Išmanieji įrenginiai

Kokį telefoną su geriausia kamera galima įsigyti Lietuvoje?

2018-12-10

Socialinėse medijose ir visame internete dominuoja vizualus turinys, t. y. nuotraukos bei video medžiaga. Nesunku suprasti kodėl. Kurti tokio pobūdžio turinį ir juo dalintis kaip niekada paprasta. Be to, ir jo kokybė pasiekė tokį lygį, apie kokį prieš dešimtmetį galėjome tik svajoti. Natūralu, kad, rinkdamiesi naują telefoną, daugelis žmonių vieną didžiausių prioritetų teikia būtent kamerai. Šiandien jau puikiai žinome, kad jos gerumas tikrai negali būti matuojamas vien megapikseliais. Tarkime, ne ką mažiau svarbi ir programinė įranga, kuri apdoroja objektyvų surinktą informaciją. Taigi, pabandysime padėti šuo metu beieškantiems ir pasiaiškinkime, kokį telefoną su geriausia kamera galima įsigyti šiuo metu.

Ko reikia, kad telefonas gerai fotografuotų

Industrijos norma jau senokai tapo trigubos ar netgi keturgubos kameros. Ar tikrai kuo daugiau objektyvų, tuo geriau? Trumpas atsakymas: ne. Tai, kad telefone yra itin plataus kampo, telephoto ar macro jutikliai, dar negarantuoja ypatingų rezultatų. Didžiąją darbo dalį atlieka pagrindinis, standartinis objektyvas. Tiesą sakant, jeigu savo nuotraukų per daug kruopščiai neredaguojate, jo jums, ko gero, visiškai ir pakaks: sistema kitus jutiklius aktyvuoja tik darant sudėtingesnius kadrus, žaidžiant su nustatymais, skirtingais fotografavimo režimais. O kaip tuomet su megapikselių skaičiumi? Jie reikšmingi, jeigu renkatės ekonomiškesnį variantą. Flagmanuose į juos visgi per daug dėmesio kreipti nereikėtų. Tokiame lygyje skirtumą jau lemia operacinė sistema ir dirbtinis intelektas. Pastarojo išmanumas labai svarbus. Šiandien jis jau gali atpažinti objektus, pats suprasti, ką reikia iškelti į pirmą planą, pakoreguoti nustatymus ir t. t. Galų gale, atkreipkite dėmesį, ar telefonas turi optinio stabilizavimo funkciją. Ji neutralizuoja tokius faktorius kaip rankos drebėjimas. Tiesa, ši funkcija paprastai paliekama aukštesnio lygio modeliams. 

Geriausiai fotografuojantis iPhone

iPhone yra idealus pavyzdys, kodėl nereikėtų taip sureikšminti jutiklio megapikselių skaičiaus. Šie telefonai naudoja 12 MP objektyvus. Ant popieriaus neskamba įspūdingai, bet aukščiausio lygio duomenų apdorojimo ir dirbtinio intelekto sprendimai lemia, kad tai yra vieni geriausiai fotografuojančių telefonų rinkoje. Pastaraisiais metais Apple kuria dviejų tipų telefonus – įprastus ir Pro. Pirmieji turi du jutiklius, antrieji – tris. Standartinio iPhone 13 nuvertinti tikrai nevalia. Jis turi 12 MP pagrindinį ir itin plataus kampo jutiklius, kurių surinktą informaciją apdoroja pats galingiausias A15 Bionic procesorius. Rezultatas – puikios nuotraukos tiek viduje, tiek lauke. Be to, čia veikia ir Cinematic mode. Modelis suteikia ir itin daug redagavimo galimybių. Vis dėlto, reiklesniems vartotojams labiau tiks iPhone 13 Pro. Jis turi trečią jutiklį – 12 MP telephoto. Išskirtinė ir 3x optinio priartinimo funkcija. Visgi jį lenkia iPhone 13 Pro Max – labiausiai jis išsiskiria gebėjimu vaizdą fiksuoti esant prastam apšvietimui, taip pat itin plataus kampo jutikliais – su šiuo telefonu galėsite fiksuoti objektus, esančius vos per 2 cm nuo jo. 

