Inovacijos

Neegzistuotų – nesusapnuotum: keturi rytojaus televizoriai

2019-03-22

Televizorius toje patarlėje apie išradinėjimą jau seniai galėjo pakeisti dviratį. Ką dar galima iš esmės patobulinti šiame jau ir taip ryškiau už realybę pasaulį rodančiame prietaise? Tačiau gamintojai vis randa. Nykstantys ekrano rėmai, aukštos dinaminės raiškos vaizdas, išmanumas – visa tai nauja, bet jau nebestebina. Arnoldas Lukošius pristato naująją televizorių kartą, kuri tikrai privers jus suklusti.

 

_1-4

Lankstūs OLED ekranai jau nebėra futuristinė naujovė. LG pirmuosius tokius pristatė dar prieš penkerius metus. Tiesa, tuomet, matyt, ir patys jo kūrėjai nelabai suprato, kam to reikia. Savo formą šie modeliai keitė gana nežymiai, o ir naudos iš to buvo mažais. Tačiau lyg kilimas susivyniojantys naujieji OLED TV R  jau net labai praktiški.

Susisukantis 65 colių įstrižainės 4K raiškos ekranas pasislepia televizoriaus stove (kuris kartu yra ir garso kolonėlė) ir nenaudojamas visiškai nebeuždengia kambario vaizdo. Be to, visai nebūtina naudoti jį visą. Susukus jį iki pusės, likusioje ekrano dalyje vis tiek matysite orų informaciją, nuotraukas ir t.t. Idealus sprendimas mėgstantiems minimalizmą ir taupantiems vietą. Jeigu televizoriumi nesinaudosite,  jo paprasčiausiai ir nematysite.

_2-10

The Wall. Taip vadinasi pernai pristatytas įspūdingos 146 colių įstrižainės Samsung televizorius, kuriame įdiegtos dvi visiškai naujos technologijos. Pirma –microLED ekranas, pagamintas iš daugybės miniatiūriniu šviečiančių diodų. Šis sprendimas vaizdą padaro dar ryškesniu ir kontrastingesniu. Antrasis sprendimas – modulių technologija. Ką tai reiškia? Ogi tai, kad ekranas iš tikrųjų yra ekranai, kuriuos galima jungti arba išardyti. Kiekvienas toks modulis veikia tiek atskirai, tiek kartu. Naudojant tokį sprendimą, ekranas teoriškai gali užimti kad ir visą sieną. Vienintelė problema – microLED technologijos brangumas. Kol kas toks 4K raiškos gražuolis kainuotų apie 100 tūkst. eurų. Šiek tiek per daug! Belieka sulaukti, kada šis sprendimas atpigs.

_3-10

Šį prietaisą gal net neteisinga būtų vadinti televizoriumi. Jis sudarytas iš dviejų dalių: lazerinis projektoriaus ir 100 colių įstrižainės šviesą atspindinčio ekrano. Veikia jis gana paprastai: lazeris spinduliuoja vaizdą, o šis atsispindi ant ekrano. Pakabintas ant sienos, jis atrodo ir veikia, kaip televizorius. Projektorius turi įmontuotą TV imtuvą, išmanią operacinę sistemą ir net balso komandas suprantantį nuotolinio valdymo pultą. Vaizdas irgi nepaliks abejingų. Jo kokybė – 4K HDR. Idealus sprendimas norintiems namų kino teatro, bet neturintiems tam atskiro kambario.

_4-14
Kurdami šį išskirtinį modelį, Hisense du ekranus, kaip kokius svogūno laiškus, sudėjo sluoksniais – vieną už kito. Skamba beprasmiškai? Neskubėkit. Toks dvigubas ekranas sugeba atkurti kur kas gilesnes tamsias spalvas ir rodo dar kontrastingesnį vaizdą. Nors patys ekranai ir yra LED kokybės, toks sprendimas, kartu su dirbtinio intelekto įrankiais, leidžia modeliui vaizdą perteikti OLED kokybe. Triukas gana paprastas, bet, kaip paaiškėja, neįtikėtinai efektyvus.