Patarimai

Kaip išsirinkti geriausią išorinę bateriją?

2018-06-28

Atšilus orams prasideda kelionių ir žygių metas. Klausantis muzikos, naudojantis žemėlapiu, skaitant naujienas ar transliuojant savo nuotykius „Facebook“, net geriausią bateriją turintis išmanusis telefonas sparčiai išsikraus. Kelionės metu ne visada turėsite galimybę jį vėl greitai įkrauti. Sprendimas – įsigyti išorinę bateriją. Bet kaip išsirinkti geriausiai atitinkančią jūsų poreikius? Jums padės Inovacijų biuro patarimai.

Apsispręskite dėl baterijos talpos

baterijatelefasPirmiausia sužinokite, kokios talpos yra jūsų telefono baterija. Tai galite pasitikrinti oficialiose gamintojų interneto svetainėse. Tada nuspręskite, kiek kartų norėtumėte su išorine baterija įkrauti savo įrenginį. Pavyzdžiui, išmanųjį telefoną, kurio baterijos talpa yra 3000 mAh, tokios pat talpos išorinė baterija teoriškai galėtų įkrauti vieną kartą. 6000 mAh talpos išorinė baterija tokį telefoną įkrautų du kartus. Tačiau atminkite, kad įkrovimo metu energijos nuostoliai yra neišvengiami. Tad jums reikės šiek tiek didesnės talpos išorinės baterijos. Aukštos kokybės „energijos saugykla“ gali atiduoti iki 90 % sukauptos energijos, tačiau daugeliui jų šis rodiklis gali būti kiek mažesnis – apie 70 %. Vadinasi, norėdami vieną kartą visiškai įkrauti 3000 mAh talpos telefono bateriją, rinkitės kiek didesnės talpos išorinę bateriją.

Pasirinkite tinkamos formos bateriją

casebatteryVenkite keistų formų išorinių baterijų. Žaislinių figūrėlių pavidalo baterijas nebus patogu nešiotis rankinėje ar įsidėti į kišenę. Patogiausios yra stačiakampės dėžutės formos išorinės baterijos. Dar geriau, jei jos savo forma ir dydžiu daugmaž sutampa su jūsų telefonu. Taip galėsite suglausti telefoną bei bateriją kartu ir laikyti vienoje rankoje. Šitaip bus patogiau naudotis telefonu, kurį tuo metu krausite. Egzistuoja ir dar vienas išorinių baterijų tipas – tai telefono dėkliukas-baterija, kuri tiesiog susijungia su įrenginio korpusu. Patogu, jei norite gerokai pailginti telefono veikimo laiką. Deja, dangtelis-baterija padidins telefono matmenis ir svorį. Be to, tokia baterija negalėsite įkrauti kito įrenginio.

Papildomos jungtys ir tinkamas srovės stiprumas

Jei vienu metu norite įkrauti keletą įrenginių, rinkitės išorinę bateriją su keliomis USB jungtimis. Atkreipkite dėmesį ir į tai, kokio stiprumo elektros srovę (jos stiprumas matuojamas amperais, kurie žymimi „A“) kiekviena jungtis gali tiekti. Jos stiprumas turėtų sutapti su kraunamo įrenginio specifikacijose nurodyta įkrovimo srove (ji užrašyta ant įprasto įrenginio kroviklio korpuso, ties užrašu „Output“). Jei jūsų telefonas palaiko greitojo įkrovimo standartą „Qualcomm Quick Charge“, rinkitės su juo suderinamą išorinę bateriją. Greitajam įkrovimui reikia ne įprastinės 5, o 9 voltų ar didesnės įtampos. Telefono procesorius atpažins, ar baterija palaiko tokio įkrovimo galimybę, ir automatiškai įjungs aukštesnę įtampą. Jei įrenginys nepalaiko greitojo įkrovimo, įtampa liks ties 5 voltų riba. Taip pat pasidomėkite, kokio stiprumo srovės reikia pačiai baterijai įkrauti. Ji turėtų siekti mažiausiai 1–2 A. Kuo srovė didesnė, tuo greičiau papildysite energijos atsargas.

Papildomos išorinių baterijų funkcijos

ledKai kurios išorinės baterijos turi papildomas funkcijas. Tai gali būti LED žibintuvėlis, kuris pravers norint pasišviesti tamsoje. Daug naudingesnė funkcija – LED indikatorius. Jis padės sužinoti, kiek energijos liko jūsų baterijoje, ir mirkčiodamas praneš apie jos išsikrovimą. Taip pat rinkoje jau yra išorinių baterijų, kurios palaiko belaidį įrenginių įkrovimą. Pakaks tokią pat technologiją palaikantį telefoną padėti ant baterijos korpuso ir nereikės jokių papildomų laidų. Pasitaiko baterijų, turinčių mažytį LCD ekraną, kuris suteikia informaciją apie likutinį energijos kiekį. Kai kurios baterijos USB įkrovimo laidą patogiai paslepia savo korpuse, tad jo niekada nepamesite.

Papildomi patarimai keliaujantiems su išorine baterija

Kad ir kokios modernios būtų šiuolaikinės ličio baterijos, gedimų tikimybė vis tiek išlieka. Tokie gedimai gali baigtis net baterijos sprogimu. Negana to, pažeidus bateriją, jos viduje esančios cheminės medžiagos gali ištekėti, nudeginti ar užsiliepsnoti. Todėl nenuostabu, kad išorinių baterijų transportavimą reglamentuoja įstatymai. Europoje, JAV bei daugelyje pasaulio šalių išorinių baterijų transportavimas lėktuvu yra leidžiamas. Tačiau jas galima gabenti tik rankiniame bagaže ir jų galia neturi viršyti 100 Wh (tai atitinka apie 27000 mAh talpą). Tokių baterijų galima gabentis dvi, jos turi būti saugiai supakuotos ir neprijungtos prie įrenginių. Jeigu baterijų galia didesnė nei 100 Wh, bet neviršija 160 Wh (apie 43000 mAh talpos), jų gabenimas turi būti iš anksto suderintas su oro linijų bendrove. Didesnės nei 160 Wh galios išorines baterijas gabenti lėktuvuose draudžiama.

O kaip maksimaliai pratęsti telefono baterijos tarnavimo laiką tarp dviejų įkrovimų, sužinosite mūsų straipsnyje „Ką daryti, kad baterija tarnautų ilgiau?“.

Skaitykite

Daugiau naudingų patarimų – Jūsų pašto dėžutėje! 

Prenumeruokite technologijų naujienas: