Inovacijos

Google IO 2017 – naujienos pakeisiančios ateitį

2017-06-14

Google IO 2017 .jpgKasmetinė „Google“ konferencija, skirta programinės įrangos kūrėjams „Google IO“, pažėrė galybę naujovių, svarbių tiek aplikacijų kūrėjams, tiek jų vartotojams. Kaip ir 2016 m. renginyje, šiemet didžiausias „Google“ dėmesys vėl buvo sutelktas į išmanumą, dirbtinį intelektą ir virtualią realybę, tačiau sulaukėme ir kelių netikėtų naujienų, kurias verta apžvelgti atskirai.

„Android O“ — nauja operacinė sistema

Didžiausia konferencijos naujiena tapo naujoji „Android“ operacinė sistema. Apie šią „Google“ bunkeriuose kuriamą naują programinę įrangą, skirtą naujos kartos išmaniesiems telefonams, jau sklido gandai, tačiau iki šiol paprastiems vartotojams ji buvo nepasiekiama. Tačiau po „Android O“ pristatymo buvo pranešta, kad naująją operacinę sistemą jau gali išmėginti visi norintys. 

Pasak „Google“, naujoji operacinė sistema yra visomis prasmėmis tobulesnė už ankstesnes „Android“ versijas. Skelbiama, kad jos užsikrovimo laikas yra perpus trumpesnis, susisteminti telefono nustatymai padeda jame naršyti kur kas greičiau ir patogiau, o nauja „Android“ kamera gavo naują picture-in-picture režimą.

Tiesa, „Android O“ vis dar yra beta testavimo stadijoje, o norint prisijungti prie beta testuotojų grupės sekite nuorodą.

 

„Android Go“ — sklandus darbas su silpnais telefonais 

„Google“ taip pat kuria ir gerokai paprastesnę operacinę sistemą — „Android Go“, kuri orientuota į mažesnį galingumą turinčius telefonus. Pasak kompanijos atstovų, „Android Go“ nuo 2018-ųjų taps pagrindine silpnų telefonų operacine sistema, užtikrinančia sklandų sistemos veikimą netgi 512MB ar 1GB RAM galingumo telefonuose.

Kaip ir „Android O“, „Android Go“ turės dirbtinio intelekto funkcionalumą, bus gerokai saugesnė ir labiau orientuota į dar besivystančias šalis, kuriose galingi išmanieji telefonai dar nėra plačiai paplitę.

 

„Google“ nusprendė, kad atėjo laikas tobulinti išmaniųjų telefonų kameras ir paversti jas naudingomis ne tik tuomet, kai norime įamžinti svarbias akimirkas. Šiemet kompanija ketina įdiegti naują išmanios kameros technologiją, kuri padėtų ne tik daryti daug gražesnes ir kokybiškesnes nuotraukas, automatiškai panaikinant nereikalingas detales, tačiau gebėtų nuskaityti papildomus duomenis fotografuojamuose paveikslėliuose. Pavyzdžiui, nufotografavus Wi-Fi slaptažodį, „Google Lens‘‘ automatiškai prisijungtų prie bevielio tinklo.

„Google Lens“ — išmani telefono kamera  

 

„Google“ tikina, kad tai tik vienas iš daugelio dabartinių „Google Lens“ funkcionalumų. Demonstracijoje taip pat buvo pateiktas pavyzdys, kuomet išmanioji kamera atpažino augalo pavadinimą tik iš jo nuotraukos arba telefono ekrane pateikė nuotraukos fone matomo restorano adresą. Šie kameros atnaujinimai jau diegiami, o dalį jų jau galima išmėginti nemokamoje „Google Photo“ programėlėje. 

Atsisiųsti Google Play. Atsisiųsti App Store

 „Daydream VR“ — tobulesni virtualiosios realybės akiniai

Kaip ir pernai, „Google IO“ šiemet nepamiršo VR entuziastų. Nenorėdama atsilikti nuo konkurentų, praėjusiais metais „Google“ anonsavo „Google Cardboard“ pakaitalą „Daydream View“. Nors prieš tai buvo kalbama, kad naujojo įrenginio veikimo principas bus panašus į „Samsung Gear VR“ ir veiks tik prijungus išmanųjį telefoną, tačiau šiemet buvo apsigalvota.
„Daydream View“ tapo nepriklausomu nešiojamu VR įrenginiu, kuriam nėra būtinas nei telefonas, nei kompiuteris. Visos reikalingos technologijos bus sudėtos į pačius akinius: baterija, procesorius, sensoriai ir kt. „Google“ šią naujovę vadina „WorldSense“.

 

 „Google Assistant“ yra dirbtinis „Google“ intelektas, kurio pagalba savo telefoną galime valdyti balsu, teikti jam komandas, klausimus, valdyti prietaisus ir t.t. Šis asistentas jau kuris laikas netiesiogiai konkuruoja su „Amazon“ bendrovės sukurta „Alexa“, „Microsoft“ kompanijos „Cortana“ bei, žinoma, „Apple“ telefonų kompanione „Siri“.

„Google Assistant“ — išmanusis asistentas konkuruos su „Siri“ 

Konferencijos metu „Google“ atstovai pranešė, kad stipriai atnaujintas „Google“ dirbtinis intelektas startuoja ir „Apple“ įrenginiuose. Tai turėtų kelti nerimą „Apple“ kompanijai, nes naujasis „Google“ asistentas iš pažiūros yra gerokai pranašesnis už „Siri“. „Google Assistant“ supranta daugiau kalbų ir turi daug platesnį žodyną, yra sinchronizuojamas su „Google“ paieškos sistema bei kitomis „Google“ aplikacijomis, kurias naudoja milijonai „Apple“ vartotojų. Tiesa, asistentas veikia tik įjungus aplikaciją, tad „Siri“ vis dar turi pranašumą patogumo prasme, nes ją užkalbinti galime vieno mygtuko paspaudimu.

Daugiau apie šiemet paskelbtas „Google“ naujoves galite sužinoti peržiūrėję konferencijos įrašą.