Gyvenimo būdas

Pasikalbėkime su telefonu: programos, skirtos telefoną valdyti balsu

2017-09-25

pasnekekim_ilgas.jpg
„Ei, Siri, pasakyk: kuris virtualusis asistentas geriausias?“

Beveik kiekvienas naujas išmanusis telefonas šiandien turi įdiegtą virtualųjį asistentą, kurio pagrindinis tikslas paprastas (o kartu – labai sudėtingas): palengvinti mūsų gyvenimą. Net tie, kas į išmaniuosius asistentus žiūri skeptiškai, išbandę juos dažnai nustemba: pasirodo, yra išties nemažai situacijų, kai kalbėtis su savo telefonu daug paprasčiau, negu pačiam ieškoti, rašyti, naršyti, skambinti. Įprasta manyti, kad visi išmanieji asistentai yra tokie patys, egzistuoja tik nežymios jų variacijos. Tačiau iš tiesų kiekvienas jų yra skirtingas – su savo stiprybėmis, silpnybėmis ir įdomiais akcentais. Trumpai apžvelkime tris populiariausius: Siri, Google Assistant ir Bixby.

Siri

Siri atsirado Apple įrenginiuose nuo iOS 5 versijos prieš šešerius metus, 2011 m. Iš pradžių ji galėjo vykdyti tik pačias elementariausias funkcijas, pvz., pasakyti, koks šiandien oras, arba išsiųsti žinutę. Šiandien situacija jau visai kitokia.

Siri.jpg

Siri puikiai žinoma dėl savo fantastiško humoro jausmo. Tačiau tai – tik ledkalnio viršūnėlė. Siri tobulėja kiekvieną dieną – su ja vienas malonumas skambinti, siųsti žinutes, planuoti susitikimus, paleisti aplikacijas ir žaidimus, groti mėgstamą muziką. Ji atsakys į klausimus, nustatys žadintuvus ir priminimus, bei, žinoma, neleis namuose palikti skėčio, kai visą dieną lyja.

Siri draugauja ir su trečių šalių programėlėmis (kas Apple yra šiek tiek neįprasta praktika). Verta paminėti, kad Siri labiau tinka balso komandoms, o tekstinėms užklausoms geriausia naudoti Spolight. Vienas iš naujausių Siri atnaujinimų yra suderinamums su Whatsapp bendravimo programėle, kuri tampa vis populiaresnė ir pas mus. Aktyvuoti šį asistentą galite ilgai paspausdami  „home“ mygtuką.

Google Assistant

Apie Google Assistant (Android OS) dažnai sakoma, kad, lyginant su Siri, šis balso asistentas turi kur kas mažiau išskirtinio charakterio, tačiau pranoksta Siri funkcionalumu. Nors šis asistentas integruotas į Android įrenginius, juo gali naudotis ir turintys iOS – jis gali būti aktyvintas per Chrome naršyklę. 

Google Assistant.jpgGoogle Assistant mielai pagelbės, jei reikės nusigauti iki artimiausios picerijos arba pasakyti, koks aktorius vaidina mėgstamame filme. Bene didžiausia Google Assistant stiprybė – tai, kad jis suderintas su Google paieškos sistema. Jei naudojotės Google paieška (o kas iš mūsų nesinaudoja?), Google turi sukaupęs apie jus visą lobyną duomenų. Tik duokite jam prieigą prie savo paieškos istorijos, ir atversite Pandoros skrynią – Google Assistant jūsų informaciją meistriškai pritaikys užklausose. Su Google Assistant lengva palaikyti pokalbį – jis supranta, ką reiškia tokie sakiniai kaip: Ką šįvakar turėtume valgyti vakarienei? ir atskirti iki 6 skirtingų vartotojų balsų. Taip pat kaip Siri, Google Assistant galite išsikviesti „home“ mygtuko pagalba.

 

Bixby

Bixby – dar visiškai naujas virtualusis asistentas, pristatytas 2017 m. Šiuo metu jis prieinamas daugiau kaip 200 šalių. Bixby gyvena Samsung Galaxy S8 ir Samsung Galaxy S8+ išmaniuosiuose ir leidžia kontroliuoti daugybę dalykų, susijusių su įrenginiu: valdyti meniu, keisti nustatymus, sukurti priminimus, taip pat daryti nuotraukas, redaguoti video medžiagą ir t.t. Tam, kad perskaitytumėte gautus el. laiškus ar įkeltumėte naujausią asmenukę į Instagram, jums (beveik) net neprireiks rankų!

Bixby.jpgBixby kūrėjai žada, jog virtualusis asistentas mokomas vis geriau suprasti natūralią kalbą. Todėl bendravimas su telefonu jau greitu metu taps… na, galbūt ne toks paprastas ir intuityvus kaip su žmogumi, tačiau labai arti to.

Bixby pasižymi gan gilia programėlių integracija – tai leidžia suprasti gan sudėtingas komandas, vienu metu apimant keletą aplikacijų ar funkcijų: pvz., padidinti ekrano ryškumą, tuo pat metu nepertraukiant straipsnio skaitymo. Su Bixby galima ir pačiam susikurti patogias balso komandas: pvz., jei eidami miegoti įprastai nusistatote žadintuvą ir išjungiate telefono garsą, galite tiesiog pasakyti labanakt, ir telefonas pats pereis į naktinį režimą. Samsung Galaxy S8 ir S8+ telefonuose, dešinėje korpuso pusėje rasite Bixby mygtuką, jį paspaudus programa bus pasiruošusi jums padėti.

Augimo potencialas kiekvienam iš virtualiųjų asistentų – didžiulis. Šiandien mobilusis telefonas mums jau atstoja fotoaparatą, filmavimo kamerą, radiją, skaičiuotuvą, kompasą, žemėlapius bei daugybę kitų prietaisų. Ar kitas žingsnis – atstoti mums draugą, asistentą ir asmeninį patarėją? Panašu, kad pamatysime jau netrukus. Prenumeruokite Inovacijų Biuro naujienlaiškį ir visas naujienas sužinokite pirmieji.