Inovacijos

IFA 2017 – karščiausios mobiliųjų technologijų naujovės iš Berlyno

2017-09-13

IFA-1090x232.jpg
Moksleiviams atostogos baigiasi rugsėjo pirmąją nuėjus į mokyklą, o technologijų entuziastams – pirmąją rugsėjo savaitę nuvykus į didžiausią technologijų parodą Berlyne. Pirmą kartą IFA buvo surengta 1924 m. ir dabar, matyt, jau neįmanoma nė suskaičiuoti, kiek neregėtų naujovių, naujų telefonų, televizorių, radijo imtuvų ar skalbimo mašinų, revoliucinių sprendimų pirmą kartą pasaulis išvydo būtent joje. Skalbimo mašinos mūsų nedomina, o štai išmanieji įrenginiai… Tad kokiomis gi mobiliomis naujovėmis mūsų kišenėms, riešams, akims ir ausims šiais metais nustebino į parodą atvykę gamintojai?

„Samsung Gear“ – nauji laikrodžiai ir išmanios ausinės

Pirmiausia – išmanusis laikrodis. Šį sykį tai ne visiškai naujas „Gear S4“, o tiesiog kiek sportiškesnė, mažesnė ir ištvermingesnė mums pažįstamo „Gear S3“ versija, pavadinta „Samsung Gear Sport“. Melsvos ir juodos spalvos apvalus laikrodis labiau pritaikytas plaukiojimui (atlaiko iki 5 atmosferų vandens slėgį), turi GPS imtuvą, dviejų branduolių procesorių, 4 GB vidinę atmintį, gali atminty išsaugoti 500 dainų ir veikia kaip nuotolinis „Gear VR“ valdymo pultas. 

Antra pristatyta naujovė – atnaujinta išmani sporto apyrankė „Gear Fit 2 Pro“. Iš išorės ji nedaug skiriasi nuo praeito modelio, tačiau taip pat gavo padidintą atsparumą vandeniui (iki 5 ATM). Apyrankė irgi turi galimybę išsaugoti dainas vidinėje atmintyje, kad galėtumėte klausytis jų be telefono, taip pat GPS imtuvą, pulso matuoklį. 

Trečia naujovė ekrano visai neturi, tačiau dėl to nėra nė kiek mažiau išmani. Visiškai belaidės išmaniosios bluetooth ausinės „Gear Icon X 2018“ taip pat yra patobulinta jau prieš metus matyto įrenginio versija. Svarbiausias patobulinimas – kur kas ilgiau veikiančios baterijos. 

„Huawei“ procesorius su dirbtiniu intelektu

Nors naujojo telefono „Mate 10“ parodoje „Huawei“ taip ir nepristatė (dabar jau žinoma, kad jis pasirodys spalio 16 d.), parodė kai ką netgi įdomesnio – visiškai naują procesorių, kuris ir taps „Mate 10“ širdimi. Svarbiausia išskirtinė procesoriaus „Kirin 970“ savybė – jame įdiegtas dirbtinis intelektas. Na taip, aštuoni branduoliai, 2,4 GHz veikimo dažnis, 12 branduolių vaizdo apdorojimo procesorius, kuriam pakanka galios filmuoti 4K vaizdą HDR režime, 5,5 mln. tranzistorių (2,5 mln. daugiau, nei rasime šiuo metu greičiausiame „Qualcomm Snapdragon 835“), 4,5G LTE modemas, palaikantis iki 1,2 Gbps duomenų atsiuntimo greitį – visa tai irgi įspūdinga. Tačiau dirbtinis intelektas!?

Nauji „Sony“ telefonai ir kai kas neregėto

„Sony“ parodoje IFA kaip visada parodė bent porą naujų telefonų modelių. Tai visų lauktas „Xperia XZ1“ – atsparus vandeniui telefonas su 5,2 colių įstrižainės ekranu, 19 MP raiškos gerokai patobulinta galine ir 13 MP raiškos priekinėmis kameromis gavo naujausią „Snapdragon 635“ procesorių ir išsaugojo tą patį nekintantį klasikinį „Sony“ dizainą.

