Išmanieji įrenginiai

Pristatytas naujasis „iPhone X“. Ar nuo šiol į telefonus niekada nebežiūrėsite taip pat?

2017-09-13

x_ilgas.jpg
Kosminį laivą primenančio „Apple Park“ biuro teritorijoje, tik 1000 žmonių talpinančioje Steve Jobs’o teatro salėje, įvyko jubiliejinio „iPhone“ pristatymas. Ką padovanojo renginys, kurio link „Apple“ ėjo 10 metų?

„Apple“ laikrodis, kuris yra… telefonas

Ar galite patikėti, kad „Apple Watch“ pardavimai ir laikrodžio populiarumas tebeauga? Prieš metus tapęs antru pagal populiarumą laikrodžiu pasaulyje, šias metais „Apple Watch“ iškopė į pirmąją vietą.

Didžioji naujiena – trečiosios kartos išmanusis laikrodis „Apple Watch 3“, besijungiantis prie mobiliojo 4G tinklo. Tai reiškia, kad juo galima naudotis net neturint telefono! Ir „Apple“ nė motais, kad tai jau išbandė daugybė kitų gamintojų ir visiems jiems nepasisekė.

Laikrodis stebina jau vien tuo, kad virtęs telefonu netapo milžiniška padanga ant riešo – jis visiškai tokio pat dydžio kaip praeitas modelis. Kad to pasiektų, inžinieriams teko sukurti tikrą stebuklą. Pavyzdžiui, čia nėra antenos – ja virto pats ekranas. Prie naujojo laikrodžio prijungus Bluetooth ausines, galima klausytis muzikos ir bendrauti su Siri. 

„Apple Watch 3“ pirmuosius pirkėjus pasieks rugsėjo 22 d. ir kainuos 399 dolerius. Tiesa, panašu, kad Lietuvoje jis pirmiausia pasirodys be mobiliojo ryšio.

„Apple TV“: aukščiausia šiuo metu įmanoma kokybė

Kaip ir reikėjo tikėtis, „Apple“ pristatė atnaujintą „Apple TV“ priedėlį, kuris palaiko 4K raiškos vaizdą ir netgi 4K HDR režimą. Tai aukščiausia šiuo metu įmanoma kokybė. Tam naujasis įrenginys gavo dukart greitesnį procesorių A10X. O „iTunes“ parduotuvė, žinoma, puikuojasi aukščiausios kokybės 4K HDR raiškos turiniu.

„iPhone 8“, atradęs papildytą realybę

Gandai pasitvirtino: renginyje pristatyti naujieji „iPhone 8“ ir „iPhone 8 Plus“. Iš pirmo žvilgsnio jie labai panašūs į „iPhone 7“, tik dabar abu visiškai stikliniai. Stiklinė nugarėlė įgalino įdiegti belaidį įkrovimą – tad „iPhone“ pagaliau įgijo šią funkciją.

Telefonai bus siūlomi sidabro, kosminės pilkos ir naujos aukso spalvos korpusais. Abu modeliai apsaugoti nuo dulkių ir vandens. Ekranų įstrižainės išlieka nepakitusios – 4,7 ir 5,5 colių. Užtat dabar čia įdiegta „True Tone“ technologija, kuri užtikrina dar tikslesnį spalvų atkūrimą.

Viduje – visiškai naujas „A11 Bionic“ procesorius. Nenuvils 64 bitų technologijos, 6 branduoliai (kurių du yra greiti, o keturi – ekonomiški), tačiau svarbiausia – visi jie 70 % greitesni nei anksčiau. Galinė kamera pradžiugins atnaujintu 12 MP raiškos jutikliu, pagerintu ryškumo nustatymu ir pagaliau įrengtu optiniu vaizdo stabilizavimu. „iPhone 8 Plus“ turi dvi kameras – su teleobjektyvu ir plataus kampo. „iPhone 8“ gali filmuoti aukščiausios raiškos vaizdą, kokį kada nors fiksavo telefonai. Pavyzdžiui, 4K raiška 60 kadrų per sekundę arba 1080p raiška 240 kadrų per sekundę greičiu. Tai dvigubai greičiau negu galėjo „iPhone 7“.

Neįtikėtinas „iPhone X“ – telefonas pranašas?

Kai viskas buvo kaip ir aišku, scenoje nuskambėjo gerai žinoma frazė: „Turime dar vieną naują dalyką.“ Tim Cook’as nesikuklina: „Šiandien pristatome gaminį, kuris nulems, kur technologijos judės artimiausią dešimtmetį.“

Taip, tai tas lauktasis telefonas su visą priekį dengiančiu ekranu. Taip, svajonės tapo realybe, o pranašystės išsipildė. Ekranas siekia visus kraštus, o plienu sutvirtintas stiklas puošia ir telefono priekį, ir galą.

Telefono procesorius, vaizdo procesorius, belaidis įkrovimas ir vidinė atmintis – tokie patys kaip ir „iPhone 8“. O štai ekranas – visiškai naujas „Super Retina“. Tim Cook’as tvirtina, kad tai „pirmasis OLED ekranas, kuris buvo vertas to, kad atsidurtų „iPhone““.

Namų mygtuko čia nėra, pirštų atspaudo jutiklio – irgi. Valdymas vyksta braukiant pirštu per ekraną. Dar nuostabiau, kad šeimininką telefonas atpažįsta kaip koks ištikimas draugas – tiesiog pažvelgęs į veidą. Atrakinimui naudojama „Face ID“ funkcija.

„Face ID“ sistemos neįmanoma apgauti rodant nuotrauką ar Holivudo kuriamą kaukę. „True Depth“ funkcija ištobulinta iki tokio lygio, kad atpažįsta viską. „Apple“ taip pasitiki „Face ID“, kad netgi leidžia jai veikti su „Apple Pay“ sistema. Kūrėjai tvirtina, kad ji 20 kartų saugesnė už pirštų atspaudų jutiklį… Net jei turite piktąjį brolį dvynį.

„True Depth“ kameros sistema tokia išskirtinė, kad būtų nuodėmė jos nepritaikyti plačiau. Todėl specialiai šioms kameroms sukurta naujovė „Animojis“. Tai emocijų veidukai, kurie atkartoja jūsų veido išraišką. Labai linksma pramoga – tikėtina, kad norėsis žaisti valandų valandas.

Dvi „iPhone X“ galinės kameros išdėstytos viena po kita ir nuo „iPhone 8 Plus“ skiriasi tuo, kad optinį stabilizavimą turi abi. Šiek tiek šviesesnis negu „iPhone 8“ teleobjektyvas leidžia geriau fotografuoti prietemoje. Aišku, čia įdiegtos ir visos „iPhone 8“ technologijos. iPhone X“ asmenukių kamera gali fotografuoti „Portret Lighting“ režime, o jei norite, galite reguliuoti asmenukių ryškumą ir spalvą. Iš kurios pusės bežiūrėsi, tai skamba rimtai.

Sunku patikėti, tačiau su visomis šiomis funkcijomis, papildyta realybe, dideliu itin raiškiu ekranu „iPhone X“ baterija vis tiek veiks 2 val. ilgiau negu „iPhone 7“! Telefonas bus siūlomas dviejų spalvų – kosminės pilkos ir sidabrinės. 

 

„Tele2“ – oficialus „Apple“ atstovas Baltijos šalyse. Operatorius pagal gamintojo rekomendacijas specialiai jų įrenginiams pritaikė ir savo tinklą. Pirmieji „Apple“ flagmaną įsigyti galės iš anksto užsiregistravę interneto parduotuvėje www.tele2.lt.