Įrenginių apžvalgos

Negailestinga kova: Xbox One ar Play Station 4?

2019-01-21

Konkurencija – tai sveikas, bet sykiu ir negailestingas reiškinys.  Kartais ji gali peraugti į tikrų tikriausią karą. Gal konfliktas tarp Xbox bei Play Station fanų ir nėra toks aršus kaip Canon prieš Nikon, bet abi pusės dažniausiai labai aiškiai žino, kodėl renkasi vieną, o ne kitą. Galbūt jūs į šią kovą taip giliai įsitraukti dar nespėjote, bet kažkurią stovyklą pasirinkti yra priverstas kiekvienas naujas žaidėjas.  Taigi kaip nesuklysti ir pasirinkti teisingai?

1_1-3

Abi konsolės priklauso taip vadinamai Aštuntajai jų kartai. Jas kuriant Microsoft ir Sony pritaikė pačius pažangiausius technologinius sprendimus. Nieko keisto, jog techninėmis specifikacijomis du konkurentai mažai kuo skiriasi. Daugiau dėmesio, besirenkant vieną iš jų, reikėtų skirti valdymo pulteliams. Xbox One gali pasigirti specialia jų tekstūra, kurią netgi galima personalizuoti. Tuo tarpu PS4 pulteliai išsiskiria ergonomišku dizainu ir touchpad’u. Be to, micro USB jungtimi juos galima prijungti tiesiai prie konsolės, o štai Xbox One savininkai turi pirkti arba baterijas, arba papildomą krovimo stotį. PS4 netgi turi ir savo Virtualiosios realybės sistemą. Visgi Xbox One pernai irgi metė dar vieną kozirį – dabar prie jo galima prijungti pelę bei klaviatūrą, ir taip žaisti kai kuriuos asmeniniams kompiuteriams skirtus žaidimus.

1_2-3

Per kelis dešimtmečius kompiuterinių žaidimų grafika patobulėjo tiesiog dramatiškai. Xbox One ir PS4 šį progresą demonstruoja tiesiog tobulai. Abi konsolės turi aštuonių branduolių procesorius, kurie padeda atkurti itin aukštos raiškos vaizdą.  Pačios geriausios (ir brangiausios) jų versijos tai netgi daro 4K kokybe. Tiek Sony, tiek Microsoft taip pat jau siūlo ir HDR galimybę, o tai reiškia dar ryškesnį vaizdą ir įspūdingesnes spalvas. Tiesa, visos šios savybės tiesiogiai priklauso ir nuo to, kokį žaidimą žaidžiate. Nors teoriškai Xbox One čia turi kiek didesnį potencialą, 4K ir HDR formatus kol kas dažniau naudoja PS4 žaidimų kūrėjai.

1_3-3 

Konsolių karas tokiu komplikuotu tapo ir dėl to, kad šios sistemos praktiškai visiškai nesibičiuliauja. Online žaidimų svarbai nuolat augant, tai tampa gana opia ir erzinančia problema, mat skirtingų konsolių savininkai tiesiog negali žaisti kartu. Iniciatyvos sprendžiant šią problemą ėmėsi Microsoft. Būtent jai priklauso teisės į garsųjų Minecraft, kurį žaisti dabar gali beveik visų įmanomų platfomų savininkai . Šio sprendimo sėkmė paskatino tą patį padaryti ir su daugiau žaidimų. Ilgai spyriojęsi, Sony, panašu, irgi jungiasi prie šios tendencijos. Pernai Fortnite tapo pirmuoju žaidimu, kurį kartu gali žaisti tiek Xbox One, tiek PS4 savininkai. Visgi, bent jau kol kas, būtent pirmąją sistemą reikėtų vadinti draugiškesne ir suteikiančia daugiau įvairovės.

1_4-3

Net ir geriausios techninės savybės bus nieko vertos, jeigu platfoma nesiūlys gerų žaidimų. Didelė dalis žinomiausių pavadinimų kuriami iš karto kelioms platformoms. Red Dead Redemption, Call of Duty  ar GTA franšizėmis gali mėgautis tiek Xbox One, tiek PS4 savininkai. Vis dėlto, kiti yra skirti tik vienai iš šių sistemų. Pastaraisiais metais čia gana akivaizdžiai lyderiauja PS4. Tokie žaidimai kaip The Last of Us, God of War ar Marvel’s Spider-Man pastaraisiais metais susilaukė daugybės kritikų liaupsių ir milžiniškos komercinės sėkmės. Xbox One į tai tinkamai atsakyti vis dar nespėjo. Būtent šis aspektas išskiriamas kaip didžiausia Microsoft produkto problema. Galbūt ilgainiui situacija pasikeis, bet, jeigu jums labai svarbus kuo didesnis aukščiausio lygio žaidimų pasirinkimas, PS4 šiuo metu yra geresnis pasirinkimas.

1_5-2 

Šiuolaikinės konsolės – tai ne tik žaidimams skirtas įrankis, bet ir tikras pramogų centras. Abu gamintojai siūlo jau standartinėmis tapusias žaidimo online paslaugas: Xbox Live ir PlayStation Network. Jos taip suteikia galimybę ir žaisti eilę nemokamų žaidimų. Tuo pačiu tiek Sony, tiek Microsoft siūlo ir savotiškus Netflix analogus žaidimų pasaulyje – PlayStation Now ir Xbox Game Pass. Pirmoji paslauga suteikia galimybę su konsole arba asmeniniu kompiuteriu žaisti daugiau nei 650 senesnių PS2, PS3 ir PS4 žaidimų. Tuo tarpu Game Pass leidžia žaisti daugiau nei šimtą Xbox, Xbox 360 ir Xbox One žaidimų. Skirtumas tas, kad jie platformoje atsiduria iš karto po išleidimo, todėl paslaugos prenumeratoriams nebereikia mokėti už atskirus žaidimus. Ekspertai spekuliuoja, kad būtent taip turėtų atrodyti visos industrijos ateitis.

 

Taigi daryti griežtas išvadas apie tai, kuri konsolė geresnė, niekaip neišeina. Techninės jų savybės ir kainos arba praktiškai identiškos, arba priklauso nuo individualaus skonio. Visgi Play Station 4 išsiskiria geresne žaidimų pasiūla, kai tuo tarpu Xbox One ji mažesnė, bet tuo pačiu ir lengviau prieinama. Jūsų lūkesčiai šiose srityse ir turėtų nulemti jūsų sprendimą.