Patarimai

Debesys tavo telefone – smulkmenos, kurios gali išgelbėti viską

2017-09-10

Debesys-1090x232.jpg

Pripažinkime – nors apie debesis kalbama seniai ir daug, vis tiek atrodo, kad tai yra kažkur toli, skirta kažkam kitam, o mes ir ant žemės puikiai jaučiamės. O jei kalbėsime ne apie debesis, o apie galimybę neprarasti nieko, ką laikei telefone net jei jį paskandinai ar pametei? 

Kaip veikia debesys?

Debesis yra lyg tavo nuosavas išorinis kietasis diskas, kurį laikai ne kišenėje, o prijungtą prie galingo interneto tinklo, prie kurio bet kada gali prisijungti žinodamas slaptažodį. Tokia laikmena saugi, jos negali pamesti, ji niekada nesuges ir nepraras jūsų duomenų. Norint pasidalinti kokiu nors ten laikomu failu su draugu pakanka sukurti nuorodą, prie kurios jis galės prisijungti ir t.t.

Daugelis debesies tiekėjų yra sukūrę daugybę papildomų paslaugų, jų programėlės veikia ir kompiuteriuose, ir visuose išmaniuosiuose telefonuose, taip įgalindamos jūsų įrenginius nepastebimai sinchronizuoti duomenis tarpusavy. Stulbinančiai patogu, tad lieka pasirinkti savo debesį (arba kelis).

Geriausi debesys, kuriuos verta rinktis

1. „Google Drive“

Įrašėme į pirmą vietą todėl, kad šį debesį turime beveik visi, nors kai kurie apie tai nė nežinome. Kiekvienas, kas susikūrė „Gmail“ elektroninį paštą, aktyvavo savo „Android“ telefoną, automatiškai gauna galimybę visiškai nemokamai naudotis „Google Drive“ debesimi. Tiesa, nemokamai gausime „tik“ 15 GB vietos. Tačiau protingai naudojant ir to pakaks beveik viskam (juk daugelio telefonų laisva vidinė atmintis gerokai mažesnė).

Jei nemokamos laikmenos vietos nepakanka, galima rinktis 1,99 euro per mėnesį kainuosiantį 100 GB planą arba už 9,99 eurus per mėnesį gauti 1 TB.

2. „Dropbox“

Tai viena seniausiai veikiančių debesies paslaugų, tikras debesų kompiuterijos patriarchas. Tiesa, nemokamai gausite tik 2 GB šio debesies laikmenos, bet atlikus tam tikras kūrėjų užduotis (susieti savo socialinį tinklą, pakviesti draugų ir t.t.) galima gauti iki 16 GB nemokamos vietos.

Ši laikmena taip pat turi savo biuro programų rinkinį „Dropbox Paper“. Tiesa, patogiausia jomis dirbti užsisakiusiems „Dropbox Business“ paslaugą, kuri kainuos 10 eurų kiekvienam vartotojui per mėnesį, užtat leis netgi atkurti visus per 120 dienų ištrintus failus. O už 15 eurų per mėnesį gausite neriboto dydžio laikmeną. Ne verslo klientai norintys turėti 1 TB laikmeną mokės 8,25 eurus per mėnesį. 

3. „OneDrive“

Prieš kelis metus „Microsoft“ agresyviai įsiveržė į debesies tiekėjų rinką ir iš ten trauktis nesirengia. Svarbiausias „OneDrive“ privalumas – jis automatiškai integruotas visuose „Windows 10“ kompiuteriuose ir, aišku, „Windows“ telefonuose. Nemokamai gausime 5 GB laikmenos, už 1,99 eurus per mėnesį ją galime padidinti iki 50 GB, o visi įsigiję „Microsoft Office“ licenciją gaus 1 TB „OneDrive“ laikmenos.

Be to, įsigiję naują kai kurių gamintojų telefoną galite dovanų gauti papildomos „OneDrive“ laikmenos vietos metams. Pavyzdžiui, „Samsung Galaxy“ flagmanų pirkėjai gauna 100 GB „OneDrive“ dvejiems metams.

4. „Mega“

Naujojoje Zelandijoje įsikūrusi „Mega“ teikia standartines debesies paslaugas – nuotraukų ir failų sinchronizavimą bei įkėlimą, programėles telefonams ir kompiuteriams – ir labiausiai išsiskiria savo dosnumu. Nemokamai čia gausite net 50 GB vietos! Tad kam berūpi, kad 200 GB kainuos 4,99 eurus?

Be to, šio debesies kūrėjai žada išskirtinį jūsų failų saugumą – duomenys šifruojami ir net jei kas įsilauš į laikyklą,  jų negalės perskaityti.

5. „iCloud“

Suprantu, kad „Apple“ gerbėjai jau trauko pečiais: „O kur „iCloud“?“ Į penketuką ši puiki debesies laikmena nepakliuvo, nes jos kūrėjai nesiūlo oficialios programėlės „Android“ telefonams. O „iPhone“ savininkams „iCloud“ tiesiog būtina ir labai patogi, nes leidžia sinchronizuoti visą telefono turinį, o tai labai svarbu žinant, kokia ribota neišplečiama „iPhone“ atmintis. Visi „iWorks Suite“ sukurti dokumentai išsaugomi „iColud“ ir yra prieinami visuose įrenginiuose.

Nors nemokamai vartotojai gauna tik 5 GB laikmenos – mažokai, žinant kiek visko tenka sinchronizuoti, – „iCloud“ kainos nesikandžioja. Už 0,99 Euro per mėnesį gausite 50 GB, o 2 TB kainuos 9,99 Eurus.  Paslauga, aišku, veikia visuose „Apple“ įrenginiuose, oficiali programėlė siūloma netgi „Windows“ kompiuteriams. 

O jei nenorite mokėti, tiesiog įsidiekite keletą skirtingų ir turėsite galimybę internete laikyti visai nemažai nemokamų duomenų. Jei nenorite būti priklausomi nuo interneto ryšio, štai keletas patarimų, kaip to išvengti:  „Telefone pritrūko atminties? Renkamės SD kortelę?“