Išmanieji įrenginiai

R, E ir A: pigesnių flagmanų era ir įvairėjanti telefonų kainodara

2019-08-25

Išmaniųjų telefonų klasifikacija jau buvo tarsi ir nusistovėjusi. Turėjome visiems prieinamus ekonominius, didesnio funkcionalumo ieškantiems skirtus vidutinės klasės, ir patiems reikliausiems kuriamus flagmanus. Tačiau sulig iPhone XR pasirodymu pradėjome stebėti naują tendenciją – modelius, kurie pristatomi kartu su flagmanais, pasižymi praktiškai identiškomis galimybėmis, bet visgi kainuoja šiek tiek mažiau. Tokias šiek tiek paprastesnes versijas šiemet jau turėjo Samsung Galaxy S10 bei Google Pixel 3. Neabejojama, kad taip tą patį rugsėjį vėl padarys ir Apple. Kas lėmė šios naujos kategorijos atsiradimą? Ar tai tik laikina tendencija, ar vis dėlto šie pigesni flagmanai atėjo tam, kad pasiliktų ir taptų norma? Galų gale, ką tai sako apie šiuolaikinių telefonų kainodarą?

1.1-1

Anokia čia ir paslaptis, kad flagmanų kaina pastaraisiais metais labai nuosekliai kopė į viršų. Pilnos komplektacijos telefonų kainos jau peržengė 1000 eurų. Nors vartotojų noras turėti pačius moderniausius modelius su pačiomis šviežiausiomis funkcijomis tebėra stiprus, tokias sumas sau leisti mokėti gali nebe kiekvienas. Juo labiau, kad vidutinės klasės telefonai vis mažiau kuo nusileidžia flagmanams. Pavyzdžiui, Samsung būtent savo A serijos telefonuose dažnai diegia drąsiausius, kartais netgi eksperimentinius sprendimus. Ir būtent jų sėkmė leidžia Korėjos gamintojams toliau stiprinti savo pozicijas, mat Galaxy S modelių pardavimai kaip tik pamažu traukiasi. Būtina paminėti ir tai, kad žmonės iš viso ėmė šiek tiek rečiau keisti savo telefonus. Taip nutiko dėl to, kad vis svarbesniu jų komponentu tampa nebe „hardware“ dalis, o programinė įranga. Ji sugeba vis optimaliau išnaudoti paties aparato potencialą ir tokiu būdu suteikti naujumo įspūdį bei pratęsti jo eksploatacijos laiką.

2.1-1

Kas visgi lemia flagmanų kainų augimą? Kodėl vos per kelis metus ji pakilo 20-25 proc.? Pagrindiniu faktoriumi čia tapo konkurencija. Gali skambėti kontrintuityviai – juk paprastai ji kaip tik numuša kainas. Tačiau šiuo atveju kalba eina ne apie konkurenciją dėl rinkos dalies, o apie varžybas, kas pagamins patį geriausią prietaisą. Vartotojai tikisi maksimalios galios, talpiausios baterijos, ryškiausio vaizdo, subtiliausio dizaino ir t.t. Pridėkite dar lūkestį, kad kiekvienais metais bus pristatyta pastebimai geresnė flagmano versija. Kokybės ir tempo reikalavimai brangiai kainuoja. Į naujų modelių kūrimą gamintojai investuoja vis daugiau žmogiškųjų ir piniginių resursų. Tuo pačiu jie turi nuolat dirbti ir prie sprendimų, kurie rinkoje norma taps tik po kelių metų. Galite net neabejoti, kad dauguma jų jau turi veikiančius po ekranu paslėptos kameros prototipus, bet vargu ar juos išvysime šiemet arba kitąmet. Tas pats galioja ir 5G formatui. Perėjimas prie jo jau dabar reikalauja didžiulių investicijų. Taigi, kainos, greičiausiai, ir toliau nemažės. Tačiau panašu, kad jos ims vis labiau įvairėti.

