Inovacijos

Karščiausios mobiliojo pasaulio prognozės: ko laukti 2018-aisiais?

2018-01-03

Karsciausios_mobiliojo_pasaulio_prognozes_2018-1090x232.jpg
Mėginti nuspėti ateitį – sudėtingas darbas. Todėl mes ir nespėliojame, tik pasidaliname savo prognozėmis ir mus pasiekusiais gandais, kurie atrodo įtikimi. Taigi, labai trumpai – ko verta laukti ir tikėtis, apie ką galime pradėti svajoti ir kas keis pasaulį jau šiais metais?Karsciausios_mobiliojo_pasaulio_prognozes_intelektas.jpg

Tavo veidas ir dirbtinis intelektas

2017 m. „Apple“ sukūrė dirbtinio intelekto pagrindu veikiančią veido atpažinimo technologiją „Face ID“, kuri debiutavo „iPhone X“. Galime drąsiai teigti, kad 2018 m. tiek dirbtinio intelekto galias, tiek veido atpažinimo technologiją įgis ir „Android“ flagmanai. Du jau pristatyti galingiausi 2018-ųjų metų „Android“ telefonų procesoriai – „Snapdragon 845“ ir „Kirin 970“ – turi įrengtus papildomus dirbtinio intelekto branduolius. Dar nepaskelbta, ar sausio pradžioje debiutuosiantis būsimų „Samsung Galaxy S9“ telefonų procesorius „Exynos9810“ turės atskirą neuralinį tinklą, tačiau pakvietimo į pristatymą šūkis „Daugiau negu komponentai“ išduoda, kad galime tikėtis ir dirbtinio intelekto, ir didesnio daiktų interneto integravimo.  

Taigi, 2018 m. „Android“ flagmanai galės patys mokytis, įsidėmėti ir nustatyti, ką mato jų kamera, užtikrinti saugumą, nesidalindami tais duomenimis internetu. Galime tikėtis, kad gamintojai ras ir daugiau pritaikymų tokiam telefonų norui mokytis. Labai tikimės, kad neprarasime pirštų atspaudo jutiklių.

5G ryšys – jau realybė Karsciausios_mobiliojo_pasaulio_prognozes_5G.jpg

2017 m. gruodį Lisabonoje (Portugalija) patvirtintos pirmosios 5G ryšio specifikacijos, ir tai reiškia, jog bus ne tik kalbama, tačiau prasidės ir tikrieji 5G tinklo kūrimo darbai. Kol kas mobiliojo 5G interneto niekas nesiūlo – jį kurti bus galima pradėti tik po to, kai šių metų birželį bus patvirtintos likusios techninės 5G specifikacijos, o standartą palaikysiančių išmaniųjų telefonų reikės palaukti dar bent porą metų. Tačiau fiksuotas 5G interneto stoteles jau aktyviai bando bent kelios kompanijos.

Pirmąja 5G interneto demonstracine aikštele virs Olimpinės žaidynės Pietų Korėjoje. Lankytojai galės išbandyti „Intel“ 5G tinklo galimybes. Antroje 2018 m. pusėje kompanija „Verizon“ planuoja bent keliuose JAV regionuose įjungti fiksuotas 5G interneto stoteles. Kitos kompanijos taip pat aktyviai eksperimentuoja. Savaeigiai automobiliai prie mobiliojo 5G tinklo 2018 m. dar neprisijungs, o štai keli žaidėjai žaisti virtualioje realybėje be jokio vaizdo vėlavimo kai kur jau galės.

Telefonas besilankstančiu ekranuKarsciausios_mobiliojo_pasaulio_prognozes_samsung.jpg

Gandai, kad „Samsung“ tuoj išleis telefoną besilankstančiu ekranu, įkyriai kartojasi kasmet nuo pat 2012 m., kai „Samsung“ pristatė pirmą besilankstantį AMOLED ekraną. Tačiau kūnu tie gandai kol kas taip ir nevirto – tik išsprendus vieną techninę problemą kūrėjams iškildavo kita ir viskas vėl būdavo nukelta.

