Inovacijos

Mobiliosios naujovės „CES 2013“ parodoje (I dalis)

2016-10-13

CES, paroda, naujovės, technologijos, telefonai, tele2Kol vis šventė ir linksminosi, mobiliųjų telefonų gamintojai plušėjo laboratorijose, kad metų pradžioje galėtų džiaugsmingai pristatyti naująsias kolekcijas. Pirmą galimybę sužinoti naujienas suteikia tarptautinė elektronikos paroda „CES 2013” (angl. Consumer Electronic Show), kiekvienais metais sausio pradžioje vykstanti JAV, Las Vegase.

„CES“ paroda organizuojama jau daugiau nei 40 metų (per juos keitėsi parodos miestai, net buvo organizuojamos dvi tokios parodos per metus), todėl patys galite įsivaizduoti, kiek naujovių čia buvo parodyta – nuo video kasečių įrašymo iki OLED televizorių. Čia kiekvienais metais neoficialiai rungiasi ir mobiliųjų telefonų kūrėjai. Jie siekia pranokti vienas kitą, pristatyti kažką „vau“, o tokios varžytuvės tradiciškai žada daug naujienų paprastiems vartotojams. Žiūrime, kuo telefonų rinka mus nustebins šiais metais.

„Sony Xperia Z“ ir „Xperia ZL“

„Sony“ vartotojų simpatijas šiais metais ketina užkariauti telefonų koncepcija „kiekvienam pagal kišenę“. Kompanija pristato du telefonus-brolius: „Xperia Z“ ir „Xperia ZL“. Išvaizda ir vidumi jie panašūs, tik „Xperia Z“ yra aukštesnės klasės, brangesnis. Tuo tarpu tie, kam „Xperia Z“ kiek per brangus, gali rinktis pigesnį „Xperia ZL“.

Kalbant apie panašumus, abiejuose telefonuose įdiegta operacinė sistema „Android 4.1 Jelly Bean“ ir keturių branduolių procesorius „Snapdragon S4 Pro“, abu jie pritaikyti veikti 4G LTE ryšio tinkle. Išmanieji telefonai turi 13 megapikselių kamerą su galinio apšvietimo jutikliu, kuris leidžia kokybiškai fotografuoti bei (anot „Sony“ atstovų) filmuoti esant bet kokiam apšvietimui – tiek saulėtą dieną, tiek prie žvakių šviesos. Viena svarbiausių telefonų savybių – 5 colių įstrižainės Full HD ekranas.

Mobilieji telefonai turi ir skirtumų – ne veltui „Xperia Z“ yra aukštesnės klasės už „Xperia ZL“. Pirmasis turi ilgiau veikiančią bateriją, išmanusis telefonas yra plonesnis ir lengvesnis, jo korpusas atsparus dulkėms bei vandeniui, tad nebaisu jį išmaudyti baseine. Be to, jo gamybai panaudotos aukštesnės kokybės medžiagos.

„Huawei“ kolekcija: „Ascend Mate“, „Ascend D2“ ir „Ascend W1“
Vos prieš porą metų pečiais dėl rinkos su didžiaisiais gamintojais pradėjusi stumdytis Kinijos kompanija „Huawei“ vartotojus apžavėti ketina pasiūliusi repertuarą „kiekvienam pagal skonį“. Parodoje „CES 2013“ pristatomi trys tos pačios serijos, tačiau techninėmis savybėmis skirtingi telefonai: „Ascend Mate“, „Ascend D2“ ir „Ascend W1“.

Pirmasis „Ascend Mate“ ekspertų priskiriamas naujai mobiliųjų įrenginių kategorijai „phablet“. Tai įrenginiai, didesni už išmaniuosius telefonus, tačiau mažesni nei planšetiniai kompiuteriai. Išmanusis telefonas turi 6,1 colio HD raiškos ekraną ir pagal išmatavimus yra kiek didesnis už visiems gerai žinomą „Samsung Galaxy Note II“. Itin smagi detalė yra tai, kad „Ascend Mate“ ekraną galima liesti ir su pirštinėmis – tai itin aktualu lietuviams ir kitoms šalims, kur žiemos šaltos. Dideliam telefonui reikalinga ir galinga 4050 mAh baterija, kuri turi dar ir energijos taupymo technologiją.


