Išmanieji įrenginiai

Ką daryti, jei pamiršote telefono slaptažodį?

2018-06-25

Mūsų išmaniuosiuose telefonuose yra daugybė svarbios ir jautrios informacijos: nuotraukos, video medžiaga, kontaktai, žinutės, dokumentai ir t. t., ir pan. Dar daugiau, išmaniųjų prietaisų ekosistemų amžiuje – tai ir priemonė pasiekti debesijoje esančią informaciją. Kitaip tariant, jums tikrai nereiškia aiškinti ir primygtinai priminti, kaip svarbu pasirūpinti telefono saugumu. Gera naujiena ta, kad šiai problemai daug dėmesio skiria ir patys gamintojai. Į modelius jie diegia pačius moderniausius saugumo įrankius: veido atpažinimo technologijas, optinius piršto atspaudų skaitytuvus. Tiesa, daugybė žmonių tebesirenka seną ir patikrintą metodą – skaitmenų kodą. Tačiau ką daryti, jeigu savo telefono slaptažodį tiesiog pamiršote?

Kas nutinka pamiršus telefono slaptažodį

Šiandien dauguma žmonių jau kliaujasi moderniais telefono atrakinimo metodais. iOS prietaisai naudoja pažangią FaceID technologiją, kuri leidžia jums nedaryti absoliučiai nieko – tereikia pažvelgti į savo telefono ekraną. Android gamintojai paprastai diegia piršto atspaudų skaitytuvus. Jie įrengiami arba pačiame ekrane, arba ant telefono nugarėlės, arba įjungimo/išjungimo mygtuke. Vis dėlto, kokiu telefonu besinaudotumėte, sistema jūsų paprašys susigalvoti ir 4–8 skaitmenų kodą. Jo prireikia tais atvejais, kai piršto atspaudo ar veido nuskaityti nepavyksta, kai perkraunate prietaisą ir pan. Sistema kodo paprašyti gali ir profilaktiškai. Nesunku suprasti kodėl. Atspėti 8 skaičių kombinaciją – beveik neįmanoma. Net ir 4 – itin sunku. Ypač iš trijų kartų. Problemos prasideda, kai patys to nesugebame padaryti. Kas nutinka tokiu atveju? Ogi telefonu tiesiog nebegalime naudotis – iš mūsų tokia galimybė automatiškai atimama. Vienintelė išeitis – atstatyti gamyklinius telefono nustatymus.

iPhone gamyklinių nustatymų atkūrimas

Turėkite omenyje, kad „gamykliniai nustatymai“ reiškia tai, kad jūsų iPhone po tokios procedūros bus toks pat, koks buvo nukeltas nuo gamyklos konvejerio, t. y., tuščias, pamiršęs visas jūsų nustatymų korekcijas ir t. t. Štai kodėl visada labai protinga iš anksto pasirūpinti atsarginėmis savo duomenų kopijomis. 

Kaip sukurti iPhone atsarginę kopiją

Telefone esančių duomenų ir nustatymų kopijos kūrimas turėtų būti lyg higiena, kuria pasirūpina kiekvienas. iPhone kopiją savo iCloud paskyroje galite kurti tiek patys, tiek automatiškai. Rankiniu būdu tai padarysite atlikę šiuos žingsnius: įsitikinkite, kad esate prisijungę prie Wi-Fi tinklo, tuomet įsijunkite telefono nustatymus, spustelėkite savo vardą, o tada iCloud>iCloud Backup>Back Up Now. Jokiu būdu neatsijunkite nuo interneto, kol procesas nepasibaigs (priklausomai nuo to, kiek duomenų esate sukaupę, tai gali užtrukti). Jeigu tingite taip žaisti, galite tiesiog nustatyti automatinį duomenų dubliavimą. Jums tereikia nustatymuose nukeliauti į  iCloud>iCloud Backup ir įsitikinti, kad prie pastarojo užrašo yra pažymėta varnelė. Nuo šiol paprasčiausiai vakarais eidami miegoti prijunkite telefoną prie maitinimo lizdo ir jo nebelieskite iki ryto – sistema atsarginę kopiją į debesį perkels pati. Žinoma, reikia būti prisijungus prie Wi-Fi tinklo.

