Išmanieji įrenginiai

Penki dalykai, kurie pavers išmanųjį telefoną vairuotojo padėjėju

2019-01-07

Išmanusis telefonas šiuolaikinį vairuotoją lydi kiekviename žingsnyje – nuo programėlės padedančios įsigyti automobilį, iki navigacijos, mokesčių už parkavimą ar skambučio draugui pasiklydus. Įžvalgomis, kaip reikėtų vairuojant naudotis telefonu, kad šis padėtų greičiau ir patogiau pasiekti tikslą, o ne atsidurti šalikelės griovy, dalinasi Arnoldas Lukošius.

1_-8
Nevykusiai padėtas, netinkamiausiu momentu nuslydęs ar išsijungęs telefonas gali virsti nelaimės priežastimi, todėl turėti jam laikiklį – būtina. Telefoną laikyti galima magnetu arba mechaniškai, tvirtinti prie ventiliacijos grotelių, stiklo ar tiesiog neslidžia plėvele virš prietaisų skydelio. Svarbu, kad telefonas laikytųsi patikimai, o jo ekraną matytumėte nenukreipdami akių toli nuo kelio.

 

_2-3El. pašto, SMS, socialinių tinklų, žaidimų, žinių programėlės vairuojant turėtų būti išjungtos. Specialiai vairuojantiems iPhone savininkams sukurta Apple CarPlay. AndroidAndroid Auto. Jos paverčia jūsų telefoną įrenginiu tinkamu naudoti vairuojant. Rodomas vaizdas ekrane pasikeičia, funkcijų  sumažėja, jų aktyvavimas supaprastinamas. Telefonas tebeveikia kaip navigacija, leidžia įjungti pasirinktą muzikos programėlę skambinti ir atsiliepti.

 

_3-3 

Navigacija. Štai trys programėlės, kurias pats naudoju:

„Google Maps“. Akivaizdžiausias ir labai vykęs pasirinkimas. Nuolat atnaujinami žemėlapiai, itin mažai klaidų ir netikslumų, rodomas automobilių srautas, viešasis transportas, galimybė rasti vietą pagal įmonės pavadinimą.

„Waze“. Išsiskiria tuo, kad vartotojai gali patys talpinti įspėjimus apie bet kokias kliūtis kely, policijos postus ir t.t., tad važiuodami nuolat gausite naudingos informacijos. Be to, ji gali koreguoti numatytą važiavimo maršrutą reaguodama į pasikeitusią situaciją gatvėse.

„Maps.lt“. Šią programėlę turėti apsimoka vien dėl to, kad gali jums parodyti kaip nuvykti į tokią klaidžią „Sodų n-tąją“ gatvę, kurios „Google Maps“ nė negirdėjo.

 

Muzikos grotuvas:

Mažiausiai vargo kelia ir didžiausią pasirinkimą siūlo prenumeruojamos muzikos paslaugos – „Spotify“, „Deezer“, „Tidal“, „Play muzika“ ir t.t.  Mano telefone dar yra ir programėlė „Pakartot“ – ji siūlo bene didžiausią lietuvių atlikėjų muzikos pasirinkimą ir, beje, nemokamai bei legaliai.

 

Kas dar?

Kadangi sustojus reikia parkuotis ir dažnai susimokėti už parkavimą, būtų tiesiog kvaila neturėti tai atlikti įgalinančios miesto ar parkavimo kompanijos programėlės. Rekomenduoju „Parkify“. Tai labai paprasta programėlė, kuri naudoja telefono judėjimo greičio jutiklį ar prisijungimą prie automobilio bluetooth, kad automatiškai tiksliai nustatytų, kur palikote savo automobilį ir prireikus padėtų jį rasti.

 

_4-2Dažniausiai, aišku, pakanka tiesiog susieti savo telefoną su automobilio muzikos sistema „bluetooth“ jungtimi. Kitas sprendimas – įsigyti laisvų rankų įrangą. Nesvarbu, ar tai bus koks nors „Jabra“ garsiakalbis, ar laisvų rankų ausinė, ar ji kainuos 75, ar 24 eurus, šis įrenginys suteiks jums teisę kalbėti telefonu vairuojant. Labai taupantys gali tiesiog atsiliepdami įjungti telefono garsiakalbio režimą. Jei telefonas pritvirtintas patogioje vietoje, turėtumėte susikalbėti, tik gal ne itin kokybiškai.

 

_5-2Akivaizdu – visos tos telefono paslaugos gerokai apkrauna akumuliatorių. Automobilinis įkroviklis vietos daug neužims ir tikrai pravers. Jei telefonas palaiko belaidį įkrovimą, patogiausias būtent toks įkroviklis. Norintys, kad įkroviklis palaikytų turimo telefono modelio greitąjį įkrovimą, nesuklys pasirinkę originalius gamintojo siūlomus modelius. Dažnai keliaujantys su vaikais nesuklys įsigiję kelis įrenginius vienu metu galintį krauti įkroviklį. Pvz., „Xqisit“, kuris leidžia vienu metu prijungti net tris telefonus.