Gyvenimo būdas

Nemokamos ar mokamos programėlės – kada sumokėdami sutaupome?

2017-10-24

1090x232-14.jpgVisi girdėjome posakį: „Geriausi dalykai pasaulyje yra nemokami“? Bet tai negalioja pasauliui kitoje telefono ar kompiuterio ekrano pusėje. Pirmiausia todėl, kad mokamos programėlės ten yra tiesiog geresnės, turi daugiau funkcijų ir mažiau problemų. Antra – todėl, kad už nemokamas kartais tenka sumokėti ne taip ir mažai.

Kiek kainuoja sutaupyti eurai?

Kai kalbame, ar verta mokėti už programėles išmaniesiems telefonams, dažniausiai diskutuojame dėl sumos, kuri prilygsta dviems važiavimams troleibusu ar dviems kavos puodeliams mieste. Maždaug tiek reikia sumokėti, kad visą gyvenimą galėtum naudotis viena ar kita mokama programėle iš „App Store“ ar „Google Play“ parduotuvės. Yra ir brangesnių, kurios perkamos kaip rimti darbo ar pramogų įrankiai, bet tie, kam tokių prireikia, žino už ką moka.

1-4.jpgDaugeliui klausimas, ar apsimoka už programėlę, kuria gali naudotis nemokamai, mokėti 2 eurus, gali pasirodyti absurdiškas. Tačiau pažiūrėkime, kiek kainuoja nemokėjimas?                                                                  Pirmiausia ir akivaizdžiausia visų nemokamų programėlių ar žaidimų savybė – jos mus kankina reklamomis. Lyg ir nieko tokio, kol neperžengia sveiko proto ribos. Kai kada jų dar galima atsikratyti tiesiog atjungus telefone internetą, tačiau kuo toliau, tuo daugiau nemokamų programėlių be interneto tiesiog neveikia.

Tai yra antroji nemokamų programėlių bėda – veikimui jos nuolat eikvos mūsų mobiliojo interneto duomenis. Išvykus už Europos Sąjungos ribų ir neapsižiūrėjus tai gali virsti nemaža suma. Tokių istorijų girdėjome ne vieną – štai, japonų gimnastas Kohei Uchimura po olimpiados Brazilijoje gavo 5000 dolerių sąskaitą, nes kiek per karštai žaidė nemokamus Pokemonus.

Trečia – nemokamų bandelių nebūna. Kuo dar susimokame nemokamų programėlių platintojams? Akivaizdu – savo duomenimis ir šiek tiek privatumu. Monetizuodami savo kūrinius, kuriais leido mums nemokamai naudotis, programėlių kūrėjai renka ir dalinasi visa informacija apie mus.

Ketvirta – programėlės, už kurias sumoki legalioje „App Store“ ar „Google Play“ parduotuvėje, nebus kenkėjiškos. Parduotuvių savininkai jas kur kas atidžiau tikrina negu nemokamas. Tai itin svarbu „Google Play“ naudotojams.

Penkta – galiausiai pasiryžęs susimokėti gauni būtent tai, ko tau reikia, o ne kompromisinį variantą dėl „sutaupyto“ euro. Kartą sumokėjus kūrėjai visus programėlės atnaujinimus teiks nemokamai. Be to, kur kas aiškiau praneš apie galimas papildomas išlaidas norint papildomų funkcijų. Nemokamos programėlės dažniau mėgina priversti pirkti papildomas paslaugas, be kurių dažnai ir neveikia.

Taigi, gana nemažas praradimų sąrašas? Ir tai – ne viskas.

Ką duoda išleisti eurai?

Nors nemokama programėlė telefone veikia lyg ir taip pat kaip mokama, dažniausiai dalis funkcijų čia neaktyvintos. Ir gana dažnai tos funkcijos jas išbandžius pasirodo itin svarbios. Taigi, ko galime tikėtis susimokėję?

Pirmiausia ir akivaizdžiausia – galimybės naudotis programėle be reklamos pauzių.

Antra paplitusi paslauga, kurios neturi nemokamos programėlių versijos – duomenų sinchronizavimas. Pavyzdžiui, nemokama knygų skaityklė, balso įrašo programa ir t.t. išsaugo duomenis tik telefone, o mokama – iškart kopijuoja į debesį. Tokiu atveju gali iškart girdėti įrašą ar tęsti pradėtos knygos skaitymą kitame įrenginyje, o ir sudaužęs telefoną neprarasi jų turinio.

