Patarimai

Ar jūsų telefonas bus užblokuotas?

2018-07-17

Telefonų vagišiams ateina sunkūs laikai. Vogtus ar kitaip neteisėtai įgytus telefonus taps sunkiau parduoti, nes jais naudotis taps tiesiog neįmanoma. Nuo liepos 25 dienos visi vogti ar pamesti telefonai bus blokuojami. Ši idėja kilo iš pareigūnų ir mobiliojo ryšio operatorių bandymų pažaboti nusikalstamas veikas, kurios įvykdomos naudojantis išankstinio mokėjimo kortelėmis ir vogtais telefonais.

Kaip tai veikia ir kodėl tai svarbu?

imeiVieninga duomenų bazė, kuria dalinasi 140 mobiliojo ryšio operatorių visame pasaulyje, leidžia sužinoti, ar telefonas yra „juodajame sąraše“. Telefonai identifikuojami pagal unikalų IMEI (angl. International Mobile Equipment Identity) kodą, kuris suteikiamas kiekvienam kada nors pagamintam telefonui. Tokiu būdu ryšio operatoriai pagal šį vienetinį kodą gali atsekti, ar įrenginys yra vogtas ir jį reikia užblokuoti. Tokia praktika įvairiose Europos šalyse pradėta taikyti dar 2004 metais, šiemet prie šios iniciatyvos  prisijungia ir Lietuvos mobiliojo ryšio operatoriai. Nuotolinis telefonų blokavimas turėtų veikti kaip prevencinė priemonė – siekiama sumažinti telefonų vagysčių skaičių ir vartotojų patiriamus nuostolius, jei jų telefonai būtų pavogti. Be to, šiame registre įrašomi ir pamesti telefonai.

Vogti įrenginiai dažnai parduodami juodojoje rinkoje ar panaudojami kitoms nusikalstamoms veikoms vykdyti, pavyzdžiui, telefoniniam sukčiavimui. Todėl vogtų telefonų blokavimas turėtų padėti sustabdyti ir kitas nusikalstamas veiklas.

Lietuvos policijos pareigūnų vertinimu, šių metų liepos mėnesio pabaigoje Lietuvoje turėtų būti užblokuota apie 10 tūkst. įrenginių. Policijos duomenimis, 2016 metais pavogti 3103 telefonai, 2017 metais – 2348, per pirmąjį 2018 metų ketvirtį – 393 telefonai. Palyginimui – vien Jungtinėje Karalystėje kasdien pavogiama apie 180 telefonų. 

Kaip pasitikrinti, ar jūsų telefonas vogtas?

Jei pirkote naują telefoną tiesiai iš mobiliojo ryšio operatoriaus salono, nėra ko jaudintis. Bet jei įsigijote naudotą įrenginį per skelbimus ar iš nepažįstamo žmogaus, verta pasitikrinti, ar jūsų įrenginys nėra vogtas. Tai galite padaryti jau veikiančiame „Mano IMEI“ puslapyje.

Pasitikrinkite

  1. Telefone atidarykite numerio rinkimo langą ir suveskite *#06# kodą.
  2. Ekrane pamatysite savo telefono unikalų IMEI kodą.
  3. Suveskite jį į „Mano IMEI“ puslapio paieškos laukelį ir spustelėkite paieškos mygtuką – gausite informaciją apie savo įrenginį.

IMEI kodas taip pat užrašytas ant įrenginio pakuotės, jį galite rasti ir ant rėmelio, kuris laiko SIM kortelę ją įdedant į telefoną. Jei perkate naudotą telefoną, patikrinti jo IMEI kodą yra būtina. Taip pat paprašykite pardavėjo parodyti telefono pirkimo dokumentus. Jei jūsų turimas įrenginys prieš tai buvo naudotas užsienyje, taip pat verta pasitikrinti, ar įrenginys nėra įtrauktas į juoduosius sąrašus.

Šaltiniai: Verslo žinios, technologijos.lt, manoimei.lt, Daily Mirror.