Antrasis kolekcijoje (taip pat ir pagal dydį) yra telefonas „Ascend D2“. Jis turi 5 colių ekraną ir 3000 mAh baterija. Nors ji akivaizdžiai mažesnės talpos nei „Ascend Mate“, tačiau gamintojo teigimu, „laiko“ net dvi dienas. Dar vienas „Ascend D2“ išskirtinumas – galinga 13 megapikselių kamera, kuri, sakoma, yra didesnės raiškos net už esančias „Samsung Galaxy S3“ ar „iPhone 5“ telefonuose.

 

 

 

 

 

„Ascend W1“ yra išskirtinis tuo, jog pirmasis iš visų „Huawei“ telefonų veikia su „Windows Phone 8“ operacine sistema. Beje, niekuomet neskubėkite parduotuvėje griebti šio telefono nuo lentynos, nes lengvai galite sumaišyti su „Nokia Lumia“ – jie panašūs tiek forma, tiek spalvomis. „Ascend W1“, lyginant su kitais dviem parodoje pristatytais „Huawei“ telefonais, bus pats mažiausias ir ne toks galingas. Jis turi 4 colių skystųjų kristalų ekraną, 1,2 Ghz dviejų branduolių procesorių ir 1980 mAh bateriją, kurios turėtų pakakti intensyviam naudojimui visą dieną.

 

  

Gausi „Alcatel“ šeima

Kiek senokai girdėtas gamintojas „Alcatel“ dar turi ką pasiūlyti. Šiais metais kompanija nusprendė konkuruoti telefonų gausa. Tiesa, ne visi jie yra super naujoviški ar labai išsiskiriantys iš kitų, tačiau visi priklauso mažesnės kainos telefonų klasei.

Pats didžiausias ir įspūdingiausias pagal savo charakteristikas „Alcatel“ šeimoje yra „One Touch Scribe X“. Jis turi 5 colių HD raiškos ekraną, dabar itin populiarią „Android Jelly Bean 4.1“ operacinę sistemą ir 2500 mAh bateriją. Nepaisant didelio ekrano, telefonas yra patogus rankai ir plonas – tik 8,5 mm storio. Gamintojas labai didžiuojasi galinga 12 megapikselių kamera, kuriai žada įvairių kūrybinių funkcijų ir aksesuarų, skirtų nuotraukų redagavimui, filmų kūrimui ir jų perkėlimui į televizorių nenaudojant jokių laidų.

Bene identiškas pastarajam telefonui yra modelis „One Touch Scribe HD“. Nuo „One Touch Scribe X“ jis tesiskiria mažesnės raiškos, 8 megapikselių kamera. Internautai spėja, kad šio išmaniojo kaina bus apie 400 dolerių.

„Alcatel“ kolekcijoje ir vienas iš ploniausių bei lengviausių išmaniųjų telefonų: 0,25 colių storio, „One Touch Idol Ultra“ ir 110 g svorio „One Touch Idol“. Abu mobilieji telefonai veikia su „Android Jelly Bean 4.1“ operacine sistema, turi 4,7 colių ekraną. Skirtumas tik tas, kad plonasis „One touch Idol Ultra“ turi vieno branduolio, o „One Touch Idol“ – dvejų branduolių procesorių. Vartotojai patys galės nuspręsti, ko jie labiausiai tikisi iš savo išmaniojo aparačiuko – galingumo, kompaktiškumo, plonumo ar lengvumo.

Šiuo sąrašu mobiliosios „CES 2013“ naujienos nesibaigia. Apie jas pratęsime kitoje dalyje.