Išmanieji įrenginiai

Ilgai lauktas „Huawei Mate 10“ pristatymas

2017-10-17

huawei mate 10 pristatymo renginys.jpgKam telefonui dirbtinis intelektas, kiek kainuoja „Porsche“ kurtas telefono modelis, kaip į kišenę sutalpinti visą kompiuterį, kodėl „Huawei Mate 10“ gavo saugiai įkraunamo telefono sertifikatą ir ką dar netikėto bei stulbinančio trisdešimtmetį švenčianti „Huawei“ atskleidė spalio 16 d. Miunchene? O ar tos užuominos, kad „iPhone“ sulaukė konkurento, turi pagrindo, patys nuspręskite perskaitę.

„Nuo tada, kai vasarį pristatėme „Huawei Kirin 970“ – galingiausią ir pažangiausią, pirmąjį pasaulyje procesorių su neuraliniu procesoriumi ir dirbtiniu intelektu, – žmonės laukė telefono, kuriame būtų šis procesorius. Šiandien laukimas baigtas – štai „Huawei Mate 10“ ir „Mate 10 Pro“!“ – užlipęs į sceną rėžė Richardas Yu. Ir šiek tiek visus apgavo, nes vėliau pristatė ir trečią telefoną – „Huawei Mate10 Porsche Design“.

Dizainas

Abiejų telefonų korpusai pagaminti nebe aliumininiai, o iš stiklo – tiek nugarėlę, tiek ekraną dengia daugiasluoksnis metalo rėmu sutvirtintas stiklas 3D palenktais kraštais.

„Mate 10 Pro“ turi visą ekrano priekį užimantį 6 colių įstrižainės „Full View“ ekraną su kraštinių santykiu 18:9, todėl yra kiek siauresnis. 5,9 colių įstrižainės „Mate 10“ ekranas – tradicinės 16:9 formos, po juo ir virš jo yra platesnis rėmas.

Group 2.jpg

Užtat „Mate 10“ 6,4 mm žemesnis ir 1,1 mm siauresnis už tokio paties dydžio ekraną turėjusį „Mate 9“. Apatinė juosta, kur įspraustas ir namų mygtukas su piršto atspaudo skaitikliu, tėra 10,6 mm storio. „Mate 10 Pro“ piršto atspaudo jutiklis yra telefono nugarėlėje, tik gerokai patogesnėje vietoje, negu jį įrengė „Samsung“. Vienas piršto prilietimas prie jo ekraną atrakina per 0,35 s ir tai daug greičiau už kitus atrakinimo metodus.

Puiki naujiena – „Huawei Mate 10 Pro“ turi IP67 lygio atsparumą vandeniui ir dulkėms. Prastesnė naujiena – „Huawei Mate 10“ turi tik IP53 lygio atsparumą vandens lašeliams ir dulkėms.

„Mate 10 Pro“ bus gaminamas keturių spalvų: „Titanic Grey“, „Mocha Brown“, „Midnight Blue“ ir „Pink Gold“. O „Mate 10“ spalvos tradiciškesnės – „Champagne Gold“, „Black“, „Pink Gold“ ir „Mocha Brown“.

Ekranai

„Huawei“ ekranų pasirinkimas kiek nustebino. „Mate 10 Pro“ „Full View“ ekranas yra itin aukšto kontrasto ir labai gerai spalvas atkuriantis AMOLED, tačiau kažkodėl tik „Full HD+“ raiškos. Pristatymo metu Richardas Yu teigė, kad taip pasirinko, nes to visai pakanka, o aukštesnės raiškos ekranai tik nepagrįstai eikvoja energiją.

Klasikinės formos „Mate 10“ ekrano raiška yra 2K. Tai įprastas IPS LCD su neįprasta RGBW technologija – ekrane yra papildomi balti taškai, kurie padidina ekrano ryškumą. Dėl to net itin ryškioje saulės šviesoje veikiantis maksimaliu šviesumu ekranas eikvoja iki 14 proc. mažiau energijos. Aišku, abu modeliai palaiko HDR10 dinaminio vaizdo standartą, bet tai jau įprasta šių metų flagmanams.

Baterija ir įkrovimas

Group 1.jpg

„Mate 10“ tik 8,2 mm, o „Mate 10 Plus – 7,9 mm storio, tačiau abiejuose tilpo 4000 mAh talpos baterijos. „Mate 10“ baterija veiks dar 63 proc. ilgiau negu „Mate 9“. Normaliai naudojant lengvai pakaks dviems paroms arba 22 val. žiūrėti video. Tai pirmasis telefonas pasaulyje, kurio greitojo įkrovimo funkcija po priekabių bandymų gavo „TÜV Rheinland“ saugos sertifikatą. O belaidžio įkrovimo „Huawei“ kol kas atsisakė.

Procesorius ir dirbtinis intelektas

„Huawei Mate 10“ siūlomas su 4GB RAM ir 64 GB vidine atmintimi, kurią galima išplėsti „microSD“ kortele. „Huawei Mate 10 Pro“ siūlomas su 6GB RAM ir 128GB vidine atmintimi.

Aštuonių branduolių 10 nm technologijos „Huawei Kirin 970“ procesorius su keturiais 2,36 GHz ir keturiais ekonomiškais 1,8 GHz dažnio branduoliais bei 12 branduolių Mali-G72 vaizdo procesoriumi labiausiai domina ne savo greičiu. Tai pirmasis pristatytas mobiliojo įrenginio procesorius su dirbtiniu intelektu.

Toks neuralinis procesorius mokosi iš telefono savininko, analizuodamas jo rašymą, nuotraukas, judėjimą, kaupia žinias ir tai įgalina jį nuspėti poelgius bei spręsti užduotis. Neuralinis procesorius užtikrina 60 proc. greitesnę sistemos reakciją ir 50 proc. stabilesnį veikimą, padeda sutaupyti dvigubai daugiau energijos. Kaip to intelekto veikimas pasireiškia praktiškai?

Pavyzdžiui, „Mate 10“ dirbtinis intelektas padeda atpažinti nuotraukas nesiunčiant duomenų į serverius. Atpažinti 100 nuotraukų „iPhone“ sugaišta 9 sekundes, „Samsung Galaxy Note 8“ 100 sekundžių, „Mate 10“ įveikia per 5 s.

Layer 5-1.jpg

Mašininis mokymasis, pavyzdžiui, įgalina „Mate 10“ išmaniąją navigaciją – kiti telefonai įvažiavus į tunelį ar važiuojant kelių aukštų viadukais sutrinka, o šis nepraranda orientacijos. Arba leidžia telefono mikrofonui triukšmingoje aplinkoje išskirti net jūsų šnabždesį ir sustiprintą perduoti pašnekovui. Telefonas tiesiog išmoksta atpažinti šeimininko balsą, tad jį ir išskiria.

Dirbtinis intelektas gali 300 kartų greičiau versti tekstą į daugiau negu 50 kalbų. Gali tai daryti ir neprisijungus prie interneto. Gali vykdyti kameros matomo teksto vertimą. O kadangi „Huawei“ žada pateikti dirbinio intelekto API programėlių kūrėjams, jį galės išnaudoti „Android“ programėlių kūrėjai.

Kameros

Kaip ir buvo tikėtasi, abi galinės kameros turi f/1.6 diafragmą, o tai reiškia, kad „Huawei Mate 10“ turės šviesiausią kamerą iš visų Lietuvoje parduodamų telefonų. Abiejų galinių kamerų jutikliai liko nepakitę – 12 MP RGB ir 20 MP monochrominis.

Svarbiausia naujovė – kamerų veikimą valdo ne vienas, o du ISP procesoriai. Dėl to jos veikia daug greičiau, greičiau reaguoja į judesį ir t.t. Negana to, dirbtinis intelektas kamerai padeda itin greitai nustatyti, kokį objektą fotografuos, ir automatiškai parinkti idealius nustatymus. Nukreipi į maistą, ekranas rodo maisto ikonėlę, į šuniuką – augintinio ir t.t. Pridėkime tai, kad telefonas nuolat mokosi stebėdamas jūsų nuotraukas, ir praktiškai atrodo, kad mums į kišenę siūlo nuosavą fotografą.

Group 3.jpg

Dirbtinis intelektas įgalina asmenukių kamerą daryti portretines nuotraukas su „Bokeh“ gelmės efektu (nors ši kamera ir nėra dviguba) ir užtikrina, kad net aštuonis kartus priartintas vaizdas būtų pakankamai ryškus.

Kompiuteris

Lyg visko dar būtų negana, visi „Huawei Mate 10“ modeliai tuo pat metu yra ir asmeniniai kompiuteriai. Pakanka juos tiesiog laidu prijungti prie ekrano, parinkti kompiuterio režimą, ir turite veikiantį kompiuterį. Viskas. Galima prijungti „Bluetooth“ klaviatūrą ir pelę, o galima telefono ekraną naudoti vietoj pelės. Svarbiausia, jei taip naudojant telefonas suskambės, kompiuterio darbui tai netrukdys. Neįtikėtina funkcija mobiliam biurui ir pramogoms, kurią geriau suvokti galima bus tik išbandžius.

„Huawei Mate X Porsche Design“ – įkvėptas „Porsche 911“

Ir šiais metais kompanijos „Porsche Design“ vadovas, daktaras Janas Beckeris, pristatė bendro darbo su „Huawei“ rezultatą – itin prabangią „Huawei Mate 10“ versiją. Tiesa, šiais metais nėra lenkto ar 4K raiškos ekrano. Šis nuo „Mate10 Pro“ skiriasi nedaug, labiausiai išvaizda – turi ne metalinę, o stiklo, kuris atrodo lyg keramika, nugarėlę, kiek kitokį jos apipavidalinimo dizainą, yra išskirtinės deimantinės juodos spalvos, čia įdiegta išskirtinė „Porsche Design“ vartotojo sąsaja, didžiausia 256 GB vidinė atmintis, o dėžutėje rasime ir daugiau naudingų aksesuarų.

Sunku pasakyti, ar tai taps pakankama priežastimi, kad pateisintų rekordinę 1395 eurų kainą, tačiau „Huawei“ pasigyrė, kad analogiško praėjusių metų „Mate 9 Porsche Design“ modelio telefonų pardavė dešimtkart daugiau, negu tikėjosi.

Jei esate ištikimi Huawei  gerbėjai, siūlome pamatyti visą naujojo jų šedevro pristatymą.

Žiūrėkite