Kartu pristatytas ir šio telefono brolis dvynys „Xperia XZ1 compact“ mažesniu ir mažesnės raiškos ekranu, tačiau su tokiu pat greitu procesoriumi, tokia pat fantastiška 19 MP galine kamera, kuri gali fiksuoti vaizdą 920 kadrų per sekundę greičiu, taip pat atsparus vandeniui ir išsaugojęs tą patį klasikinį dizainą.

„LG“ vis dar gamina telefonus!

Ši Pietų Korėjos kompanija nutarė oficialiai nebeprekiauti savo išmaniaisiais telefonais Baltijos šalyse, tačiau tai nereiškia, kad ji jų nebekuria. Ir Berlyne buvo pristatytas itin įdomus naujausias tikras „LG“ flagmanas – atsparus vandeniui išmanusis telefonas su visą priekinę dalį dengiančiu 6 colių įstrižainės 2K raiškos P-OLED ekranu – „LG V30“.

„Segway MiniLite“

Atrodo, visai neseniai džiaugėmės ausyse švilpiančiu vėju pristatydami naują „Segway MiniPro“, o parodoje IFA kompanija ir vėl pristatė naujovę. Ir šį sykį naujovę, kuri labiausiai pradžiugins vaikus. Naujasis „Segway MiniLite“ – tai tas pats fantastiškas riedis, tik skirtas vaikams nuo 6 metų.

Kartu „Segway“ parodė ir kitą mažylį – „Segway MiniPlus“. Šis skirtas suaugusiems, yra pats sunkiausias iš mini serijos (sveria per 16 kg), užtat ir greičiausias – gali pasiekti 20 km/h ir įkrovus įveiks 35 km. Be to, jis labai išmanus, tačiau apie tai pakalbėsime, kai realiai jį pamatysime.

 

Už ko dar užkliuvo akys?

  •  „Alcatel“ parodoje IFA pristatė keturis naujus nebrangių išmaniųjų telefonų modelius ir mažyliams skirtą išmanųjį laikrodį.
  • „Motorola“ pristatė naują ir labai blizgų vidutinės klasės telefoną „Motorola X4“. Svarbiausia vandeniui atsparaus telefono su 5,2 colių įstrižainės ekranu savybė yra net ne tai, kad tai pirmasis telefonas, kuriame įdiegtas išmanusis „Amazon“ asistentas „Alexa“, o tai, kad jis gali vienu metu bluetooth jungtimi transliuoti garsą į keturis įrenginius. 
  • „BlackBerry“ irgi neleido apie save užmiršti ir parodoje IFA paskelbė, kad jau spalį pasirodys naujas kompanijos telefonas. Tiesa, šis neturės klaviatūros. Be to, jį, kaip ir „Alcatel“, gamina ta pati kinų kompanija TLC.
  • Pagaliau pilnai veikiantį išmanųjį laikrodį parodoje pristatė ir „Fitbit“. Su 1000 nit šviesumo 384×250 stačiakampiu LCD ekranu vandeniui atsparus „Fitbit Ionic“ nebėra tik sporto apyrankė. 
  • Pačioje parodoje „Nokia“ savo flagmano nepristatinėjo, tačiau žurnalistus su juo susipažinti Berlyne pakvietė. Tad galima teigti, kad „Nokia 8“ irgi buvo parodytas IFA.
  • Parodoje IFA tradiciškai daugybę naujų modelių pristato kompiuterių gamintojai. Šiaip mes apie juos net nerašytume, tačiau šiais metais nešiojami „Acer“ kompiuteriai tiek susitraukė, kad ėmė labiau priminti mobiliuosius įrenginius, negu skreite laikomus darbo įrankius. 

Jei jums aktualūs naujausi telefonai ir kiti išmanieji įrenginiai bei naujausios jų tendencijos, prenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir pirmieji sužinokite visas naujienas.