3.1-1

Turint omenyje visas aukščiau išvardintas aplinkybes, turbūt, visai nieko keisto, kad tik pasirodę iPhone XR ir Samsung Galaxy S10E akimirksniu pelnė didžiules kritikų ir vartotojų simpatijas. Abu telefonai savo funkcionalumu mažai kuo nusileidžia pagrindinėms versijoms, bet yra šiek tiek kompaktiškesni, lengvesni. Tuo pačiu jie ir pastebimai pigesni. Skaičiuojama, kad gegužę XR sudarė 38 proc. visų parduotų iPhone’ų. Kai šių metų pradžioje buvo pristatyti naujieji Galaxy S10, bene daugiausiai simpatijų irgi susilaukė būtent pigiausias Galaxy S10E. Labai greitai prie naujosios tendencijos prisijungė ir Google su savaisiais Pixel. Vartotojams buvo pasiūlyti Pixel 3A – šiek tiek paprastesnė ir pigesnė pagrindinio modelio versija. Kodėl žmonės juos renkasi? Paprasta. Dėl ypač gerai subalansuoto kainos ir kokybės santykio. Tiesa tokia, kad nepaisant to, jog visi norime to, kad naujausia ir geriausia, absoliuti dauguma mūsų tiesiog neišnaudoja viso flagmano potencialo. XR, E ir A padėjo suprasti, kad visus savo poreikius galima patenkinti su šiek tiek paprastesniu telefonu.

4.1-1

Tačiau flagmanai savo populiarumą praranda nebe vien pigesnių savo versijų sąskaita. Android rinkoje vis labiau stiprėja vidutinės klasės telefonų pozicijos. Kaip jau minėjome, geriausias pavyzdys čia neabejotinai yra Samsung Galaxy A serija. Dauguma joje pasirodančių modelių savo funkcionalumu jau mažai kuo benusileidžia Galaxy S ar Galaxy Note. Maža to, Samsung būtent juose išbando tuos sprendimus, kuriuos (ištestuotus ir ištobulintus)  po to diega ir į moderniausius savo prietaisus. Pavyzdžiui, pernai pristatytas Galaxy A50 buvo pirmasis su trijų akių galine kamera – sprendimu, kuris šiemet atsikartoja visuose flagmanuose. Šiemet prekyboje pasirodęs Galaxy A80 masina savo visą korpusą apimančiu ekranu ir apsisukančia trijų akių kamera. Galime net neabejoti, kad tokie ekranai be  „skylių“ ar „skirtukų“ yra telefonų ateitis. Žinoma, vidutinė klasė savo vyresniems broliams visada nusileis talpa ir galia, bet, kaip jau įsitikinome, vartotojai vis aiškiau suvokia, kad tai jiems nebūtinai svarbu.

5.1-1Nusistovėjusią kainų pusiausvyrą jaukia ir dar vienas svarbus faktorius – pakankamai neseniai į globalią telefonų rinką žengę gamintojai iš Kinijos. Visų pirma, Xiaomi ir OnePlus. Būtent jų šiemet pristatyti Mi9 ir 7Pro sulaukė bene daugiausiai apžvalgininkų liaupsių. Xiaomi labiausiai išsiskiria tuo, kad siūlo flagmano lygio galimybes už kainą, kuri labiau primena tą, kurios paprastai prašoma už vidutinės klasės telefonus. Mi9 pasižymi ypatingai aukšto lygio galia, puikiu ekranu, trijų akių kamera bei subtiliu dizainu, o geriau žinomiems vardams nusileidžia nebent savo ne visiškai tobula vartotojo sąsaja. Galima pagrįstai tikėtis, kad pastarąjį aspektą Kinijos milžinas toliau sėkmingai tobulins (išmaniųjų telefonų žaidime, lyginant su Samsung ar Apple, jis dar visiškas naujokas) ir pritrauks vis daugiau vartotojų. Savo naujuoju modeliu kompanija įtikinamai parodė, kad didelės galimybės pakankamai gerai dera su racionalia kaina. Galima sakyti, kad Xiaomi netgi kuria naują telefonų klasę – ekonominius flagmanus.