Patarimai

Kaip išmaniuoju įrašyti kokybišką garso įrašą

2017-07-21

1090x232-3.jpgŠiuolaikiniuose išmaniuosiuose telefonuose jau kurį laiką džiaugiamės aukščiausios kokybės vaizdo įrašais. Daugelis telefonų filmuoja ne tik „Full HD“ raiška, tačiau gali kurį laiką filmuoti ir 120 kadrais per sekundę ar stulbinančia 4k raiška.

Visgi retas kuris susimąsto, kad be vaizdo mes įrašome ir garsą, kuris, deja, ne visada pateisina mūsų lūkesčius. Neįtikėtinos garso kokybės visada ir nereikia, tačiau tą akimirką, kai turėjote įrašyti interviu, filmuoti koncertą ar tiesiog įsirašyti savo video blogą, susidursite su traškesiais, vibracijomis, per garsiai grojančia muzika, aidu ar vėjo sukeliamais artefaktais. Norime jums padėti, todėl siūlome keletą patarimų, kaip galima pagerinti savo įrašo kokybę.

Pasirinkite tinkamą patalpą

640x480 patalpa.jpgPaprasčiausias ir, ko gero, dažniausiai praleidžiamas žingsnis yra tinkamos aplinkos pasirinkimas. Daugelis kambarių turi natūralių triukšmo šaltinių: kampe ūžianti kompiuterio dėžė, ventiliacinė sistema, tyliai zvimbiančios dienos šviesos lempos. Mes per kelias minutes priprantame prie tokio triukšmo ir jo tiesiog nebegirdime, tačiau telefono mikrofonas fiksuoja viską.

Prieš pradedant įrašą rekomenduojame gerai įsiklausyti į kambaryje esančius triukšmus ir juos pašalinti (išjungti kompiuterį, ventiliacinę sistemą) arba ieškoti tylesnės vietelės. Aidas taip pat gali sugadinti garso įrašo kokybę, tad paieškokite patalpos su gausybe daiktų. Aidą girdime, kai skleidžiami garsai atsimuša nuo lygių, kietų paviršių, tad žymiai geriau rinktis kambarį su knygų lentynomis nei su plikomis sienomis.

Jei darote savo balso įrašą, prieš save pasidėkite pagalvę ar sofos paminkštinimą, kuris sugers pro telefoną praskrendančias garso bangas. Garaže stovintis automobilis taip pat yra puiki vieta įrašams daryti. Automobilio salonas yra maža patalpa, kurioje pilna minkštų, garsą sugeriančių sėdynių, todėl pabandykite balsą įrašyti tiesiog sėdėdami ant galinės sėdynės. Jei automobilis stovi judrioje gatvėje, nesiūlome įrašinėti piko metu, nes išmaniojo mikrofonas užfiksuos pro šalį važiuojančių automobilių garsus.

Skrydžio režimas ir pranešimai

640x480 skrydziai.jpgPats blogiausias bruožas — užmaršumas, o pats blogiausias įrašas — su vibravimų ir pranešimų garso signalais. Nepamirškite, kartojame, NEPAMIRŠKITE prieš pradedant įrašą įsijungti skrydžio arba bent jau „do not disturb“ režimą telefone. Taip užtikrinsite, kad jūsų daromas garso įrašas bus be trikdžių, ir pačioje svarbiausioje vietoje neišgirsite neįtikėtinai garsios vibracijos.

Vibracija sukelia labai daug triukšmo, o kai mikrofonas yra tame pačiame įrenginyje, kuris vibruodamas ruošiasi nušokti nuo stalo, įrašas šioje vietoje užfiksuoja vibraciją ir nieko daugiau.

Papildomos aplikacijos

640x480 aplikacijos.jpgDažna su telefonu į jūsų kišenę atkeliaujanti garso įrašymo programėlė yra tik didelis raudonas mygtukas, kurį paspaudus įrenginys pradeda įrašinėti garsą. Jokių papildomų funkcijų ar bent jau garso lygio žymeklių. Tokios aplikacijos įrašo kokybę leidžia įvertinti jau post factum, todėl rekomenduojame paieškoti profesionalių aplikacijų, skirtų garso  įrašymui, kurios  ne tik rodo garso lygį, bet duoda pasirinkti garso įrašo išsaugojimo kokybę ir panašiai.

