Gyvenimo būdas

Skaitome knygą „Tėvai, vaikai ir pinigai: kaip mokyti vaikus apie pinigus“

2016-12-20

laisvalaikis-be-telefono_ilgas.jpg

O dabar kviečiame atsitraukti nuo mobiliojo ryšio, telefonų ar jiems skirtų programėlių ir pakalbėti apie kitus labai svarbius dalykus.

Tokius kaip knygos ir… pinigai. Kas bendra tarp vieno ir kito, išskyrus tai, kad norint įsigyti knygą tenka papurtyti kišenes? Atsakome – yra knygų, kurios gali padėti išmokti protingai elgtis su pinigais.

Ne tik išmokti patiems, bet ir mokyti to jaunąją kartą. Būtent tokia yra JAV autorės Lindos Leitz knyga „Tėvai, vaikai ir pinigai: kaip mokyti vaikus apie pinigus?“, prie kurios išleidimo lietuvių kalba prisidėjo „Tele2“.

Kviečiame kartu pavartyti jos puslapius.

Autorė Linda Leitz yra patyrusi finansų specialistė, tačiau tikrai nebūtina pačiam tokiu būti, kad suprastum jos aptariamus principus. Knyga parašyta paprastai ir aiškiai, ją malonu skaityti: nors čia kalbama apie rimtus dalykus, autorė mintis dėsto sklandžiai, nepiktnaudžiaudama gudriais terminais ir viską gausiai iliustruodama įtaigiais pavyzdžiais. Daugelis jų puikiai pažįstami, ir ne vienas skaitytojas juose įžvelgs save pačius, savo vaikus bei situacijas, kuriose yra tekę atsidurti (kaip antai „baigėsi pinigai, mamyte? Tai nieko tokio, nueik iki bankomato ir pasiimk – ten juk visada jų būna!“).„Tėvai, vaikai ir pinigai: kaip mokyti vaikus apie pinigus“ – tai vadovas tėvams, padedantis kurti sveiką vaiko požiūrį į finansus ir protingai su jais elgtis. Žinome, kad kai kuriais sudėtingais klausimais, tokiais kaip pinigai, kalbėti su vaikais nėra paprasta, bet šis leidinys puikiai padeda rasti bendrą kalbą.

Knygą sudaro dvi pagrindinės dalys. Pirmojoje išsamiai apžvelgiamas autorės siūlomas mokymo metodas ir idėja. Pasak L. Leitz, bet koks mokymasis susideda iš stebėjimo, ką daro kiti, klausinėjimo ir bandymų tai atlikti pačiam. Mokant vaikus protingo elgesio su pinigais, siūloma įtraukti atžalas į tokias veiklas, kuriose vaikai galėtų stebėti, kaip šeima gauna ir panaudoja pinigus. Tada rekomenduojama su vaiku aptarti piniginius klausimus ir, galiausiai, leisti jam pačiam daryti finansinius sprendimus bei susidurti su šių sprendimų pasekmėmis ir jas vertinti.

Antrojoje knygos dalyje autorė pateikia praktinių patarimų konkrečioms finansinėms situacijoms – kaip elgtis su kišenpinigiais, kaip mokyti vaiką planuoti išlaidas ir atsispirti įvairioms pagundoms (tokioms kaip akcijos ir išpardavimai), kaip kalbėti apie atlyginimą, investavimą bei taupymą ir daugelį kitų svarbių dalykų, susijusių su pinigais. Abi knygos dalys sudarytos iš trumpų skyrelių, skirtų konkrečioms temoms apžvelgti. Kiekvienas skyrelis pradedamas įkvepiančia žymaus žmogaus citata, o skyriaus pabaigoje paliekama vietos skaitytojo užrašams.

Kūrinio nauda dvejopa: skaitydami, kaip kalbėtis apie pinigus su vaikais, ir patys imame iš naujo vertinti savo finansinį elgesį bei įpročius. Tuo pačiu įgyjame žinių, kurios praverčia planuojant šeimos pajamas ir išlaidas. Neabejojame, kad ši knyga padės išmokti svarbaus dalyko – kaip skiepyti vaikui suvokimą, kad už savo finansinę padėtį vieną dieną bus atsakingas tik jis pats. Ir, žinoma, tinkamai paruošti atžalą šiai dienai.

Kodėl būtent „Tele2“ prisidėjo prie šios knygos pasirodymo Lietuvoje? Atsakymas labai paprastas: nuo pat savo veiklos pradžios siekiame padėti savo klientams protingai naudotis pinigais (prisiminkite mūsų šūkį „Kam mokėti daugiau?“). Šį savo siekį suprantame plačiau, nei vien tik mažiausia teikiamų paslaugų kaina, todėl džiaugiamės galėdami prisidėti prie visuomenės finansinio išprusimo ugdymo.

Knygą gruodžio mėnesį pristatėme surengę diskusiją, kurioje dalyvavo ne iš nuogirdų apie vaikų finansinį mokymą žinantys specialistai. Kartu su „Tele2“ marketingo vadovu Tomu Burovu šią temą aptarė SEB banko šeimos finansų eksperte Julita Varanauskiene, edukologe ir ikimokyklinio ugdymo įstaigos „Vaikystės sodas“ vadove dr. Austėja Landsbergiene, „Lietuvos Junior Achievement“ valdybos nare Rasa Bagdoniene, „Šeimų universiteto“ valdybos pirmininku Paulius Gebrausku.

Patį leidinį jau galite rasti knygynuose bei bibliotekose – praėjusių metų pabaigoje viešosioms bibliotekoms padovanojome 150 knygos „Tėvai, vaikai ir pinigai: kaip mokyti vaikus apie pinigus“ egzempliorių.

Parsisiųsti pirmuosius knygos skyrius ir pigiau ją nusipirkti galima knygos svetainėje. Taip pat kviečiame prisijungti prie buriamos knygos skaitytojų bendruomenės „Facebook“.

Taigi, „imkite mane ir skaitykite“. O perskaitę – pasidalinkite. Nekantriai lauksime jūsų nuomonių apie šią knygą.


http://www.vaikaiirpinigai.lt/