Patarimai

Gelbėtojų perspėjimo žinutės telefone: kaip jas gauti?

2014-04-24

Ar žinojote, kad, Statista duomenimis, pasaulyje šiuo metu esama 15 mlrd. išmaniųjų telefonų? Jeigu ką, žmonių skaičius šiemet turėtų peržengti 8 mlrd. ribą . Taigi, kiekvienam planetos gyventojui tenka beveik po du telefonus. Lietuva – ne išimtis. Jų mūsų šalyje yra beveik penki milijonai. Kodėl apie tai kalbame? Ogi tam, kad įrodytumėme, jog savo rankose pirmą kartą istorijoje turime šį tą, apie ką anksčiau žmonės tik svajodavo – universalią komunikacijos priemonę. Ir tais labai nemaloniais atvejais, kai kuo didesniam žmonių skaičiui būtina pranešti apie grėsmę ar nelaimę, išmanusis telefonas gali tiesiogine ta žodžio prasme išgelbėti gyvybes. Su sąlyga, kad jame bus aktyvuota gyventojų perspėjimo žinučių funkcija. 

Kaip veikia gyventojų perspėjimo žinutės?

Gyventojų perspėjimo žinutės – specialūs pranešimai, skirti informuoti apie potencialius pavojus. Pirmą kartą jie naudoti pradėti maždaug prieš dešimtmetį. Jie paprastai būdavo pasitelkiami tam, kad tam tikrame regione esančius žmones pavyktų operatyviai informuoti apie įvairias stichines nelaimes – gaisrus, audras, smogą ir pan. Pandemijos metais taip siųsti ir įvairūs epidemiologiniai pranešimai. Labai svarbu turėti omenyje, kad toks komunikacijos būdas prieinamas tik valstybinėms institucijoms arba joms autorizavus naudojimą. Pranešimai siunčiami operatorių tinklais, bet pasitelkiant unikalius ryšio dažnius. Taip daroma dėl labai paprastos priežasties – siekiant, kad tinklo neužkimštų jokie kiti pranešimai. Kitaip tariant, galite būti ramūs, kad gyventojų perspėjimo žinutėms skirtais dažniais pranešimų jums nesiųs niekas kitas, išskyrus atsakingas institucijas. Trečiosioms šalims juos naudoti yra paprasčiausiai neįmanoma. 

Kodėl verta aktyvuoti gyventojų perspėjimo žinutes?

Priežastis, dėl kurios verta telefone aktyvuoti gyventojų perspėjimo informacinę sistemą (GPIS), yra labai paprasta. Tai pats paprasčiausias ir universaliausias būdas sužinoti apie gresiančius pavojus. GPIS skleidžiamas garsas yra pakankamai unikalus ir sunkiai su kažkuo supainiojamas, todėl jis akimirksniu priverčia žmogų sureaguoti. Esant sąlygoms, kai svarbi kiekviena sekundė, tai ypatingai svarbu. Paprastai tariant, efektyvesnio būdo vienu metu perduoti žinią visiems šalies ar regiono gyventojams šiuo metu nėra. GPIS labai pravertė pandemijos metu. Ypač pačioje pradžioje, kai visuomenė dar tik pratinosi prie reguliavimų ir naujų taisyklių. Pirmaisiais mėnesiais tai buvo nepakeičiama komunikacijos priemonė.

Kaip aktyvuoti gyventojų perspėjimo žinutes iPhone?

Gyventojų perspėjimo žinučių aktyvavimas iPhone telefonuose yra labai paprastas. Tai be didesnio vargo padarysite vos per kelias minutes. Įsijunkite nustatymų programėlę. Slinkite ekranu žemyn tol, kol surasite skiltį Notifications ir spustelėkite, kad persikeltumėte į naują langą. Vėl slinkite ekranu žemyn, kol surasite užrašą Government Alerts. Šalia jo matysite įjungimo/išjungimo mygtuką. Atitinkamai jį pažymėkite ir viskas – jūsų telefonas pasiruošęs gauti gyventojų perspėjimo žinutes. 

Kaip aktyvuoti gyventojų perspėjimo žinutes Android?

Android‘e gyventojų perspėjimo žinutes aktyvuoti lygiai taip pat paprasta. Skirtumas tik tas, kad čia esama daugiau gamintojų. Kiekvienas iš jų turi savą Android versiją. Tarkime, Samsung‘iška One UI šiek tiek skiriasi nuo Xiaomi‘škos MIUI. Vis dėlto, esminiai veikimo principai beveik nesiskiria. Tiesiog įsijunkite telefono nustatymų programėlę. Tuomet spustelėkite Apps & notifications>Advanced>Wireless emergency alerts. Čia jums teliks varnele pažymėti, kokius pranešimus norėtumėte gauti. Daryti daugiau nieko nereikia – GPIS jus pasieks automatiškai. 

Kaip išjungti gyventojų perspėjimo žinutes

O ką daryti, jeigu gyventojų perspėjimo žinučių gauti nebenorite? Visų pirma, turėkite omenyje, kad tai nėra patartina. Viena vertus, tokie pranešimai gaunami labai retai, tad vargu, ar galime juos kaltinti įkyrumu. Antra vertus, (ir tai dar svarbiau) rizikuojame negauti labai svarbios informacijos. Vis dėlto, jeigu apsisprendėte, tiesiog atlikite iš esmės tuos pačius veiksmus, kaip ir įjungdami pranešimus. iPhone telefonuose keliaukite į Settings>Notifications>Government alerts ir atžymėkite atitinkamą mygtuką. Android‘e eikite į Nustatymai> Apps & notifications>Advanced>Wireless emergency alerts ir atžymėkite varneles. 

Plačiau apie tai, kaip aktyvinti GPIS žinutes telefone – mūsų pristatomajame filmuke.

Daugiau informacijos apie skirtingų telefonų modelių nustatymus rasite adresu http://www.gpis.vpgt.lt