Tačiau 2017 m. rugsėjį, pristatydamas „Galaxy Note 8“, „Samsung“ mobiliųjų telefonų verslo prezidentas Dongjinas Kohas žurnalistams prasitarė apie planus 2018 m. išleisti „Galaxy Note“ serijos įrenginį besilankstančiu ekranu. Nors jis ir pripažino, kad dar reikia išspręsti daugybę techninių problemų, tai buvo pirmas kartas, kai „Samsung“ atstovas prabilo apie tokį telefoną.

Anot kitų šaltinių, jei ir nepristatys telefono besilankstančiu ekranu, telefoną su dviem ekranais, kurie atsivertę atsiduria greta, „Samsung“ 2018 m. pabaigoje tikrai turėtų parodyti.

Pagaliau atsinaujinę „Sony“!Karsciausios_mobiliojo_pasaulio_prognozės_sony.jpg

Metai po metų „Sony“ užsispyrusi kepė vienas nuo kito neatskiriamus „Xperia“ modelius. Ir štai internete pasirodžius galimoms būsimo modelio „Sony Xperia XZ2 Premium“ specifikacijoms, aiškėja, kad tam atėjo galas! Nors, anot gandų, būsimo flagmano 4K raiškos HDR ekrano įstrižainė bus 5,7 colių, jo korpuso išmatavimai gerokai mažesni už „XZ Premium“ su 5,5 colių ekranu. Vadinasi, galime tikėtis, jog pagaliau ir „Sony“ drastiškai mažina rėmus!

Kaip ten bebūtų, anot kitų gandų, vieną savo flagmanų „Sony“ turėtų pristatyti jau sausį vyksiančioje parodoje CES2018, tad netrukus viskas bus aiškiau.

Didesni, akylesni ir greitesni

„Samsung Galaxy S9“ ir „S9+“ šiais metais laukiami vasarį. Daug dizaino permainų nebus – tikimasi dvigubos galinės kameros, po kamera įrengto pirštų atspaudo jutiklio, dar arčiau kraštų pasislinkusio ekrano ir galimybės filmuoti 4K HDR vaizdą 120 kadrų per sekundę greičiu.

Taip pat vasarį turėtų būti pristatyti mums nelabai aktualus „LG G9“ ir itin svarbus „Huawei P11“. O gal tai bus „Huawei P20“. Gandams apie šį modelį prireiks atskiro straipsnio – ko vertos vien kalbos apie trijų lęšių gal net 40 MP raiškos „Leica“ galinę kamerą ir „iPhoneX“ stiliaus ekrano stilių.

Karsciausios_mobiliojo_pasaulio_prognozes_2018-640x480.jpg

Gegužę pasaulis turėtų išvysti „HTC U12“. Kalbama, kad „HTC“ nebegamins galingų išmaniųjų telefonų, tad šis modelis gali tapti paskutiniu „HTC“ flagmanu.

Įdomu bus pamatyti, kuo išsiskirs rugpjūtį žadamas „Nokia 10“. O rugsėjį labiausiai nekantraudami lauksime „Galaxy Note 9“. Nors nė kiek ne mažiau laukiama rugsėjo naujove turėtų tapti „iPhone 11“. O gal „iPhone XI“? Tikimasi, kad šiais metais visi „iPhone“ modeliai turės visą priekį dengiantį ekraną. 

Spalį turėtų pasirodyti naujos kartos „Google Pixel 3“ – tikimės, kad po praėjusių metų nusivylimo „Google“, bendradarbiaudama su „HTC“, pasistengs pristatyti telefoną, kuris yra ne tik brangus.

Inovacijų Biuro naujienlaiškis padės jums žengti koja kojon su naujausiomis technologijomis.