Inovacijos

Kokią ateitį mums pažadėjo MWC 2019?

2019-03-04

Ketvirtadienį Barselonoje baigėsi bene didžiausias pasaulyje mobiliosioms technologijoms skirtas renginys – Mobile World Congress 2019. Kaip ir įprasta, jo metu pristatyti ne tik keli svarbūs nauji telefonų modeliai, bet ir ryškiausios tendencijos, sufleruojančios, kaip mobiliosios technologijos vystysis toliau. Su pačiomis ryškiausiomis supažindina Arnoldas Lukošius.

-

Apie jo teorines perspektyvas kalbama jau kelis metus, vienas po kito pristatinėti net ir jį palaikantys prototipai. Visgi šiais metais pagaliau praktiškai visi didieji gamintojai pademonstravo veikiančius galutiniam vartotojui skirtus produktus. Kongreso lankytojai galėjo patys pačiupinėti LG V50 Thinq, Samsung S10 5G, Huawei Mate X, Xiaomi Mi Mix3, ZTE Axon 10 Pro5G. Taigi telefonai jau yra. Dabar tereikia kuo skubiau vystyti 5G infrastruktūrą. Visgi tai dar užtruks, todėl akivaizdu, kad ir 4G dar ilgokai niekur nedings. 

-2

Taip, ilgai žadėti besilankstantys ekranai virto realybe, o futuristiniai Huawei Mate X ir Samsung Galaxy Fold nepaliko abejingų, nors, deja, prie jų prisiliesti nebuvo leista. Daug kalbėta ir apie pailgėjusį Sony Xperia 1 bei specialų LG V50 dėkliuką su antru ekranu. Ką tai reiškia? Galimybė išmaniuoju patogiai vartoti vaizdo turinį tampa vis didesniu prioritetu. Kitaip tariant, telefonai keičia televizorius ir kompiuterius. Vadinasi, kartu augs ir mobiliųjų duomenų bei kokybiško jų gavimo poreikis.

-3

Išmanieji telefonai – tai ir vaizdo turinio kūrimo įrenginiai. Šiemet jų fotografavimo bei filmavimo galimybės patobulėjo dar labiau. Dar prieš kongresą pristatytas Samsung Galaxy S10 filmuojant vaizdą stabilizuoja netgi geriau nei daugelis profesionalių kamerų. Penkios Nokia 9 PureView galinės kameros sukuria neįtikėtinai detalų, gilų ir kontrastingą kadrą. Oppo telefonas turi 10 kartų optiškai vaizdą artinančią unikalią kamerą. Gal jau visai netrukus ir žinių reportažai ar meniniai projektai bus filmuojami bei fotografuojami telefonu, vaizdą transliuojant mobiliuoju internetu?

-4

Kongreso metu Microsoft pademonstravo antros kartos papildytos realybės akinių HoloLens 2 privalumus, taip primindama, kokios plačios yra šios technologijos taikymo galimybės. Papildytos ar virtualios realybės progresą vis dar stabdo tai, kad tokie duomenys reikalauja daug vietos, o internete tai reiškia didelę delsą ir mažus perdavimo greičius. Situaciją pakeisti turėtų debesų kompiuterijos paslaugos 5G internete. Jo greičio turėtų pakakti tam, kad ateitų tiesioginio ryšio virtualioje bei papildytoje realybėje era.