Trečia – susimokėję gausime pilną programėlės versiją arba visus žaidimo lygius. Jei tai darbo programėlė, nemokama versija gali riboti išsaugomų pakeitimų ar atliekamų veiksmų skaičių, naudojimosi trukmę (pvz., nemokamai tik savaitė) ir t.t.

Kartais sudėtingesnių programėlių nemokamos versijos trukdo mėgautis išbaigtu rezultatu – fotografavimo, video ar nuotraukų apdorojimo programėlės įklijuoja savo reklaminį ženklą, garso įrašų programėlė kas kažkiek laiko palieka pauzę ar įrašo triukšmą. Taigi, nesusimokėjęs naudotis gali, bet profesionaliu rezultatu nepasigirsi.

Penkta – nemokamai negausite rimtų programų. Pvz., puikiai veikiančių muzikos sintezatorių, nuotraukų apdorojimui, video montavimui ar net rašytojams skirtų programėlių „iPad“ ar „iPhone“ kaina gali siekti ir 30 eurų. Tai ne vienas euras, bet šios programos ir uždirbti padės ne vieną eurą. Tai profesionalaus lygio įrankiai, kurių nemokamai išvis nėra.

Penkta – nemokamai negalima tikėtis gauti prenumeruojamų paslaugų. Nei „Deezer“, nei „Apple music“ pasibaigus nemokamam bandomajam laikotarpiui normaliai neveiks ne todėl, kad programėlė mokama, o todėl, kad muzikantai nemokamai groti nenori. Tas pats ir su pažinčių svetainėmis, video pagal pareikalavimą paslaugomis (pvz., „Viaplay“ ar „Netflix“).

Ir tai atvedė mus prie trečiojo klausimo.

Kaip kuo paprasčiau sumokėti?

Aišku, yra klasikinis būdas „App Store“, taip pat „Google Play“ galima įvesti savo kreditinės kortelės duomenis ir vėliau būtent ja apmokėti visus pirkinius. Ilgą laiką „App Store“ jokio kito būdo ir nepripažino.

2 (1).jpgTačiau šis metodas turi du ženklius trūkumus. Pirmiausia, ne kiekvienas nori pateikti savo kreditinės kortelės duomenis programėlių pardavėjams. Antra – kol kas kreditines korteles turi gana nedaug lietuvių, apsipirkimui internete jas naudoja dar mažiau.                                                Taigi, aiški bėda – programėlė už du eurus lyg ir nėra netyčia „ebay“ su kortele nupirktas lėktuvas, išleisti tiek nėra baisu, tačiau kaip sumokėti be kortelės internete?

„Tele2“ jau seniai suteikia galimybę „Google Play“ parduotuvėje už viską susimokėti tiesiog įtraukiant savo išlaidas į mėnesio sąskaitą už „Tele2“ paslaugas. Tai itin paprasta – tereikia programėlių parduotuvės paskyros nustatymuose, skyriuje „mokėjimo metodai“, pasirinkti „Naudoti „Tele2“ atsiskaitymo priemonę“.

O visai neseniai „Tele2“ įgalino tokiu pat būdu susimokėti ir „iPhone“ savininkus už iš „App Store“ perkamas programėles, „Apple Music“ prenumeratą ir net „iTunes“ bei „iBooks“ siūlomą turinį.

Paslauga naudotis yra itin paprasta. Viskas, ko reikia, – „Apple ID“ ir bet kuris „Apple“ išmanusis įrenginys. Prisijungę prie „App Store“, „Apple Music“, „iTunes“ ir „iBooks“ paskyrų nustatymuose pasirenkate „Carrier Billing“ (liet. apmokėti per operatorių) apmokėjimo būdą. Mokėjimas už paslaugas bus nustatytas automatiškai – klientai galės pirkti paslaugas ir programėles vienu mygtuko paspaudimu. Tai atlikti bus galima ir naudojantis „Apple TV“ bei išmaniaisiais „Apple“ laikrodžiais.

Taigi nuo šios už App Store įsigytas programėles galima atsiskaityti kartu su Tele2 sąskaita. Taip paprasta dar nebuvo, išbandykite!