Patarimai

Kaip nepasiklysti tarp pyragaičių? Žvilgsnis į „Android“ operacinės sistemos versijas

2017-11-22

1090x232-17.jpg
„Android“ OS šiuo metu yra populiariausia pasaulyje, užimanti du trečdalius mobiliųjų operacinių sistemų rinkos. Per dešimtmetį „Android“ tobulėjo tokiais milžiniškais žingsniais, kad progresą kartais tampa sunku sekti. Trumpai apžvelkime šios operacinės sistemos istoriją, kurios šviežiausia naujiena – „Android Oreo“, pristatyta šiemet.

„Android 1.0“
Tai pirmoji „Android“ versija mobiliesiems telefonams, pristatyta 2008 m. Dauguma funkcijų išliko aktualios iki šių dienų: interneto naršyklė, „Gmail“, „Google Calendar“, „Google Maps“, „YouTube“„ Google Talk“.

„Android 1.1“
Atlikti patobulinimai jau egzistuojančiose programėlėse, pvz., „Google Maps“ paieškos rezultatuose nuo šiol galima pamatyti lankytojų atsiliepimus.

„Android 1.5 Cupcake“
Jau galima naudotis valdikliais telefono ekrane, kelti turinį į portalus „YouTube“ ir „Picasa“, įrašyti vaizdą MPEG4 bei 3G formatais. Be to, atsiranda virtuali klaviatūra, nuspėjanti rašomus žodžius.

„Android 1.6 Donut“
Patobulinta paieškos sistema, kameros sąsaja ir galerija, pridėta galimybė naudotis navigacijos programa „Google Maps“. Atsiranda galimybė patikrinti, kokios programos labiausiai eikvoja bateriją.

marshmallow.jpg

„Android 2.0 Eclair“
Telefoną nuo šiol galima susieti su el. paštu, naršyklė ima palaikyti HTML 5 standartą, pridėta naujų kameros funkcijų, patobulinta klaviatūra ir žodynas.

„Android 2.2 Froyo“
Atsiranda „tethering“ ir „Wi-Fi“ prieigos taško funkcijos. Jau yra galimybė naudotis įvairiakalbėmis klaviatūromis, naudotis programa „Flash Player“, išpopuliarėja balso komandos.

„Android 2.3 Gingerbread“
Šios OS išskirtinumai – atsiradusi asmenukių kamera, NFC technologija, giroskopas ir barometras.

„Android 3.0 Honeycomb“
Vienintelė „Android“ OS, skirta būtent planšetiniams kompiuteriams, tad visi patobulinimai skirti pritaikyti OS patogiam naudojimuisi planšete.

„Android 4.0 Ice Cream Sandwich“
Nuo šiol įrenginys gali atpažinti vartotojo veidą, o atpažinęs – atsirakinti. Galima uždarinėti programėles vienu greitu judesiu bei filmuoti 1080p raiškos video.

„Android 4.1 – 4.3 Jelly Bean“
Ištobulintas paieškos funkcionalumas. Atsiranda galimybė dalintis nuotraukomis, video ar dokumentais su savo draugais, naudojantis „Android Beam“.

„Android 4.4 KitKat“
Įvedama „OK Google“ komanda, padidėja žinučių funkcionalumas. Pristatyti emoji paveiksliukai. Sukurtos galimybes atlikti keletą užduočių vienu metu.

lollipop.jpg

„Android 5.0 Lollipop“
„Android Lollipop“ pasiekė telefonus 2014 m. ir pradžiugino visa serija naujienų: viename įrenginyje dabar galima turėti keletą vartotojo paskyrų, atsiranda „No interruptions“ („Jokių trukdžių“) funkcija, kuri leidžia susikaupti ir nesiblaškyti, bei pristatoma visiškai naujai atrodanti pranešimų juosta. Telefoną galima atrakinti ir naudojat „Bluetooth“.

„Android 6.0 Marshmallow“
„Android Marshmallow“ pristatyta 2015 m. Didžiausi nuopelnai šiai OS atitenka už padidėjusią baterijos talpą, taip pat už pažangias naujoves, tokias kaip „Now on Tap“ (ši funkcija leidžia akimirksniu „peršokti“ prie norimos informacijos). Ypatingo vartotojų dėmesio sulaukia ir inovatyvus pirštų antspaudų skaitytuvas.

„Android 7.0 Nougat“
„Android Nougat“ 2016 m. buvo pirmoji OS, kuriai vardą išrinko patys vartotojai. Išmanieji su šia OS ėmė veikti sklandžiau nei anksčiau, o baterija tapo ištvermingesnė („Doze-on-the-go“ padėjo optimizuoti sistemą: viskas, kas nenaudojama, perjungiama į neaktyvų režimą). „Nougat“ taip pat leido atlikti daug darbų vienu metu, padalinus ekraną į kelias dalis. 7.1 versija, skirta Pixel and Pixel XL telefonams, labiausiai žinoma dėl „Google Assistant“ ir „Night Light“ funkcijų (mėlynai švytinčio ekrano tamsiuoju paros metu) ir bandymų iš arčiau supažindinti vartotoją su virtualia realybe.

oreo.jpg

„Android 8.0 Oreo“ 
Naujausia „Android 8.0 Oreo“ versija siūlo „vaizdas vaizde“ funkciją, kuri leidžia žiūrėti „Youtube“ video klipus dydį keičiančioje dėžutėje, kol naudojiesi kitomis programėlėmis. Taip pat pristatyti visiškai pertvarkyti emoji paveiksliukai (daugiau kaip 60 naujų) ir integruota antvirusinė programa „Google Play Protect“. Su „Background limits“ galima nustatyti apribojimus foninėms programoms, taip taupant bateriją. Daug susižavėjimo sulaukė „Instant Apps“ – tai galimybė naudotis aplikacijomis jų neįdiegiant į savo telefoną.

Vienas naujausių ir įspūdingiausių pastarojo meto įrenginių, sukurtų su „Android 8.0 Oreo“ OS  yra Samsung Galaxy Note 8 bei Sony Xperia XZ1. Jų video apžvalgas rasite čia:  

Žiūrėkite