Inovacijos

Nauja žvaigždė technologijų pasaulyje: „Huawei“

2011-08-04

huawei, telefonas, tele2, išmanusis telefonasDaug kam, išgirdus šį pavadinimą pirmą kartą, nevalingai kyla šypsena: „štai, dar vienas kinietiškas prekės ženklas à-la „Panasonix“. Tačiau iš tiesų šaipytis visai nėra ko: pagrindinė kompanijos būstinė tikrai įsikūrusi Kinijoje, tačiau jos padaliniai veikia Kanadoje, Indijoje, Meksikoje, Nyderlanduose, Pakistane, Airijoje, Rusijoje, Švedijoje, Turkijoje, JAV ir kitur.

Nors kompanijos pajamos iš tarptautinių sandorių pardavimą šalies viduje viršijo tik 2005 m. pasirašius pasaulinę sutartį su „Vodafone“, šiandien tai – antra didžiausia telekomunikacijos įrangos gamintoja pasaulyje. Balandį „Huawei“ paskelbė 2010 m.

 

uždirbusi net 30 proc.  daugiau negu praėjusiais metais ir gavusi 3,64 milijardų JAV dolerių grynojo pelno. Beje, dėmesio verti pavadinimo „huawei“ vertimai iš kinų kalbos: tai gali būti „pasiekimas“, „didingas veiksmas“ arba dar linksmiau –  „Kinija gali“.

Pripažinkime: už tokius įspūdingus rezultatus prieš kompaniją „Huawei“ tikrai verta nukelti kepurę, juolab, kad ji veikia vos nuo 1987-ųjų. 2007 m. žurnalas „Forbes“ ją jau įtraukė į 200 gerbiamiausių pasaulio įmonių sąrašą, o 2008 m. „Huawei“ atsirado ir žurnalo „Business week“ sudaromame įtakingiausių įmonių sąraše. Toliau – „Fast Company“ ir penktos novatoriškiausios pasaulio bendrovės titulas, Pasaulio telekomunikacijų verslo inovacijų apdovanojimai už „Žaliosios bazinės stoties inovaciją“, „Vartotojų balso inovaciją“ ir kiti –  visų ir neišvardinsi.

1998-2003 m. partnerystė su IBM kinams padėjo iš esmės pertvarkyti įmonės valdymo ir produktų plėtros struktūrą, ir šiuo metu viena svarbiausių „Huawei“ stiprybių neabejotinai yra intelektinė veikla. Investicijoms į tyrimus ir plėtrą kasmet skiriama apie 10 proc. metinių pajamų. Pasaulio intelektinės nuosavybės organizacijos (WIPO) 2009 m. duomenimis, būtent „Huawei“ pirmavo pagal pateiktų prašymų naujiems patentams išduoti skaičių (1737 per 2008 metus).

Nors mums „Huawei“ pažįstama iš įrenginių – modemų, telefono aparatų, kompanijos veikla apima ne tik įrangos gamybą, bet ir kitus didelius verslo segmentus: telekomunikacijų tinklų bei sisteminės įrangos kūrimą ir eksploatavimo bei konsultavimo paslaugas verslo įmonėms. Praėjusiais metais kompanija taip pat ėmėsi kurti tinklų infrastruktūrą, fiksuotos ir bevielės komunikacijos, duomenų centrų sprendimus pasauliniams telekomunikacijų operatoriams. 2010 m. pradžioje su kinų bendrove bendradarbiavo apie 80 proc. iš 50 didžiausių pasaulio telekomunikacijų operatorių.

Aišku, tokia plėtra neapsiėjo be reikšmingų partnerysčių: su „Siemens“ sėkmingai vystomi 3GTD-SCDMA mobiliosios komunikacijos technologijos produktai, su „Motorola“ – UMTS technologijos, su „Symantec“ – saugos ir duomenų saugojimo sprendimai telekomunikacijų operatoriams.

Rekordiško lojalumo pavyzdys: „Huawei“ prezidento titulas nuo pat kompanijos įkūrimo priklauso tam pačiam asmeniui – Ren Zhengfei. Galbūt jo žodis nulėmė ir „Huawei“ paramos kryptis – bendrovė lėšomis ir įranga padeda universitetams bei mokymų centrams Kenijoje, Indijoje, Indonezijoje, Bangladeše ir Nigerijoje, bet šiomis šalimis neapsiriboja. JAV „Huawei“ yra Masačiusetso technologijų universiteto įgyvendinamos „Komunikacijų ateities programos“ rėmėja.

Aišku, jokia sėkmės istorija negali apsieiti be „dūmų“. Didžiosios Britanijos Vyriausybėje buvo svarstoma galima grėsmė, jei „Huawei“ įranga būtų aprūpintas Britų nacionalinis telekomunikacijų tinklas BT. 2008 m. ir JAV Kongresui pateikta Pentagono ataskaita atkreipė dėmesį į artimus „Huawei“ ryšius su Kinijos liaudies išsivadavimo armija bei galimus pavojus JAV nacionaliniam saugumui. Dar po metų neramu tapo ir dar vieno kontinento – Australijos saugumo tarnyboms, kurios ėmėsi tirti galimus vietinių „Huawei“ darbuotojų ryšius su Kinijos karinėmis struktūromis.  O „Huawei“ toliau sėkmingai darbuojasi su pavydėtinu pasišventimu – tik laiko klausimas, kada ir Lietuvoje šios kompanijos pavadinimas pradės šmėžuoti ne tik ant telefono aparatų.

Beje, ar teko išbandyti kokios nors „Huawei“ įrangos? Nekantriai laukiame atsiliepimų.