Išmanieji įrenginiai

Paslaptingas telefonas, kuriamas jau aštuonerius metus

2018-09-19

Samsung dar 2008 metais pademonstravo lankstų OLED ekraną, kurį būtų galima pritaikyti mobiliuosiuose telefonuose. Internete kartais atsirasdavo įvairių gandų ar nutekėjusių schemų, rodančių, kad Samsung kuria būtent tokį telefoną lanksčiu ekranu. Pastaruoju metu tokių pranešimų apžvalgų portaluose ypač padaugėjo, o tai gali reikšti tik viena – greitai sulauksime unikalaus telefono.

Trumpa Samsung eksperimentų istorija

Lankstūs ekranai, tiesiogine šių žodžių prasme, gali būti susukami ar lengvai sulenkiami be jokių pažeidimų. Tokias neįprastas savybes jiems suteikia organinių šviesos diodų technologija (angl. OLED), suderinta su lanksčiu plastiku vietoje įprasto stiklo. Lankstūs ekranai yra labai ploni, lengvi, atsparūs įvairiems pažeidimams ir savo išvaizda primena tiesiog lankstaus plastiko lakštą. Pirmąjį tokio ekrano prototipą, tinkamą mobiliesiems telefonams, Samsung pademonstravo dar 2008 metais. Būtent šią datą ir galima pažymėti kaip Samsung bandymų sukurti lankstaus telefono pradžią.

2011 metais Samsung pristatė pirmąjį telefono su lanksčiu ekranu prototipą. Tada jis atrodė grubiai ir keistai, bet net ir po 100 tūkst. lenkimų ekrano ryškumas linkio vietoje sumažėjo vos 6 %. Pirmieji telefonai su tokiais ekranais galėjo pasirodyti prekyboje dar 2012 ar 2013 metais, tačiau Samsung inžinieriai susidūrė su masinės gamybos problemomis. Įvairūs gandai taip ir niekad nepasiteisino, galutinė įrenginio išleidimo data buvo vis nukeliama dėl galimai pasikartojančių ir sudėtingų techninių iššūkių. Tačiau viena tikrai aišku: Samsung nepasiduoda ir tik laiko klausimas, kada toks telefonas išvys dienos šviesą.

Prognozuojamas lūžio taškas – 2018 m. lapkritis

Samsung mobiliųjų telefonų padalinio vadovai patvirtino, kad paslaptingasis telefonas, kuris galėtų vadintis Samsung Galaxy X, bus pristatytas per artimiausią Samsung konferenciją, šių metų lapkritį. Tačiau nėra jokios garantijos, kad jį bus galima įsigyti iki 2019 metų, tad greičiausiai prekyboje jis atsiras tik pirmąjį kitų metų ketvirtį. Samsung Galaxy X greičiausiai bus brangiausias kada nors masiškai gamintas telefonas, jo prognozuojama kaina – apie 1850 JAV dolerių.

Net jei Samsung nepavyks daug uždirbti iš šio telefono, tai bus pirmasis gamintojas, sukūręs ir įvaldęs patikimą tokių ekranų telefonams gamybos technologiją. Todėl kiti gamintojai, norėdami pasekti Samsung pavyzdžiu, galės įsigyti jau išbandytą ir pasiteisinusią technogiją iš Samsung. Manoma, kad kitais savo parametrais lankstusis telefonas bus labai panašus į neseniai išleistą Samsung Galaxy Note 9 arba Galaxy S9+ flagmaną. Tai dviguba kamera, pažangiausias Snapdragon 845 ar Exynos 9810 procesorius ir bent 6GB RAM atminties.

Įdomu tai, kad išlankstytas ekranas leistų tokį telefoną akimirksniu paversti į planšetinį kompiuterį su mažiausiai 7 colių įstrižainės, 4K raiškos ekranu. Jį sulanksčius, įrenginys turėtų būti ne ką didesnis nei jau egzistuojantys Samsung telefonai. Ar legendomis apipintas Samsung Galaxy X pateisins fanų lūkesčius, turėtume sužinoti jau netrukus. Žinoma, jei gamintojas nesusidurs su naujais netikėtais gamybos iššūkiais.

 

 

Šaltiniai: Techradar, Android Authority, Tech Advisor, Youtube – Unbox Therapy.

 

 

 

 

Prenumeruokite technologijų naujienas: