Inovacijos

Kamerų revoliucija: Sony sukūrė monstrišką jutiklį

2018-08-21

Sony neseniai pristatė naują vaizdo jutiklį, skirtą išmaniųjų telefonų kameroms, ir tai, ko gero, gali žymėti naują erą plėtojant telefoninės fotografijos galimybes. Inovacijų biuras paaiškina, kokiomis savybėmis jis pasižymi ir ko galima tikėtis ateityje.

Naujas rekordas

Sony inžinieriai sugebėjo mažyčiame jutiklio plote sutalpinti net 48 milijonus pikselių (moksliškai tariant, jo raiška siekia 48 megapikselius) – tokio rodiklio dar niekam nepavyko pasiekti. Prieš tai daugiausia pikselių telefono kameros jutiklyje turėjo tik vienas telefonas pasaulyje, kurį sukūrė Nokia. Prieš penkerius metus išleistas super flagmanas Nokia Lumia 1020 turėjo 41 MP raiškos kamerą. Padidinti pikselių kiekį įmanoma tik dviem būdais – didinant jutiklio plotą, bet išlaikant tokį pat pikselių dydį, arba mažinant pačių pikselių dydį, bet išlaikant tokį pat jutiklio plotą. Sony pasuko pastaruoju keliu ir sumažino pikselius iki rekordinio, vos 0,8 mikrono dydžio (palyginimui – vidutinis žmogaus plaukas yra apie 100 kartų storesnis). Kyla paprastas klausimas: kokia iš to nauda?

Horizonte – dar nematytos galimybės

Sony teigimu, esant prastam apšvietimui tokie maži pikseliai veikia grupėmis po keturis. Sudėjus iš keturių pikselių gaunamus vaizdo signalus, padidinamas jutiklio jautrumas ir sumažinamas elektroninis „triukšmas“. Keturių pikselių grupė prilygsta vienam didžiuliam 1,6 mikrono dydžio pikseliui (palyginimui – galingiausio šių metų telefono Samsung Galaxy Note 9 pagrindinės kameros pikselių dydis yra 1,4 mikrono). Tokiu būdu iš 48 milijonų pikselių gaunama 12 megapikselių raiškos nuotrauka, tik dar aukštesnės kokybės. Panašų triuką naudoja ir įspūdingą kamerą turinčio Huawei P20 Pro pagrindinis 40 MP raiškos jutiklis. Tačiau jis išspaudžia tik 10 MP raiškos kombinuotą atvaizdą, ir galutinei, itin aukštos kokybės nuotraukai sugeneruoti naudojama dar dviejų kamerų surinkta informacija.
nmSony taip pat pabrėžia, kad toks jutiklis turi keturis kartus geresnį dinaminį diapazoną (angl. HDR – High Dynamic Range). Tai reiškia, kad fotografuojant kontrastingą vaizdą, jutiklis puikiai fiksuoja tiek tamsiuose šešėliuose, tiek labai ryškiai apšviestose vietose esančias detales. Be to, bendrame kameros modulyje, kuriame ir bus šis jutiklis, Sony integruos ir dedikuotą vaizdo apdorojimo procesorių. Jis padės susidoroti su dideliu vaizdo informacijos srautu realiuoju laiku. Taip pat tampa įmanoma filmuoti ir HDR kokybės vaizdą. Papildomos funkcijos aprėpia ir galimybę filmuoti 4K raiška, net 90 kadrų per sekundę greičiu. Kol kas įvairūs flagmanai (iPhone X, Samsung Galaxy S9+, Huawei P20 Pro), filmuojantys 4K raiška, tai daro tik 30 arba 60 kadrų per sekundę greičiu. Tad sulėtinti vaizdo įrašai bus aukštesnės  kokybės. Didelis mažyčių pikselių tankis leidžia skaitmeniškai priartinti filmuojamą ar fotografuojamą vaizdą su labai mažais kokybės nuostoliais. Net ir apkarpant jau užfiksuotą nuotrauką, jos kokybė nenukentės, nes 48 megapikseliai surenka labai daug informacijos.

Prieštaringai vertinama technologija

Sumažinti pikselius ir dauginti juos iki neįtikėtino kiekio yra radikalus inžinerinis sprendimas. Dažniausiai stengiamasi didinti tiek jutiklius, tiek pačius pikselius, nes tai padeda surinkti daugiau šviesos ir išgauti kokybiškesnį vaizdą. Pavyzdžiui, išties puikios kokybės nuotraukas fiksuojančio Samsung Galaxy S9+ pagrindinio jutiklio raiška siekia 12 MP, pikselių dydis – 1,4 mikrono. Mažesni pikseliai reiškia „triukšmingesnį“ vaizdą, esant prastam apšvietimui nuotraukose matoma daugiau „grūdo“. Taip yra todėl, kad į mažesnį kompaktiško pikselio plotą patenka mažiau šviesos. Dar vienas trūkumas – sumontavus į telefoną tokį kameros modulį su tokių galimybių jutikliu, neišvengiamai pakyla bendra įrenginio kaina, nes milžiniškam vaizdo informacijos kiekiui apdoroti reikalingi galingesni procesoriai, didesnė atmintis ir panašiai. Taigi, visi šios technologijos privalumai greičiausiai bus rezervuoti tik prabangiems įrenginiams. Kaip ji prigis išmaniųjų telefonų rinkoje, pamatysime jau netolimoje ateityje.

Kada išvysime dar geresnes telefonų kameras?

sensorSony ketina pradėti tiekti šių jutiklių pavyzdžius telefonų gamintojams dar šių metų rugsėjį. Greičiausiai pirmuosius telefonus, kurių kamerose bus panaudotas šis Sony jutiklis, pamatysime pirmoje 2019 metų pusėje. Sony neabejotinai tai panaudos ir savo ateities flagmanuose ir taip bandys išgelbėti mažėjančius telefonų pardavimus. Taip pat atkreipiame dėmesį, kad Sony kamerų jutiklius naudoja ir kiti telefonų gamintojai – Apple ir net Huawei, todėl šie pasiekimai neišvengiamai palies ir kitų gamintojų kūrinius. Daugelyje įprastinių fotoaparatų taip pat slepiasi Sony jutikliai. Ne veltui kai kurie fotografai tyčiojasi iš Nikon prekės ženklo šūkio „At the heart of the image“ (liet. „Nikon – nuotraukos širdyje“), kai iš tikrųjų daugelio Nikon gaminių „širdyje“ yra Sony. Kad ir kaip bebūtų, ši technologija dar labiau ištrina skiriamąją ribą tarp telefonų kamerų ir profesionalios fototechnikos.

Kol laukiame dar vienos telefonų kamerų revoliucijos, kviečiame susipažinti su geriausias kameras turinčiais flagmanais, kuriuos galite įsigyti Lietuvoje: 

Žiūrėkite

 

 

 

Prenumeruokite technologijų naujienas: