Gyvenimo būdas

Kaip Netflix džiunglėse surasti kažką gero? Patarimai XXI amžiaus žmogui

2019-08-12

Žmonių serialų bei filmų žiūrėjimo įpročiai per pastaruosius 10-20 metų pasikeitė taip radikaliai, kad, ko gero, tas permainas ne visada paprasta net ir įsisąmoninti. Jeigu dar ne taip seniai televizijos tiesiog transliuodavo dalykus į eterį savo pasirinktu tempu ir grafiku, o žiūrovai prisijungdavo prie šio srauto, kai norėdavo ir galėdavo (praleidai mėgstamo serialo epizodą? pats kaltas!),  tai dabar viskas tarsi apsivertė aukštyn kojomis. Didžiosios stream’inimo platformos savo kataloguose turi tiek turinio, kad jo pakaktų keliems gyvenimams. Ir jo tik daugėja. Tačiau štai jums ir nauja problema: kaip ne tik nepasimesti toje gausoje, bet dar ir surasti kažką įdomaus bei aktualaus? Kitaip tariant, kaip būti protingu žiūrovu šiame stream’inimo amžiuje?

1-27Pirmosios savaitės su Netflix’u žmonėms paprastai atrodo lyg naujas gyvenimo etapas pilnas, regis, neribotų galimybių. Visgi ši euforija pasibaigia sulig tais serialais, dėl kurių ir užsisakėte paslaugą. Po to ateina ilgos valandos betikslio naršymo, bandant surasti, ką žiūrėti toliau, bei daugybė pradėtų ir labai greitai užmestų kūrinių. Nesijaudinkite, jūs tikrai ne vieninteliai, kenčiantys nuo tokios problemos. Tiesą sakant, ji praktiškai užprogramuota ir neišvengiama. Kodėl? Dėl pačios turinio gausos. Platformoje esančių serialų skaičius jau peržengė pusantro tūkstančio, o filmų – keturis tūkstančius. Net jeigu savo gyvenime neveiktumėte daugiau nieko, vis tiek suspėtumėte pasižiūrėti tik labai mažą visų jų dalį. Paslauga iš viso turi apie 150 mln. mokių vartotojų, kurių kiekis, nepaisant kiek prarastų pozicijų JAV rinkoje, vis dar tebeauga. Visi jie turi savą skonį ir savus interesus, todėl galite net neabejoti, kad turinio Netflix’e, kuriame jau dabar yra virš 700 originalių serialų, ir toliau tik daugės. Taigi ir uždavinys susigaudyti šioje gausoje bus vis sudėtingesnis.

2-181220Kai turinio tiek daug ir vis daugiau, kažką praleisti – vieni juokai. Ypač jeigu atidžiai nestebite visų naujienų. Visgi galiausiai nusprendus, kad atėjo metas naujam serialui, logiškiausia yra pradėti nuo paprasčiausios paieškos internetu. Naršymas po Google gali atrodyti pernelyg akivaizdus veiksmas, kad iš tikrųjų suveiktų. Tačiau nepamirškite, kad milžiniškas Netflix katalogas nuolatos keičiasi. Kiekvieną mėnesį jame atsiranda tonos naujo turinio, o tuo pačiu daugybė jo ir pranyksta (jeigu šiuo metu aštuonioliktą kartą žiūrite „Draugus“, mėgaukitės kiekviena serija, mat nuo naujųjų jų Netflix’e nebeliks). Visa ši informacija toli gražu ne visada pasirodo jūsų paskyroje. Galų gale, jau tikrai pastebėjote, kad platformos pasiūla priklauso ir nuo šalies. Deja, Lietuvoje pasiekiamas toli gražu ne visas jos katalogas. Taigi optimaliausia būtų maždaug kartą per mėnesį atlikti paiešką „what’s new on Netflix in Lithuania“. Ekrane turėtumėte pamatyti visą sąrašą dėmesio vertų serialų ir filmų.

