortelių, tik turint išmanųjį telefoną ir aktyvią „Paysera“ programėlę. Apsipirkdami tokioje vietoje tiesiog skenuojate telefono kamera QR kodą, ekrane pamatote savo sąskaitą ir ją apmokate. Nedidelis, tačiau žingsnelis link mobiliųjų pinigų.

„WioPay“

Tai jau gryna mobilioji piniginė. Čia suvedate savo turimos kreditinės kortelės duomenis ir tose vietose, kur ši paslauga veikia, atsiskaitote nenaudodami jokių pinigų ar kortelių – sąskaitos apmokėjimą atliksite tik išmaniuoju telefonu.

„PayPal“

Šia paslauga dažniausiai naudojasi tie lietuviai, kurie apsiperka arba patys prekiauja užsienio internetinėse parduotuvėse – „Amazon“, „Ebay“ ir kt. Programėlė leidžia siųsti ir gauti pinigus daugiau negu į 100 pasaulio šalių. Paslaugą patogu naudoti  susimokant, pvz., už „Netflix“ ar „Uber“ paslaugas, ji leidžia tai atlikti automatiškai, be to, saugo nuo sukčių. Siuntimas visai nemokamas, tad jei gautus pinigus išleisite interneto parduotuvėje, išvengsite bankų pervedimo mokesčių. Tiesa, kad naudotumėtės, turėsite priskirti savo banko kreditinę kortelę.

„Revolut“

Dar vienas tarptautinis banko paslaugų revoliucionierius. Naudojantis vien „Revolut“ programėle ir susikurta virtualia kortele, galima pervedinėti pinigus bet kuriam žmogui, kurio telefoną žinai, sąskaitą pildyti tiesiog nufotografuojant savo turimą banko kortelę, o dauguma operacijų čia nieko nekainuoja. Tačiau patogiausia, jei užsisakote ir plastikinę „Revolut“ kortelę. Taip, tai jau nėra vien išmanusis telefonas, tačiau galimybė bet kada savo išmaniajame telefone keisti kortelės PIN kodą arba blokuoti ir atblokuoti kortelę kada tik panorėjus, yra labai išmanios ir modernios funkcijos. Tradicinių bankų programėlėms dar yra kur pasitempti.

„Tele 2“

Tai ne programėlė, ne bankas, ne atsiskaitymo sistema ir ne virtuali piniginė, tačiau „Tele 2“ savo klientams leidžia už vis daugiau įvairių naudingų paslaugų sumokėti be jokio banko – tiesiog pridedant jų kainą prie mėnesio sąskaitos. Tai vis labiau visame pasaulyje populiarėjantis atsiskaitymo būdas, kurį siūlo pirmaujantys mobiliojo ryšio operatoriai.

Taip „Tele 2“ net neturintiems kreditinių kortelių savo klientams suteikia galimybę „Google Play“ parduotuvėje įsigyti bet kokią programėlę ar kitą paslaugą. Reikia tik „Google Play“ paskyros valdyme „Mokėjimų metodų“ skyriuje pasirinkti „Naudoti „Tele 2“ atsiskaitymų priemonę“.

Štai ir mobilioji piniginė be jokių sudėtingų nustatymų ar vargų. Apie tai, kad tokiu būdu galima apmokėti „Deezer“, „ViaPlay“ ar net techninės pagalbos kelyje draudimą, šį sykį nė nekalbėsime.