Inovacijos

Kai mokslinės fantastikos filmai virsta realybe (I dalis)

2018-11-26

Išmanieji telefonai jau seniai nebėra tik telefonai. Tai galingi nešiojami kompiuteriai, atliekantys daug papildomų funkcijų. Serialo 24 pagrindinis veikėjas Jack Bauer tai numatė dar 2001 m. Savo ruožtu, JAV kariuomenė neslepia norinti sukurti tikrą Geležinį žmogų. Nors iki daugelio mokslinės fantastikos filmuose ir serialuose rodomų technologijų mums dar labai toli, kai kurias jau naudojame kasdien. Inovacijų biuro mokslo redaktorė Goda Raibytė šiame straipsnių cikle apžvelgs technologijas, kurios kadaise egzistavo tik mokslinės fantastikos filmuose, tačiau dabar jau virsta įprasta realybe.

straipsnis-21

Filme Robocop pareigūno Murphy rega yra smarkiai patobulinta: jis gali staigiai nuskenuoti visą patalpą ir iš karto sužinoti, kas joje yra. Šiuolaikinė papildyta realybė yra jau visai arti tokios technologijos. Ją naudojantys įrenginiai skaitmeninę informaciją perkelia į realų pasaulį. Papildytos realybės elementų turi Pokemon Go žaidimas, Snapchat ar Instagram siūlomi filtrai. Tačiau bene geriausiai robokopo regos patobulinimus atitiko Google Glass. Deja, jie buvo anksti išimti iš prekybos dėl daugybės trūkumų ir galimų privatumo pažeidimų. Nors Google Glass dingo, papildyta realybė – ne. Microsoft HoloLens ir kai kurios telefono programėlės (kaip Just a Line, Euclidean Lands, Google Lens, ar pan.) toliau populiarina šią technologiją. Tai tik laiko klausimas, kada bus sukurta tobulesnė išmaniųjų akinių versija.

 straipsnis-22

Filmo veikėjas grįžta namo. Vos įėjus pro duris, – įsijungia šviesos, kondicionierius ir pan. Veikėjas kažko paklausia, o jam atsako tarsi iš niekur sklindantis robotinis balsas. Tai išmanieji namai, kuriuose visi prietaisai yra kompiuteriai, sujungti į vieną tinklą. Telefonai jau seniai nebėra tik telefonai. Taip ir su kitais įrenginiais. Jeigu šaldytuvas gali pasakyti, kokių prekių trūksta ir kada baigiasi pieno galiojimo laikas, jis jau yra kompiuteris. Jeigu namus tvarkote naudodami ne šluotą ar paprastą siurblį, o išmanųjį iRobot, jūs naudojatės robotikos sprendimais. Jeigu grįžę paprašote Alexa įjungti mylimiausią Spotify grojaraštį, jūs kalbatės su kompiuteriu. Visi šie įrenginiai pamažu daro jūsų namus išmanesniais.

straipsnis-23  

Robotikos inžinieriai dar nesukūrė daugiafunkcinio bioninio roboto (tai yra tokio, kuris sugebėtų judėti beveik taip pat, kaip žmogus), bet jau turime veikiančias bionines robotines galūnes – protezus. Mokslininkai, tyrėjai ir inžinieriai intensyviai dirba tam, kad sukurtų kuo pažangesnius protezus dėl įvairių priežasčių galūnių netekusiems žmonėms. Pasigirti jau yra kuo. Nuo Joel Gibbard 3D spausdintuvu atspausdinto rankos protezo Dextrus, kurio galima suimti net gana smulkius daiktus, iki JAV Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) kuriamų bioninių robotinių protezų, kurie tokie panašūs į natūralias galūnes, kad net leidžia jausti liečiamą paviršių.