Konkrečių aplikacijų rekomenduoti nenorime, nes parduotuvėje pakankamai dažnai atsiranda naujų, geresnių programėlių. Tačiau aplikacijų parduotuvės paieškos langelyje įrašius raktažodžius „Audio recording“, turėtumėte rasti tai, ko ieškote.

Tiesa, daugelis aplikacijų yra nemokamos, bet turi ribotumą už mokėjimo sienelių. Tai gali būti ir kokybės pasirinkimas, ir įrašo trukmė, tad prieš pradedant įrašinėti patikrinkite, ar nevertėtų įsigyti pilnos aplikacijos versijos.

Išorinis mikrofonas

640x480 mikrofonas.jpgJei ruošiatės kurti video blogus ir filmuoti save išėjus pasivaikščioti, apsvarstykite galimybę įsigyti išorinį mikrofoną. Dalis jų yra kryptiniai, prie telefono jungiami burbuliukus ar vamzdelius primenantys įrenginiai. Juos galima naudoti ne tik savo balso, bet ir aplinkos garsų įrašymui. Kiti yra prisegami, su metro ar dviejų ilgio laideliu, kurie skirti prisegti prie savo ar pašnekovo atlapo ir įrašyti balsą. Mes galime rekomenduoti itin kokybiškus „Rode“ kompanijos gaminius, tačiau, jei norisi sutaupyti, interneto platybėse įvedus raktažodžius „Smartphone mic“, galima rasti ir pigesnių alternatyvų.

Lipni juostelė

640x480 juostele.jpgJei planuojate įrašinėti labai garsioje vietoje, pavyzdžiui, koncerte ar naktiniame klube, tikriausiai jau nutuokiate su kokia problema susidursite. Garso įrašas primins blenderyje plakamą akmenų kokteilį. Taip nutinka todėl, kad mikrofonas, esantis jūsų telefone, yra pritaikytas pakankamai siauram decibelų diapazonui įrašyti. Telefonas neužfiksuos itin tylių garsų, o visi garsai, garsesni už autobuso važiavimą, bus perkreipiami ir įrašomi neteisingai. Norint to išvengti, reikės šiek tiek paeksperimentuoti.

Jūsų telefono apačioje yra maža skylutė, po kuria ir slepiasi mikrofonas. Dėl mikrofono dydžio, jo membrana yra labai plona. Ją lengvai „pajudina“ ir pakankamai silpnas garsas, o koncerto metu garso būna daug. Jei uždengtumėte mikrofono skylutę lipnios juostelės gabaliuku, iš esmės suteiktumėt savo telefono mikrofonui antrą membraną, ir ji būtų gerokai mažiau jautri, todėl pavyktų įrašyti itin daug garso skleidžiančius objektus.

Tiesa, čia reiktų eksperimentuoti ir pasirinkti tinkamą lipnią juostelę; nuo jos storio ir tankio priklausys, kiek jūs sumažinsite savo mikrofono jautrumą. Popierinė juostelė jautrumą sumažins mažiausiai, o pilkos „Power tape“ lipnios juostos gabaliukas jį sumažins daugiausiai. Po koncerto gabalėlį lipnios juostos tiesiog nukrapštykite, ir jūsų telefonas garsą įrašinės kaip įprastai.

Lęšis

640x480 lesis.jpgJei mėgstate filmuoti ir filmuotis savo išmaniuoju, tai irgi gali jums padėti įrašyti kokybiškesnį įrašą. Jei turite įsigiję papildomą lęšį, kuris užsideda ant mobilaus telefono, tai padės darant video blogus ne tik geresniu, bet ir kokybiškesniu vaizdu.

Filmuojantis video blogui, dažniausiai ranką ištiesiame pakankamai toli nuo savęs arba laikome ant „Selfie Stick“. Ant kameros objektyvo uždėjus papildomą „Fish-eye“ lęšį, telefoną galima laikyti gerokai arčiau savo veido, o to dėka pagerėja ir balso įrašymo kokybė. Na, o jei papildomo lęšio neturite, galbūt verta nušauti du zuikius vienu šūviu.

O jei būtų įdomu, kaip telefonu padaryti itin kokybiškas ir gražias nuotraukas, skaitykite mūsų straipsnį „Neįtikėtinai gražios nuotraukos telefone vos per kelias minutes“.