Geriausiai fotografuojantys Android flagmanai

Nieko nuostabaus – būtent flagmanuose gamintojai naudoja pačius geriausius technologinius bei programinius sprendimus. Jeigu tiesiog norite puikiai fotografuojančio telefono, o kaina jums nėra svarbi, naujo modelio dairykitės būtent čia. Visų pirma, pagalvokite apie Samsung Galaxy Z Fold 3. Kuo jis toks įdomus? Jis labai patiks besidarantiems daug asmenukių. Taip yra todėl, kad šis modelis suteikia galimybę tam naudoti pagrindinę kameros sistemą. Kitas įdomus aspektas – pats formos faktorius. Didelis ekranas leidžia labai patogiai redaguoti foto bei video medžiagą. Visgi ieškantiems labiau tradicinio pasirinkimo puikiai tiks Samsung Galaxy S21 arba Samsung Galaxy S21 FE. Šie modeliai turi ne tik pažangią pagrindinę, bet ir 32 MP asmenukių kamerą, leidžiančią ne tik fotografuoti, bet ir filmuoti 4K raiška. Dar vienas intriguojantis telefonas – tai Xiaomi Mi 11T, galintis pasigirti net 108 MP raiškos pagrindiniu jutikliu. 

Geriausiai fotografuojantys vidutinės klasės Android

Vidutinėje klasėje savo fotografijos galimybėmis išsiskiriančių telefonų netrūksta. Vienas iš pačių geriausių neabejotinai yra Samsung Galaxy A52s. Jis neatsitiktinai yra tikrų tikriausias bestseleris. Tai modelis, pasiekiantis tikrą aukso viduriuką tarp kainos ir kokybės. Ir tokio populiarumo jis tikrai nebūtų pasiekęs be geros kameros. Šiuo atveju tai triguba sistema, su 64 MP, 5 MP macro ir 5 MP gylio jutikliais. Be to, modelis gali pasigirti ir 32 MP asmenukių kamera. Taigi, tai puikus pasirinkimas mėgstantiems fotografuoti tiek peizažus, tiek save. Kinų milžinas Huawei išpopuliarėjo būtent dėl savo pažangių kamerų. Šie gebėjimai niekur nedingo. Huawei Nova 9 – labai intriguojantis pasirinkimas tiems, kurie norėtų flagmaniškos kokybės už kiek mažesnę kainą. Taip, gyvenimą gali kiek apsunkinti Google Play paslaugos nebuvimas, bet ši problema išsprendžiama, o pačios kameros sistemos ir dirbtinio intelekto sprendimų kokybė tikrai verta vargo. Galų gale, nevalia pražiopsoti ir supaprastintų Xiaomi Mi 11 versijų. Xiaomi Mi 11 Lite ir Xiaomi Mi 11 Lite NE yra kiek mažesnės galios, bet vis tiek gali girtis aukštos kokybės trigubomis kameromis su 64 MP raiškos pagrindiniu jutikliu.

Geriausiai fotografuojantys biudžetinės klasės Android

Biudžetinės klasės telefonų jokiu būdu nereikėtų nuvertinti. Pastaraisiais metais jie tobulėja milžiniškais tempais ir šiandien gali gerokai daugiau nei vien tik patenkinti bazinius vartotojų poreikius. Jeigu tik žinome, ko ieškoti, už labai racionalią kainą galime įsigyti puikiai fotografuojantį modelį. Čia tiesiog būtina paminėti Xiaomi POCO M4 Pro su 50 MP pagrindiniu jutikliu ir galingu procesoriumi, itin greitai apdorojančiu surinktus duomenis. Jam vos nusileidžia ir kitas Xiaomi modelis – Pocophone X3 Pro. Jis turi 48 MP pagrindinį jutiklį, 256 GB atmintį, todėl ne tik puikiai fotografuoja, bet ir leidžia sukaupti ypač didelę galeriją. Solidžia kamera pasižymi ir Samsung Galaxy A12. Jo pagrindinis jutiklis vaizdą fiksuoja 48 MP raiška. Maža to, telefonas turi ir plataus kampo objektyvą, matantį pasaulį 123 laipsnių kampu.