Patarimai

Kaip paruošti savo telefoną vykstant į kitą šalį: programėlės padėsiančios nepasiklysti

2017-08-14

Telefonas uzsienyje-1090x232.jpgJei rengiatės vykti į užsienį, svarbu žinoti, kad prieš kelionę yra naudinga aktyvinti duomenų saugojimą debesyje, įsidiegti į telefoną patariamąjį keliautojo gidą ir programėlę, padedančią rasti stogą virš galvos (plačiau apie tai skaitykite straipsnyje „Kaip paruošti savo telefoną vykstant į kitą šalį: planuokite savo kelionę išmaniai“).

Šiame straipsnyje toliau kalbame apie tai, kokius paruošiamuosius žingsnius reikėtų atlikti su savo išmaniuoju, kad kelionėje pasitaikantys netikėtumai būtų vien tik malonūs.

Bilietai be popieriaus

Nesvarbu, kaip keliaujame – lėktuvu, traukiniu ar autobusu, – bilietą dažniausiai perkame internetu ir sudėtingiausias jo įsigijimo etapas yra rasti spausdintuvą. Išskrendant iš namų įlaipinimo kortelę atsispausdinti ne problema, o štai po poros savaičių, susiruošus grįžti, rasti spausdintuvą šiek tiek sudėtingiau.

Todėl įsidiegti savo telefone pasirinktos skrydžių bendrovės programėlę – būtina. Ir turėti čia savo įlaipinimo kortelę – taip pat. Skrendi „Ryanair“ – įsidiegi „Ryanair“ programėlę, skrendi „SAS“ – įsidiegi „SAS“. Skrendi „AirBaltic“ – įsidiegi „PassBook“ arba „PassWallet“. Beje, šios dažnai tinka ir kitų bendrovių ar net koncertų ir renginių bilietams. Tiesa, ne visiems ir ne visada, tad reikia pasitikrinti. Jei telefonas dings, pakaks prisijungti prie savo paskyros bet kuriame kitame telefone ir įdiegus programėlę bilietai bus ten.

„Ryanair“. Atsisiųsti Google Play. Atsisiųsti App Store.

„SAS“. Atsisiųsti Google Play. Atsisiųsti App Store.

„AirBaltic“. Atsisiųsti Google Play.

„PassWallet“. Atsisiųsti Google Play.

Keliaujantys traukiniais po Europą privalo įsidiegti tinkamą programėlę bilietų apskaitai: „Trenitalia“, „Eurostar“ ir t.t. Kitu atveju įsėdus į traukinį mažo Italijos miestelio stoty, kurios bilietų kasoje pietų pertrauka tęsiasi didžiąją darbo dienos dalį, gali būti labai sudėtinga konduktoriui išaiškinti, kad neturite bilieto dėl pateisinamos priežasties. Programėlėje jį įsigyti galima bet kurią akimirką. Didžiausias iššūkis – susigaudyti, kaip tai padaryti, jei informacija pateikiama užsienio kalba, kuria nešnekate.

„Trenitalia“. Atsisiųsti Google Play. Atsisiųsti App Store.

„Eurostar“. Atsisiųsti Google Play. Atsisiųsti App Store.

Vertėjas tavo kišenėje

Tai, matyt, labiausiai stulbinanti ir bene naudingiausia išmaniojo telefono funkcija užsienyje, kuri mums išties iki galo atsivėrė tik dabar, kai galime drąsiai naudotis mobiliuoju internetu. Svarbiausia yra tai, jog niekur toli ieškoti nereikia – visas būtinas funkcijas turi „Google Translate“.

Jis ne tik verčia tekstą, kurį įvedate, bet netgi gali akimirksniu išversti bet kurį užrašytą tekstą, į kurį nukreipsite telefono kamerą. Fantastiška funkcija nagrinėjant restorano meniu ar skelbimus net traukinių stoty. Be to, išverstą tekstą programėlė moka ištarti balsu, tad padės ir gatvėje susišnekėti su praeiviais. Galima netgi atsisiųsti reikiamos kalbos paketą tam atvejui, jei vis tik liksite be interneto.

Atsisiųsti Google Play. Atsisiųsti App Store.

„iPhone“ savininkams patartume išbandyti „iTranslate“ ar „Speak & Translate“, kurios gali netgi versti tiesioginę kalbą. Tiesa, reikėtų prieš tai gerai išbandyti, nes vertimas gali būti ne visai tikslus. Taip pat neverta būtų tikėtis vertimo lietuvių kalba.

„iTranslate“. Atsisiųsti App Store.

„Speak & Translate“. Atsisiųsti App Store.

Jei suplanavote kelionę iš anksto, labai pravers įsidiegti programėlę „Duolingo“ ar „Triplingo“, kurios padės išmokti svarbiausias frazes pasirinkta kalba. Audiopamokos, paprasti paaiškinimai – nė nepajusite, kaip tapsite žmogumi, kuris pelnys dar daugiau vietinių žmonių simpatijų.

„Duolingo“. Atsisiųsti Google Play. Atsisiųsti App Store.

„Triplingo“. Atsisiųsti Google Play. Atsisiųsti App Store.

Civilizacijos žemėlapis

Matyt, niekam nekyla abejonių, kad keliaujant į užsienį tiesiog privaloma savo išmaniajame telefone turėti detalų vietų, kuriose lankysitės, žemėlapį. Dar prieš metus būtume sakę, kad geriausia nemokama navigacija – „HERE maps“, nes žemėlapį galima atsisiųsti į telefoną. Šiais metais viskas kur kas paprasčiau. Nieko siųstis nebereikia – tiesiog naudojamės „Google Maps“.

Mobiliųjų duomenų programėlė ne tik leidžia susiplanuoti maršrutą, bet ir rodo, kiek stotelių kokiu visuomeniniu transportu reikės važiuoti iki reikiamo taško. Ji leis sužinoti apie visus restoranus ar netoliese esančias parduotuves ir net pamatyti jų įvertinimus, paliktus lankytojų. O jei užsisakėte viešbutį ar butą ir patvirtinimą gavote „Gmail“ adresu, „Google Maps“ iškart rodys vietą, kur gyvenate, ir primins, kad nepavėluotumėte į paskutinį autobusą.

Atsisiųsti Google Play. Atsisiųsti App Store.

„iPhone“ savininkai turi labai panašiai veikiančią „Apple Maps“ navigaciją.

Daugiau patarimų, kaip paruošti savo telefoną vykstant į kitą šalį, ir daugiau naujienų sužinokite pirmi, užsiprenumeravę Tele2 inovacijų biuro naujienlaiškį.