Patarimai

Naršyklių – daugybė. Kaip nesiblaškyti renkantis geriausią?

2017-11-14

1090x232-10.jpg
Faktas, kad išmaniuoju telefonu naršome vis daugiau, šiandien nebestebina nieko. Ir nors daug kas naršo naudodamiesi naršykle, kuri jau pirkimo metu būna įdiegta išmaniajame įrenginyje, kartais susimąstome ir apie kitus variantus. Gal yra alternatyva, kuri dar funkcionalesnė? Greitesnė? Geriau atrodanti?

Pateikiame sąrašą naršyklių, kurios pastaruoju metu susilaukia išties nemažai dėmesio.

chrome.jpg
GOOGLE CHROME

„Google Chrome“ garsėja kaip naršyklė, suderinama su viskuo ir visais: ji jums tiks, kad ir kokį įrenginį turėtumėte. Ši naršyklė džiugina savo galimybėmis ir minimalistiniu stilingu dizainu: tiek nustatymai, tiek vartotojo sąsaja čia „nuglaistyti“ iki tokio lygio, kad nerasite nieko nereikalingo. Ištikimi „Google Chrome“ gerbėjai išskiria ne vieną naršyklės privalumą: pvz., naudojamas tas pats laukelis web adresui rašyti ir Google paieškai, yra „nežinomo lango“ režimas privačiam naršymui, gali būti atidaryta daugybė langų vienu metu (ir tai nestabdo naršyklės!). Verta išbandyti ir tokias funkcijas kaip paieška pagal balso komandas, kuri sparčiai populiarėja, nors dar visai neseniai atrodė egzotiškai. Jei Chrome naršykle naudojatės ir kompiuteryje, galite įrenginius sinchronizuoti. Tiesa, Chrome naršyklė naudoja nemažai resursų, todėl jei trūksta operatyviosios atminties, protinga pasižvalgyti ir į kitus variantus.

 

OPERA 

Opera jau senokai žinoma kaip patikima naršyklė, kuri sklandžiai veikia daugybėje situacijų: ypač ji naudinga tada, kai mobilusis internetas nėra labai spartus, o leidžiamų siųstis duomenų kiekis ribotas. „Off-Road“ funkcija paspartina puslapio apkrovas, kai mobilusis interneto ryšys yra netolygus arba jei telefonas yra senesnio modelio. „Speed Dial“ funkcija leidžia mėgstamas svetaines „nutempti“ į atskirus aplankus. 

opera.jpg

O jei esate ištroškęs žinių, pravers funkcija „Discover“, kuri surenka naujienas iš pasirinktų naujienų šaltinių pagal temą: pvz., „Sportas“, „Menas“ ir pan. Vienas didžiausių „Opera“ pliusų yra duomenų suglaudinimas: t.y. lankantis internete puslapiai siunčiami per serverius, kur duomenys (nuotraukos, video) yra suspaudžiami. Taip puslapis tampa lengvesnis – dažnai dvigubai ar dar daugiau. Kiti privalumai: sinchronizacija tarp įrenginių, privatus naršymas ir galimybė valdyti naršyklę gestais.

firefox.jpg

FIREFOX

Pradėkime nuo to, kad „Firefox“ naršyklė veikia itin greitai: ji skiriasi nuo tos naršyklės, kurią naudojate kompiuteryje, nes dizainas perdarytas siekiant atsikratyti nebūtinų, perteklinių elementų. Iš privalumų galima paminėti įvairius įskiepius, sinchronizaciją su naršykle kompiuteryje, galimybę keisti išvaizdą pasirenkant temas,  privataus režimo palaikymą. Viena iš rekomenduojamų išbandyti funkcijų yra „Awesome Screen“ – čia galima peržiūrėti naršymo istoriją, labiausiai lankomus puslapius ir tuo pat metu naršyti internete. Kitaip tariant, viename lange turėsite tris pasirinkimus. Tiesa, „Firefox“ nepalaiko „Adobe Flash“ grotuvo, o tai reiškia, kad kai kuriose svetainėse negalėsite peržiūrėti visos informacijos.

 

SAFARI

„Safari“ – naršyklė, kurią puikiai pažįsta kiekvienas „iPhone“ savininkas. Minimalistinis dizainas, griežtos, švarios linijos, daug baltų erdvių – vien užmetus akį galima pasakyti, kad tai „Apple“ kūrėjų darbas. Vienas „Safari“ pliusų: naršyklė leidžia greitai ir lengvai „šokinėti“ tarp daugybės atidarytų langų. Patogūs ir asmeniniai nustatymai: privatus režimas leidžia naršyti nefiksuojant veiksmų naršyklės istorijoje. „Safari“ taip pat leidžia svarbią informaciją automatiškai kelti į „debesį“ iCloud. Kaip vieną rimtesnių „Safari“ privalumų galima išskirti skaitymo sąrašą (angl. „Reading List“). Jis pravers tai atvejais, kai randate įdomų straipsnį, bet neturite laiko skaityti: „Reikia prisiminti, kad perskaityčiau vakare”. Skaitymo sąrašu naudotis kur kas patogiau nei „Bookmarks“ funkcija. Dar vienas įdomus dalykas yra socialinių tinklų sąrašas (angl. „Social list“). Jame galima matyti sąrašą visų nuorodų, kuriomis dalinamasi socialiniuose tinkluose: „Facebook“, „LinkedIn“ ar „Twitter“.

 

Jei išsirinkote tinkamą naršyklę, interneto ryšys geras, o puslapių krovimas vis tiek stringa… Kas kaltas ir kaip pataisyti situaciją? Apie tai kalbame šiame straipsnyje: „Internetas greitas, bet iš tiesų lėtas. Ar tikrai kaltas ryšys?“
SKAITYKITE