Inovacijos

Pagaliau: oficialiai išleista Android Pie operacinė sistema

2018-06-13

Kurį laiką ir tik siauram įrenginių ratui buvo prieinama bandomoji jos versija, kodiniu pavadinimu Android P. Šiandien jau aišku, kad tai Android Pie (liet. pyragas). Kokių naujovių šįkart paruošė Google?

Daugiau laiko jūsų produktyvumui

Android Pie leis matyti, kiek ir kokioms programėlėms skiriate daugiausiai savo laiko. Taip pat, kiek kartų per dieną atrakinote telefoną, kiek pranešimų gavote, kiek ir kokiomis proramėlėmis naudojotės. Kad būtumėte produktyvesni, galėsite nustatyti laiko limitą kiekvienai iš dėmesį vagiančių programėlių. Tarkime, per dieną norite skirti ne daugiau kaip vieną valandą Facebook socialiniam tinklui. Išnaudojus laiko limitą, programėlės ikonėlė taps juodai balta ir telefonas tiesiog jums nebeleis ja naudotis iki kitos dienos. Žinoma, savo pasirinkimus galėsite bet kada pakeisti.

Matykite tik tai, kas svarbiausia

android-1

Naujoji Android Pie operacinė sistema padės suvaldyti ir nuolat plūstančius pranešimus, kurie blaško jūsų dėmesį. Operacinė sistema mokysis vartotojo naudojimo įpročių ir pagal ignoruojamų pranešimų statistiką automatiškai pasiūlys, kurias programėles nutildyti. Taip pat „Netrukdyti“ režimą bus galima aktyvuoti tiesiog padėjus telefoną ant horizontalaus paviršiaus nugarėle į viršų. Tada pranešimai apskritai nebus nei rodomi, nei girdimi. Jei skirstote programėles į skirtas asmeniniam naudojimui ir skirtas darbui, pastarąsias atostogų metu galėsite pasirinktinai nutildyti. O Google asistentas pagal jūsų balso komandą prieš miegą įjungs „Wind Down“ režimą, kuris palengva automatiškai pavers ekraną juodai baltu ir neleis programėlėms jūsų trukdyti iki kitos dienos ryto.

Nauji telefono valdymo būdai

Valdymo mygtukai „Atgal“ ir „Programėlių sąrašas“ išnyko, juos pakeitė tiesiog pirštų judesiai ekrano paviršiuje. „Namų“ mygtukas kol kas lieka. Tiesa, jis atrodys kaip mažas horizontalus brūkšnelis ekrano apačioje. Brūkštelėjus nuo jo link ekrano viršaus, atsidarys daugiafunkcinis meniu. Čia matysite dažniausiai naudojamas ir fone paleistas programėles bei naudingus nustatymus. Prie šių valdymo pokyčių teks priprasti, bet tai leis geriau išnaudoti didelių ekranų teikiamas galimybes. Norėdami iššaukti fone paleistų programėlių sąrašą, turėsite brūkštelėti pirštu per ekraną į viršų. Mygtukas „atgal“ atsiras tik tada, jei tuo metu atidaryta programėlė palaiko tokią funkciją.

Dar aukštesnis saugumo lygis

Android Pie siekia padidinti ne tik jūsų produktyvumą, bet ir saugumą. Google Play parduotuvėje, nors ir itin retai, pasitaiko virusais užkrėstų programėlių, kurios jums nežinant paslapčia įrašinėja garsą ar filmuoja vaizdą. Android Pie jas atpažins ir blokuos jų prieigą prie mikrofonų ir kamerų arba jas apgaus įrašydama joms „tuščią“ informaciją. Papildomas saugumo elementas – Android Pie atpažins, jei jūsų pokalbis yra įrašomas, ir apie tai jus įspės. Kaskart jungiantis prie WiFi, Android Pie atsitiktine tvarka sukurs vis naują įrenginio „MAC“ adresą (jis reikalingas jungiantis prie interneto). Tai apsunkins galimą įsilaužimą į jūsų telefoną ar sekimą. Jei naudojate telefoną kaip Wi-Fi interneto modemą, Android Pie automatiškai išjungs šią funkciją, kai ja nesinaudosite numatytą laikotarpį.

Sumanus energijos taupymas

baterija-1

Naujoji Android Pie operacinė sistema užtikrins ir ilgesnį baterijos veikimo laiką. Kai programėlių nenaudojate, bet paliekate jas snausti fone, jos vis tiek eikvoja energiją ir apkrauna telefono procesorių. Todėl nukenčia dažniau naudojamos programėlės – jos veikia ne taip greit, kaip galėtų. Telefono procesoriaus pajėgumus ir energiją iš baterijos skirtingoms užduotims Android Pie skirstys pagal griežtai nustatytus prioritetus. Programėlės pagal naudojimo dažnumą bus suskirstytos į keletą grupių. Pačioms svarbiausioms programėlėms procesorių skaičiavimo pajėgumai, baterijos ištekliai ir foninis duomenų naudojimas nebus ribojami, o rečiau naudojamos programėlės jų gaus žymiai mažiau. Anot Google inžinierių, tokiu būdu procesorius „pažadinamas“ 30 % rečiau, todėl bendra baterijos tarnavimo trukmė pailgės.

Patogesnis Bluetooth įrenginių valdymas

Dabar telefonai, kurie gaus Android Pie atnaujinimą, įsimins iki penkių Bluetooth įrenginių, kuriuos dažniausiai naudojate ir leis ypač lengvai ir greitai juos perjungti. Pavyzdžiui, gavus skambutį, operacinė sistema automatiškai persijungs nuo Bluetooth garso kolonėlės į belaidę ausinę, palaikančia pokalbių funkciją ir pan. Be to, Android Pie įsimins ir kokį paskutinį garsumo lygį buvote nustatę belaidėje ausinėje ar kolonėlėje. Android Pie idealiai sinchronizuos vaizdą ir garsą, kad šie neatsiliktų vienas nuo kito – tai kartais nutinka naudojantis belaidėmis ausinėmis.

Kol kas naujoji operacinė sistema prieinama tik Google sukurtiems Pixel išmaniesiems telefonams. Tad teks luktelėti, kol kiti gamintojai ją pritaikys savo telefonams. Daugelis iš šių naujovių buvo atskleistos dar Google I/O konferencijos metu, kartu su bandomąja Android Pie versija ir jos visos (arba beveik visos) išliko ir oficialiai išleistoje Android Pie versijoje. Google inžinieriai konferencijos metu pristatė ir kitas inovacijas, su kuriomis galite susipažinti čia: 

Skaitykite

 

 

 

Prenumeruokite technologijų naujienas: