Inovacijos

Apple pristatė naują „Macbook Air“, „Mac Mini“ ir galingiausią „iPad Pro“

2018-10-31

Spalio 30 d. „Apple“ Niujorke (JAV) pristatė smarkiai atnaujintą populiariausio savo nešiojamo kompiuterio „Macbook Air“ versiją ir naują planšetinį kompiuterį „iPad Pro“, greitesnį už 92 % šiais metais parduotų nešiojamų kompiuterių. Taigi, ir vėl pasielgė itin originaliai – Helovino išvakarėse pademonstravo ne keletą naujų siaubų, o ilgai lauktus patobulinimus.

Tele2_IB_www_antraste_img_201810311Svarbiausias 2018-ųjų metų „Macbook Air“ atnaujinimas – raiškusis „Retina“ ekranas. Turėdamas keturis kartus daugiau taškų negu senajame modelyje, jis tapo kiek didesnės nei QHD raiškos. Todėl tekstas ir smulkios detalės ekrane bus matomos dar ryškiau ir aiškiau. Be to, kompiuteris gavo piršto atspaudo jutiklį „Touch ID“, kuris įrengtas tiesiog klaviatūroje ir iš „Macbook Pro“ perėmė specialų saugos procesorių T2. Ką tai reiškia? Didesnį pačio įrenginio ir jame esančių failų saugumą. Naujos kartos klaviatūra turi keturiskart stabilesnius klavišus, ja spausdinti dabar galima patogiau ir greičiau, o kiekvienas klavišas turi savo atskirą LED apšvietimo lemputę. Bet tai dar ne viskas:

• Daugiau patogumo valdant kompiuterį – lietimui jautrus valdymo paviršius padidėjo 20 %.

• Labiau įtraukiančios pramogos – stereo garsiakalbiai dabar sukuria platesnį stereo efektą ir yra 25 % garsesni.

• Kokybiškesnis bendravimas – trys mikrofonai tiksliau atpažįsta šeimininko balsą.

• Daugiau mobilumo – kompiuteris tapo beveik penktadaliu mažesnis ir 10 % plonesnis.

• Dar daugiau galios – kompiuteris turi dvi „Thunderbolt 3“ USB-C jungtis, aštuntos kartos dviejų branduolių „Intel i5“ procesorių, o maksimali RAM atmintis gali siekti iki 16 GB, o SSD disko talpa iki 1,5 terabaitų.

Tele2_IB_www_antraste_img_201810312Nors iš išorės naujasis „Mac Mini“ atrodo visiškai taip pat, kaip pristatytas prieš ketverius metus, nauja čia ne tik „kosminė pilka“ korpuso spalva. Pirmiausia, jis penkiskart greitesnis negu modelis gamintas ligi šiol, todėl puikiai tiks daug resursų reikalaujantiems darbams atlikti. Pavyzdžiui, nuotraukų ar vaizdo įrašų apdorojimui. Už tai ačiū naujausiems keturių ir net šešių branduolių, aštuntos kartos „Intel“ procesoriams. RAM atmintis gali siekti net iki 64 GB, o keturiskart greitesnis vidinės atminties SSD diskas gali būti iki 2 TB talpos. Tai tikra darbo stotis, patiksianti sudėtingas programas naudojantiems dizaineriams, architektams ir inžinieriams.

Be to, „Mac Mini“ gavo „Apple T2“ saugos procesorių, dukart efektyvesnę aušinimo sistemą ir išsaugojo daugybę jungčių – du USB-A lizdus, keturis „Thuderbold“ USB-C, HDMI ir net 10Gb interneto jungtį. Taigi, atnaujintas „Mac Mini“ už savo pirmtakus pranašesnis daugybę aspektų.
Tele2_IB_www_antraste_img_201810313Kaip ir tikėtasi, naujasis „iPad“ nebeturi namų mygtuko, gavo tiek vertikalioje, tiek horizontalioje pozicijoje veikiantį „Face ID“. Taip pat „iPad“ palaiko valdymą gestais, analogišką „iPhone XR“.

Naujieji „iPad Pro“ siūlomi dviejų dydžių. 11 colių įstrižainės ekranu – lygiai tokio paties dydžio, kaip senesnis modelis turėjęs 10,5 colių ekraną. Ir 12,9 colių ekranu, kuris 25 proc. mažesnis už prieš metus pristatytą „iPad Pro“ su tokiu ekranu. Todėl juos nešiotis bus gerokai patogiau. Šių metų „iPad“ ir gerokai plonesni – tik 5,9 mm storio. Tuo pačiu taip sutaupyta ir svorio – naujieji „Apple“ planšetiniai kompiuteriai tapo lengvesni. Nebėra ausinių lizdo, užtat atsirado USB-C jungtis, kuri tinka ne tik įkrovimui, informacijos perdavimui, bet gali ir įkrauti prie „iPad Pro“ prijungtą „iPhone“.

Viduje sukasi visiškai naujas 7 nm litografijos aštuonių branduolių „Apple A12X Bionic“ procesorius, „Apple“ sukurtas 7 branduolių grafikos procesorius ir 5 trilijonus operacijų per sekundę vykdantis neuralinis variklis. Iš esmės, šis planšetinis kompiuteris gali pakeisti daugelį rinkoje esančių nešiojamų kompiuterių, nes turi itin galios, kurios užteks susidoroti su sunkesnėmis užduotimis. Pavyzdžiui, sudėtingais grafinio dizaino darbais. Akumuliatoriaus pakanka visai dienai darbo, o maksimali galima vidinė atmintis – 1TB.
Tele2_IB_www_antraste_img_201810314Kartu su „iPad Pro“ pristatytas ir antros kartos pieštukas „Apple Pencil“. Tai puikus „iPad Pro“ priedas, nes juo galima lengviau atlikti dizaino darbus, sukurti eskizą ar daryti kitas kūrybines užduotis, tiesiog piešiant ekrane. Didžiausia naujiena, kad jo nebereikia prijungti prie atskiro kroviklio, norint įkrauti. Jis magnetu prisitvirtina prie „iPad Pro“ šono, kur ir yra įkraunamas. Be to, „Apple“ siūlo ir dėklą-klaviatūrą, kuris paverčia „iPad Pro“ itin kompaktišku nešiojamu kompiuteriu, kuriuo patogu rinkti tekstus.