Gyvenimo būdas

Miego paradoksas: 7 priežastys nekaltinti technologijų dėl jūsų prasto miego

2018-10-04

Pasaulyje dar niekada nebuvo tiek daug neišsimiegojusių žmonių. Kas dėl to kaltas? Aišku, kad technologijos! Kas gi daugiau? Jos juk kaltos dėl visų mūsų nelaimių. Ar ne? Leiskite mums šį kartą pabūti velnio advokatais ir tėkšti įžūlų teiginį: technologijos mūsų miegui ne tik nekenkia, bet netgi gali jam padėti! Štai kodėl. Miego-paradoksas1

Nesvarbu, ką sako jūsų mama. Jūs esate suaugęs žmogus, gebantis kontroliuoti savo veiksmus. Miegui reikalingas hormonas melatoninas. Kuo jo kraujyje mažiau, tuo labiau išsikreipia mūsų miego ciklas. Melatoninas labai bijo šviesos. Likus pusvalandžiui iki miego tiesiog numeskite į šoną visus ekranus. Ar sugebėsite? Mes tikime, kad jūs esate suaugęs žmogus ir tikrai galite tai padaryti.

Miego-paradoksas2

Aišku, gulint tamsoje ir niekaip neužmiegant ištisas penkias minutes, jus užplūsta nenumaldomas troškimas griebti telefoną ir perskaityti tą svarbią žinutę, kurią jums garantuotai tik ką atsiuntė Barackas Obama. Nusiraminkit. Obama jums neparašė. Patys gerai žinote, kad, reikalui esant, jis dažniausiai skambina. Nevaikykite savo melatonino ir atsikratykite įpročio tamsoje spoksoti į telefoną.

Miego-paradoksas3

Tam, kad koreguotumėt savo miego įpročius, juos iš pradžių reikia suprasti. Tokie prietaisai kaip Fitbit čia labai naudingi. Jis fiksuoja žmogaus kvėpavimą, širdies darbą ir leidžia pamatyti, kiek valandų naktį miegojote giliai, o kiek pusiau būdravote. Pasinaudoję šiuo prietaisu bent mėnesį, labai aiškiai matysite, koks yra jūsų miego ritmas. Kas iš to? Nauda!

Miego-paradoksas4

Štai taip. Jūsų didžiausias priešas gali tapti nepamainomu sąjungininku kovoje už šviesesnį rytojų. Garso terapija yra seniai patikrintas būdas kovoti su nemiga, o norint ją išbandyti jau nebebūtina gultis į specialias klinikas. Užtenka susiinstaliuoti į telefoną vieną iš tam skirtų aplikacijų: Relax Melodies, Noisli, Relax & Sleep Well ar pan. Jų skleidžiami garsai padės atsipalaiduoti ir lengviau bei giliau miegoti.

Miego-paradoksas5

Nemiga, stresas, antsvoris, įtampa. Tai ne šiaip sau grėsmingai skambantys daiktavardžiai. Su visais šiais gyvenimą gadinančiais dalykais galima susitvarkyti naudojant miego terapiją. Dėl jos irgi visai nebūtina trenktis į kokį nors pretenzingai pasivadinusį centrą a la „Ąžuolyno papėdė“. Susiinstaliuokite Digipill ir miego terapija galėsite užsiimti tiesiog savo namuose.

Miego-paradoksas6

Miego ciklo analizė skirta ne vien tam, kad galėtumėt paspoksoti į gražias diagramas. Tokios aplikacijos kaip Sleep Time, Good Morning Alarm Clock, Sleep Cycle ar Pillow sukauptus duomenis panaudoja tam, kad jus pažadintų tuomet, kai jūsų nesate labai giliai įmigę ir atsikeltumėte ramia siela, o ne apimti žadintuvo triukšmo sukelto išgąsčio.

Miego-paradoksas7

Jau vien pats Fitbit dėvėjimo faktas mus skatina pagaliau susitvarkyti savo dienos režimą. Žmogus yra labai paveikus gyvūnas. Mums reikia tikslų ir mažyčių pergalių. Tikrai pažįstate veikėją, kuris pasižadėjo kasdien suvaikščioti po 10 000 žingsnių, ir skrupulingai ar net fanatiškai laikosi šio tikslo. Gal net patys esate tokie fanatikai. Tas pats fenomenas veikia ir miego srityje.