3-12Netflix’o katalogas toks didelis, kad jame neišvengiamai kai kas pasimeta. Tiksliau, labai daug dalykų. Mažiau žinomi filmai ir serialai ne taip aktyviai reklamuojami, todėl labai gali būti, kad jų savo vartotojų paskyroje paprasčiausiai net nepamatote, jeigu nežinote, kur ieškoti. Šioje mažiau žinomoje platformos teritorijoje susiorientuoti gali padėti specialiai tam skirti puslapiai. Pavyzdžiui, jums tikrai pravers newonnetflix.info įrankis. Nors jis labiau skirtas angliakalbėms rinkoms, naudingas šis įrankis bus ir lietuviams. Jame ne tik nuolat matysite, kas naujo atsiranda platformoje, bet ir patogiai filtruosite pagal norimus kriterijus: išleidimo metus, žanrą, mėgstamus aktorius ar režisierius ir t.t. Puslapyje pateikiama ir informacija iš video turinį reitinguojančių IMDb bei Roten Tomatoes, todėl iš karto matysite, ką apie filmą ar serialą mano plačioji auditorija. Išbandyti galite ir Letterboxd įrankį. Jame tiesiog reikia žymėtis, ką jau žiūrėjote. Jo algoritmas pagal tai teikia jus irgi sudominti galinčias rekomendacijas.

4-11Pats Netflix’as rekomendacijas savo pagrindiniame lange jums teikia toli gražu ne aklai. Jos suformuluojamos atsižvelgiant į jūsų žiūrėjimo įpročius. Tačiau problema ta, kad algoritmas paprasčiausiai negali atskirti, kada jūs turiniu mėgaujatės, o kada jį žiūrite pro sukastus dantis. Kartais filmas ar serialas mums taip nepatinka, jog jį tiesiog išjungiame jam dar tik įpusėjus. Jeigu nuoširdžiai norite, kad platforma jums siūlytų kaip įmanoma geresnes rekomendacijas, turite padėti algoritmui rinkti tikslesnę informaciją ir mokytis. Labai gali būti, kad šiuo metu jūsų ji praktiškai nepažįsta. Netflix’as juk turi ir savo reitingavimo sistemą. Pabaigę filmą ar serialą tiesiog paspauskite pakeltą arba nuleistą nykštį. Šio paprasto veiksmo daugybė žmonių paprasčiausiai nepadaro, manydami, kad jis bereikšmis. Tačiau atkakliai jį kartodami po mėnesio ar dviejų tikrai pastebėsite efektą – matysite vis daugiau jums aktualių pasiūlymų. Be to, jeigu jaučiatės pasirinkę kažką tikrai nevykusio, užsukite į „Viewing activity“ skiltį ir pašalinkite nepageidaujamus dalykus iš žiūrėjimo istorijos.

5-9Padėti Netflix’ui galite ir geriau suprasdami, kaip veikia jų rekomendacijų sistema. Platforma čia naudoja kelis svarbiausius triukus. Pavyzdžiui, algoritmas daro tam tikras prielaidas, remdamasis tuo, kada jūs žiūrite. Jeigu platformą įsijungiate vėlų vakarą, jis mano, kad tęsite jau pradėto serialo žiūrėjimą ir naujų dalykų jums siūlo mažai. Todėl svarbiausios rekomendacijos paliekamos ankstyvam vakarui ar dienai. Kalbant apie rekomendacijas… Paskyroje rodomi trumpi anonsai skirti ne tik tam, kad užkabintų jūsų dėmesį. Tai, kuriuos iš jų jūs iš tikrųjų pasižiūrite, irgi turi įtakos teikiamoms rekomendacijoms. Net jeigu paties filmo ar serialo jūs taip ir neįsijungsite, algoritmas padarys išvadą, kad kažkoks panašaus pobūdžio turinys jus iš tikrųjų domintų. Netflix taip pat reguliariai atlieka ir vadinamuosius A/B testus. Auditorijai sistema reguliariai pasiūlo vis šiek tiek kitokius turinio pateikimo būdus bei stebi, kaip kiekvienu atveju žmonės naviguoja po puslapį: kur ilgiau sustoja, kaip greitai priima sprendimus ir t.t.