Inovacijos

Kiek galimybių slypi vienoje „G“?

2010-11-04

Mobilus internetas.jpgTELE2 4G ryšys šiuo metu prieinamas 99 % Lietuvos gyventojų. O ar daug vartotojų žino, kas yra tos „G“ raidės, ką reiškia ir kuo viena nuo kitos skiriasi? 

Jei pernelyg nesigilinsime į technines smulkmenas, viskas yra gana paprasta. Raidė „G“ (iš angliško žodžio „generation“ – „karta“) trumpinyje reiškia mobiliųjų telefonų ir telekomunikacijos paslaugų standartų kartą. Visuomenėje vyresniąją kartą ilgainiui pakeičia jaunoji karta. Tokie pat procesai vyksta ir technologijų pasaulyje – jos nuolat tobulėja, pažangesnės ir efektyvesnės technologijos keičia atgyvenusias ir nebeatitinkančias vartotojų poreikių. Šiuo metu egzistuoja keturios mobiliojo ryšio kartos.

Pirmosios kartos (1G) bevielės technologijos pasirodė devintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje. Šios kartos tinklai ir prietaisai veikė siųsdami ir priimdami analoginius radijo signalus. Nors juos patogiau perduoti didesniais atstumais, analoginiai signalai yra gerokai jautresni trikdžiams nei skaitmeniniai. Be to, pirmosios kartos ryšys leido perduoti tik balsą. 

Antrosios kartos (2G) tinkluose informacija perduodama skaitmeniniais signalais. Tai leido gerokai padidinti mobiliojo ryšio skvarbą. Antrosios kartos technologija (arba GSM standartas) leidžia perduoti ne tik balsą, bet ir kitokius duomenis – pvz., SMS žinutes. Vėliau išpopuliarėjo GPRS, o  ir EDGE technologijos, leidžiančios GSM tinklu greitai siųsti ir priimti didelės apimties duomenis. Būtent dėl jų be jokio laido su mobiliuoju telefonu ar nešiojamuoju kompiuteriu naršome internete ir siunčiame elektroninius laiškus.

EDGE technologija jau artimesnė trečiajai mobiliojo ryšio kartai (3G), pasižyminčiai dar didesne duomenų perdavimo sparta. Pirmieji 3G tinklo privalumus dar 2001 m. įvertino japonai. Po ketverių metų tokie tinklai buvo prieinami jau 42 šalyse, o 2006 m. trečiosios kartos ryšys pradėjo veikti ir Lietuvoje.

Ketvirtosios kartos ryšys (4G) yra maždaug dešimt kartų greitesnis nei kitų šiuo metu prieinamų technologijų. Jis tinka žiūrėti didelės raiškos filmus, internetu rengti vaizdo konferencijas ar tiesiogines televizijos transliacijas, žaisti žaidimus. 4G+ tinklas taip pat aktyviai plečiamas – šiuo metu TELE2 4G+ aprėpia ⅔ populiacijos.

Vis garsiau kalbama apie penktosios kartos ryšį (5G) – tai dar pažangesnė mobiliojo ryšio technologija, planuojama sukurti iki 2020 metų. Numatoma kad naujoji technologija leis be jokių kliūčių žiūrėti itin aukštos raiškos turinį – HD raiškos filmus, „Ultra HD“ tiesiogines transliacijas, taip pat žaisti 3D žaidimus. Signalas sklis per palydovą, todėl bus prieinamas net atokiausiuose kampeliuose – kalnų slėniuose ar giliose įdubose. 5G bus tūkstantį kartų greitesnis už 4G, todėl aukščiausios kokybės filmą galėsime parsisiųsti akimirksniu.