Kaip atstatyti iPhone gamyklinius nustatymus

Jeigu tikrai ketinate atkurti iPhone gamyklinius nustatymus, pirmiausia įsitikinkite, kad kažkur šalia yra kompiuteris. Tinka tiek Mac (optimalesnis variantas), tiek Windows. Jums taip pat reikės abu prietaisus sujungti galinčio kabelio. Išjunkite telefoną, paruoškite kabelį ir kompiuterį, ir tuo pačiu metu įspauskite iPhone įjungimo mygtuką bei jo nepaleisdami sujunkite abu prietaisus. Nepaleiskite įjungimo mygtuko tol, kol telefone neįsijungs Recovery režimas (jeigu vėl esate prašomi įvesti kodą, pradėkite viską iš naujo). Kompiuteryje (Mac atveju tai bus Finder programėlės kairysis kraštas) turėtumėte rasti savo iPhone. Spustelėkite jo ikoną. Kompiuterio ekrane pasirodys lentelė su dviem pasirinkimais: Restore ir Update. Spauskite pirmąjį. Kompiuteris dabar parsisiųs atitinkamą programinę įrangą ir perkraus telefoną. Procesas truks apie 15 minučių. Jo pabaigą sufleruos tai, kad  iPhone išeis iš Recovery režimo. Viskas. Su savo iPhone dabar elkitės taip pat, kaip ir pirmą kartą jį paėmę į rankas.

Android gamyklinių nustatymų atkūrimas

Android atveju procedūra labai panaši. Skiriasi tik mygtukų kombinacijos, mat skirtingi gamintojai (Samsung, Xiaomi ar kiti) jas naudoja šiek tiek kitokias. Tačiau esminiai principai yra tokie patys. 

Kaip sukurti atsarginę Android telefono kopiją

Android savininkai turi kelis pasirinkimus, kaip dubliuoti savo telefone esančią informaciją. Vis dėlto saugiausia ir paprasčiausia tai daryti naudojant Google One. Juk vis tiek jau turite savo Google paskyrą. Google One programėlė pastaraisiais metais į telefonus būna įrašoma automatiškai. Jeigu jūsiškiame jos vis dėlto nėra, ją rasite čia. Jeigu duomenis dubliuosite pirmą kartą, programėlėje spustelėkite Storage>Set up data backup. Žinoma, labai naudinga ir nustatyti automatinį saugojimą. Toje pačioje Storage skiltyje spustelėkite Show details mygtuką, o tada Manage backup. Sistema paprašys jūsų pasirinkti, kokio tipo informaciją saugoti. Štai ir viskas. Nuo šiol visa jūsų telefone esanti informacija bus papildomai saugoma Google One debesyje. 

Kaip atkurti gamyklinius Android nustatymus

Android gamyklinių nustatymų atkūrimo procedūra rankiniu būdu turėtų būti atliekama tik tuo atveju, kai nėra jokios kitos alternatyvos. Jeigu esate tikri, kad norite tai padaryti, atlikite šiuos veiksmus: išjunkite telefoną (ne perkraukite ar užmigdykite, o visiškai išjunkite). Tuo pačiu metu įspauskite įjungimo ir pagarsinimo mygtukus (kai kurie gamintojai gali naudoti įjungimo bei garso mažinimo mygtukų kombinaciją). Laikykite juos įspaustus tol, kol ekrane pasirodys Recovery ekranas. Naudodami garso reguliavimo mygtukus, pasirinkite Wipe data/Factory reset. Spustelkite įjungimo mygtuką ir patvirtinkite pasirinkimą. Sistema padarys tai, ką ir turėtų, – ištrins visą informaciją ir nustatymus, palikdama telefoną tokį pat tuščią, kaip ir tą dieną, kai jį nusipirkote.