Inovacijos

Netikėta telefonų kamerų tendencija – į madą grįžta megapikseliai

2019-02-05

Ar atsimenate tas senas geras varžybas dėl dydžio? Megapikselių dydžio. Praėjusio dešimtmečio pabaigoje telefonų gamintojai siekė žūtbūt pagaminti aparatą su pačia geriausia kamera, todėl vis didino ir didino pikselių kiekį. Kol galiausiai kažkas pareiškė: dydis pervertintas. Visgi prieš pat Kalėdas Huawei pristatė išmanųjį telefoną Nova 4 su 48 megapikselių raiškos galinė kamera. Ar tai reiškia, kad varžybos prasideda iš naujo? Ką jos atneš mums? Atsakymų ieško Arnoldas Lukošius.

1_1-2

Ar dar prisimenate, kiek daug diskusijų pirmaisiais išmaniųjų telefonų gyvavimo metais kėlė megapikselių dydis? Tada būtent jie vertinti kaip svarbiausias kameros parametras. Tačiau jokia kita išmaniųjų detalė, laikui bėgant, nepatyrė tokių stulbinančių įvaizdžio transformacijų.

Telefonų rinką ir jos žaidimo taisykles iš esmės pakeitęs iPhone megapikselių srityje buvo tikras nevykėlis. Jis turėjo tik 2 MP raiškos galinę kamerą. Regis, kiti prekės ženklai turėjo iš jo šaipytis. Tarkim, į išmaniųjų varžybas pavėlavusios Nokia modelis N8 Symbian turėjo 12MP, o 808 PureView visiems stogą nunešusią 41MP raiškos galinę kamerą. Galbūt ir jūs ja susižavėjote. Jeigu taip, tikriausiai žinote, kad net ir ji negalėjo išgelbėti to šiaip jau labai prasto telefono. 

Paaiškėjo, kad megapikseliai patys savaime neduoda praktiškai jokios apčiuopiamos naudos. Pavyzdžiui, po metų pristatytas HTC One buvo populiaresnis ir, nors turėjo tik 4MP raiškos jutiklį, fotografavo beveik taip pat gerai kaip ir 808 PureView.

1_2-2

Nors suvokimas, kad megapikseliai vartotojams laimės neatneš vis stiprėjo, tačiau kelis metus varžybos tebesitęsė. Nokia bandė žūtbūt likti žaidime, išleisdama neįtikėtinai gerai fotografavusį Lumia1020 su 41MP raiškos kamera. Samsung S5 flagmanas gyrėsi 16MP jutikliu. Tiesa, populiariausiu išmaniuoju vis tiek išliko iPhone su savo 8MP raiškos kamera.

Ką Apple suprato anksčiau už kitus? Jutiklio taškų dydžio svarbą. Pasirodo, jis didesnis, tuo daugiau šviesos sugauna. Tai leidžia daug geriau fotografuoti prieblandoje. Pridėkime dar optinį vaizdo stabilizavimą, daugiau automatinio fazės aptikimo taškų, greitesnį fokusavimą, platesnę kameros diafragmą, skirtingo židinio nuotolio objektyvus ir gausime puikios kokybės nuotraukas. Ne veltui, į šiuos dalykus atkreipti patariama visiems, kurie ieško naujo telefono.

1_3-2

 

Tačiau kodėl tuomet mes vėl prabilome apie megapikselius? Čia reikia prisiminti tą legendinę Nokia 41MP raiškos kamerą. Ją kuriant buvo panaudota kosminių palydovų kamerose taikyta taškų apjungimo technologija.

Šis sprendimas – kaip ir visi geri dalykai – nebuvo užmirštas. Savo laboratorijose ją ir toliau vystė didžiausia išmaniųjų telefonų kamerų gamintoja pasaulyje Sony, tačiau 2018 m. išpopuliarino Huawei. Dėl fotografavimo sugebėjimų giriami P20 Pro ir Mate 20 Pro kaip tik ir naudoja taškų apjungimo technologiją.

Tokia Huawei sėkmė dar labiau įkvėpė Sony, kuri neseniai pristatė naują 48MP raiškos telefonų kamerų jutiklį IMX586. Būtent japonų kompanija yra pagrindinė kamerų tiekėja didžiausiams telefonų gamintojams. Kitaip tariant, jau šiemet IMX586 bus pradėti diegti žinomiausių prekės ženklų flagmanuose.

1_4-2

Ką tai reiškia būsimiems jų savininkams? Anot Sony,  didžiulė raiška suteiks daugybę privalumų. Vaizdą bus galima priartinti net keturis kartus ir vis tiek išgauti tobulą kadrą. Spalvų filtras leis apjungti keturių taškų signalus ir taip užfiksuoti daug šviesesnį vaizdą. Bus garantuotas dar geresnis HDR efektas.

Megapikselių kiekis jau nebėra tik rinkodaros triukas. Naujos technologijos pagaliau leidžia juos išnaudoti prasmingai. Jau netrukus išvysime daugybę įrenginių su neįtikėtinomis kamerų galimybėmis. O nauji jutikliai, dirbtinio intelekto algoritmai ir pinganti kelių kamerų technologija pagaliau leis turėti aukščiausios kokybės kameras telefonuose, kuriuos daugelis mūsų iš tikrųjų galės įpirkti.